Počasí dnes21 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Olympiáda mládeže startuje za dva měsíce. Design unikátních medailí navrhla studentka ze Šumperka

Medaile a ceny odhaleny, jména největších hvězd ještě zůstávají tajná. Necelé dva měsíce zbývají na finální přípravy Olympiády dětí a mládeže (ODM), které se po ročním covidovém odkladu uskuteční v Olomouckém kraji. Zahájení je na programu na konci června na Andrově stadionu v Olomouci, talentovaní sportovci budou bojovat o takřka 700 sad medailí.

V celé České republice právě vrcholí kvalifikační závody na Olympiádu dětí a mládeže. Kdo přesně bude reprezentovat 14 krajů, se dozvíme na konci května. „Tyto hry budou po covidovém zásahu do sportu jedny z nejvýznamnějších. Pro mladé sportovce jde o velký návrat. Už kvalifikace je v některých sportech extrémně náročná,“ oceňuje snahu mládeže místopředseda Českého olympijského výboru Filip Šuman.

„Olympiáda dětí a mládeže se v našem kraji měla konat už loni, ale kvůli špatné covidové situaci a nezbytným opatřením se musela odložit. Pro mnoho dětí se tak posunul i jejich sportovní cíl. V tuto chvíli ještě ladí formu, ale už za několik týdnů změří své síly. Je to pro nás něco jiného, než krizové řízení covidu nebo situace týkající se ukrajinských uprchlíků. Olympiáda mládeže je veskrze pozitivní událost. Jsme rádi, že se v Olomouckém kraji koná,“ říká před blížící se velkou sportovní akcí hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Náměstek pro oblast sportu Michal Zácha, hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek a místopředseda ČOV Filip Šuman

Náklady na čtyřdenní událost pro tisíce mladých sportovců, doprovodné týmy a pořadatele se mají pohybovat okolo 40 milionů korun. O financování se podělí všechny kraje, největší díl připadne na domácí region. Další prostředky by měla poskytnout také dotace z Národní sportovní agentury.

Olympiádou dětí a mládeže bude žít najednou hned šest měst v kraji. Prostějov bude hostit mladé naděje tenisu, florbalu, dráhové cyklistiky i volejbalu. Do Velké Bystřice se podívají házenkáři a házenkářky si zase užijí skvělý povrch Žeravické haly. Do Přerova zamíří střelci, beachvolejbalisté otestují písek na koupališti v Kojetíně a vyznavače BMX poměří síly na dráze v Uničově. Centrem pro celou řadu sportů bude Olomouc. Krajská metropole bude hostit kanoistiku, atletiku, sportovní gymnastiku, fotbal, basketbal, badminton, tanečním sport, volejbal, šerm, jud, karate, orientační běh i soutěž akvabel.

O návrh maskota her orla Oldy i podobu medailí se postarala studentka grafického oboru na VOŠ a SPŠ v Šumperku Karolína Ščučková.

„Sportovci, kteří se umístí na prvních příčkách, prožijí hned dva předávací ceremoniály. Na sportovišti dostanou plyšového maskota Oldu a u Olympijského domu v Pevnosti poznání pak bude každý den v podvečerních hodinách slavnostní medailový ceremoniál. Veřejnost tak zveme nejen na sportoviště, ale právě i do Olympijského domu a věříme, že sportovci si svůj velký den užijí na maximum,“ upozornil Michal Zácha (ODS), náměstek hejtmana pro oblast sportu.

Cyklistický Závod míru se znovu stane součástí elitního poháru národů

Závod míru se na Jesenicku pojede na začátku června. Bude tvořit součást Poháru národů, nejvýznamnější mezinárodní etapové akce ve věkové kategorii do 23 let. Organizátoři očekávají účast nejlepších reprezentačních týmů z Evropy i zámoří. Na...

Pevnost poznání přinese i doprovodný program pro školy s olympijskou tématikou. „Chceme žáky a studenty motivovat k fandění jejich reprezentantům na Olympiádě dětí a mládeže, a posilovat či probudit v mladých zájem o sport,“ říká místopředseda ČOV Filip Šuman.

Organizační tým nyní vstupuje do závěrečné fáze příprav. „Čeká nás posledních padesát dní intenzivní práce. Z vlastních zkušeností vím, že uspořádat Olympiádu dětí a mládeže je náročnější než například mistroství světa dospělých sportovců,“ zmínil Šuman.

Jedním z vrcholů her bude tradičně zahajovací ceremoniál, jehož dějištěm bude olomoucký Andrův stadion, který je domovem fotbalové Sigmy Olomouc. Slavnostním zahájením provede hosty a sportovce moderátor Libor Bouček, o hudební program se postará skupina Slza. Jména ambasadorů, kteří přijdou podpořit mladé sportovce či zažehnout olympijský oheň odtajní organizátoři týden před začátkem akce.

Pouštní antilopy na Svatém Kopečku vyrazily ze zimoviště. Osm mláďat poprvé vidělo svůj kousek přírody

Stádo afrických antilop se po dlouhé zimě ve stáji opět vrátilo do svého výběhu v olomoucké zoologické zahradě. Letos je v Zoo Olomouc jedenadvacet oryxů, skupinu rozšířilo hned osm mláďat. Olomoucká zahrada patří k nejúspěšnějším chovatelům...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky sport, mládež, děti, olympijské hry, olympiáda, Olomoucký kraj, Olomouc, Šumperk, Olympiáda dětí a mládeže, Filip Šuman, Český olympijský výbor, rituál, Josef Suchánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olympiáda mládeže startuje za dva měsíce. Design unikátních medailí navrhla studentka ze Šumperka  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.