Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Legendární trenér Karel Brückner z Olomouce převzal na Hradě medaili Za zásluhy

Legenda olomouckého a českého fotbalu, hráč, trenér Sigmy a reprezentace Karel Brückner převzal medaili Za zásluhy I. stupně. Prezident Brücknerovi státní vyznamenání udělil již v roce 2020 u příležitosti 102. výročí založení samostatného Československa, kvůli koronaviru se však slavnostní ceremoniál konal až nyní.

Pražský hrad medaili Karlu Brücknerovi udělil za zásluhy o stát v oblasti sportu. 

"Vybíral jsme si lidi, které fotbal bavil a oni bavili diváky. Nikdy jsem nevedl hráče k tomu, aby tam bylo nefér, aby tam byla přemíra nedovolených zákroků a vůbec nějaké simulování," řekl Brückner před časem v Olomouci, když přebíral cenu Evropského hnutí fair play s podtitulem Spirit of Fair Play. Rovná hra byla podle něho základem nejen fotbalu, ale celého sportu. 

"Gratuluji Karlu Brücknerovi, nejlepšímu olomouckému i českému fotbalovému trenérovi. Pod jeho vedením Sigma Olomouc zářila v evropských pohárech a česká reprezentace budila velký respekt i těch nejlepších soupeřů. Nevím o nikom, kdo by si v oblasti sportu takové ocenění zasloužil víc než právě Karel Brückner, skutečná ikona nejen olomouckého fotbalu," poznamenal například náměstek primátora Olomouce Martin Major (ODS).

Bronz z Evropy, postup na další dvě mistrovství

Karel Brückner sedmkrát zvítězil v anketě Trenér roku, v roce 2003 ho Mezinárodní federace fotbalových historiků zvolila druhým nejlepším koučem světa, byl vyhlášen českým trenérem desetiletí a vstoupil do Síně slávy. Získal také cenu Spirit of Fair Play. 

Životní příběh Karla Brücknera, narozeného v roce 1939, je spjat se Sigmou Olomouc. Za A-tým nastoupil poprvé jako sedmnáctiletý v roce 1957 v době, kdy se klub ještě jmenoval Spartak Moravské železárny Olomouc. Na závěr hráčské kariéry si vyzkoušel i prvoligové angažmá a v sezóně 1970 a 1971 si pak připsal dva starty za Baník Ostrava.

Trenérská kariéra začala v roce 1971 v rodné Olomouci. Nejvyšší soutěž si v roli kouče poprvé vyzkoušel o deset let později v Brně, největší klubové úspěchy slavil se Sigmou, kterou v 90. letech dovedl ke druhému místu v lize či do čtvrtfinále Poháru UEFA.

S českým národním týmem Brückner postoupil na všechny šampionáty, o které hrál kvalifikace. V roce 2004 dovedl reprezentační mužstvo k bronzové medaili na Mistrovství Evropy, na Mistrovství světa 2006 tým nepostoupil ze základní skupiny a o dva roky později česká reprezentace pod jeho vedením vyhrála kvalifikační skupinu na Euro 2008.

Legenda olomouckého i českého fotbalu Karel Brückner slaví 81. narozeniny

Jeden z nejúspěšnějších českých fotbalových trenérů všech dob slaví dnes 81. narozeniny! Karel Brückner je odchovancem Olomouce.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto sigmafotbal.cz

Štítky Karel Brückner, medaile Za zásluhy, fotbal, Sigma, Olomouc, SK Sigma Olomouc, trenér, Pražský hrad, Československo, Česká fotbalová reprezentace, Mistrovství Evropy ve fotbale, Mistrovství světa ve fotbale, UEFA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legendární trenér Karel Brückner z Olomouce převzal na Hradě medaili Za zásluhy  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.