Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Ze Šumperka přes Olomouc do Oklahomy. Talentovaná sprinterka Kubíčková zamíří za studiem do USA

V březnu potvrdila svou mimořádnou výkonnost a talent na mistrovství republiky v Ostravě. Reprezentantka Atletického klubu Olomouc Eva Kubíčková se v osmnácti letech díky juniorskému českému rekordu na šedesátimetrové trati kvalifikovala na letošní halové mistrovství světa v Bělehradu. Další krok v kariéře čeká sportovkyni s kořeny na Šumpersku v zámoří, kde bude studovat na univerzitě v Oklahomě. Sama však neplánuje cestu profesionální atletky, v budoucnu chce uplatnit na pracovním trhu získané studijní znalosti z oblasti byznysu.

Studium v zahraničí plánovala sprinterka Eva Kubíčková dlouhodobě, o vstupu do některého z resortních sportovních středisek neuvažovala. "Největší přínos vidím v tom, že si vyzkouším zase jiný typ tréninku a jinou kulturu. Také se mi líbí, jak mají v USA propojený systém vzdělávání se sportem. Hlavně já ani neplánuju, že se stanu profesionální atletkou. Po škole chci začít pracovat a americká univerzita mi hodně pomůže," vysvětlila atletka, která na začátku června oslaví devatenácté narozeniny.

Studium v anglickém jazyce by pro talentovanou sportovkyni nemělo představovat problém, komplexní výuku cizího jazyka absolvuje na gymnáziu v Olomouci-Hejčíně. Z domova v Šumperku Eva Kubíčková už před šesti lety odešla na internát. S univerzitou se dohodla už před halovou sezonou. Řadu nabídek na studijní angažmá obdržela ještě před dosažením nadstandardního výsledku 7,30 sekundy ve sprintu na mistrovství republiky. "Vlastně jsem ani nečekala, že o mě bude takový zájem vzhledem k tomu, že jsem sprinterka. Většinou právě evropské sprinterky nemají takový úspěch na světové scéně, ale i tak jsem mluvila s téměř třiceti univerzitami," pochvalovala si olomoucká studentka a atletka, která získala od všech škol nabídky na stoprocentní stipendium.

Olympiáda mládeže startuje za dva měsíce. Design unikátních medailí navrhla studentka ze Šumperka

Medaile a ceny odhaleny, jména největších hvězd ještě zůstávají tajná. Necelé dva měsíce zbývají na finální přípravy Olympiády dětí a mládeže (ODM), které se po ročním covidovém odkladu uskuteční v Olomouckém kraji. Zahájení je na programu na...

Při výběru školy se zaměřovala na rodinnou atmosféru a klidnější prostředí menšího města. "Chci studovat byznys, ještě ale nevím, jestli mezinárodní obchod, nebo management. Na University of Oklahoma se mi líbí, že sídlí ve městě Norman, které má něco málo přes sto tisíc obyvatel, což je vlastně podobné jako v Olomouci. Vlastně bych nechtěla asi ani do Prahy, protože je to už velké město, a to je na mě moc stresující," míní členka AK Olomouc.

Po střední škole v Olomouci odjede Eva Kubíčková ještě mnohem dál od rodiny. „Po letech mimo Šumperk jsem rodičům už dlouho naznačovala, že půjdu do zahraničí. Navíc jsem nejmladší ze sourozenců, takže mám asi takovou největší volnost. Zároveň sestra strávila během studia medicíny na různých stážích rok na Novém Zélandu, takže jsou na to do jisté míry zvyklí. A tím, že se od třinácti let vracím domů na víkendy, tak si postupně zvykli. Samozřejmě jsou doma smutní, že odletím, ale doufají, že se do Česka po škole vrátím a zároveň mi nechtějí bránit v osobním rozvoji,“ přiblížila jedna z nadějí české atletiky.

Loni se cestou studia v zámoří vydala také například čtvrtkařka Barbora Malíková. "Myslím si, že to začíná být populárnější. Překvapuje mě, kolik lidí se připravuje na studium v USA. A vlastně i vidím, že je o to zájem i z té elitní mládežnické reprezentace," komentovala Kubíčková aktuální trend.

Nadějná mládež olomoucké stáje Mapei Merida Kaňkovský září v úvodu cyklistické sezony

S úspěchem nastartovali novou sezonu talentovaní cyklisté z týmu Mapei Merida Kaňkovský. Mládežnický oddíl z Olomouce měřil síly s konkurencí na domácích i zahraničních závodech. Po startu sezóny se ve všech kategoriích drží na čele Českého...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Český atletický svaz - Soňa Maléterová

Štítky Sport, atletika, AK Olomouc, sprinterka, Eva Kubíčková, studium, USA, Olomouc, Gymnázium Hejčín, Šumperk, Oklahoma, univerzita, atlet, Bělehrad, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze Šumperka přes Olomouc do Oklahomy. Talentovaná sprinterka Kubíčková zamíří za studiem do USA  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.