Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Nad Šternberkem opět zaburácí závodní speciály. Ecce Homo hlásí rekordní účast

Ecce Homo, jedna z nejnavštěvovanějších sportovních akcí v Olomouckém kraji, se po roce opět vrací. Legendární trať u Šternberku opět ovládnou speciální formule a další silná auta. V průběhu víkendu budou závodníci řezat zatáčky v průběhu několika stovek soutěžních a tréninkových jízd. Centrum města ožije také doprovodným kulturním programem.

Ikonický automobilový závod se koná také jako 41. ročník Mistrovství Evropy, do této soutěže se přihlásilo 89 závodníků. Ti se mohli přihlásit současně i do ostatních podniků, kde organizátoři evidují 176 účastníků. Celkem je tedy přihlášek po uzávěrce 213. Akce slavnostně začíná v pátek 27. května, na sobotu jsou pak na programu tréninky a na neděli závodní jízdy. „Samozřejmě mě těší velký zájem jezdců o náš závod, ale s takovým vysokým číslem mám vždy trochu obavy, aby se vše bez problémů zvládlo. Vždy se může stát na trati cokoliv, co závod zdrží a pak se to těžko dohání. Nechci to ale rozhodně přivolávat a všem jezdcům přeji, aby se jim dařilo ve všech čtyřech jízdách a nečekala je žádná technická porucha,“ řekl ředitel šternberského závodu Vlastimil Malík a dodal: „Každý rok je počet startujících menší než počet přihlášených, někdo například nestihne opravit vozidlo z předcházejících závodů a podobně. I tak je to ale kolem čísla dvě sta, a to je opravdu hodně. Proto apeluji na všechny diváky: jsme rádi, že jste součástí, ten jeden loňský závod bez vás byl velmi smutný, ale dodržujte prosím pokyny pořadatelů, usnadníte nám tak práci," podotkl s připomenutím loňských covidových omezení ředitel Malík.

Bikeři ve Slavoníně nastínili plán revitalizace lesíka. Část místních další úpravy odmítá

Desítky nadšenců terénní jízdy na kole si během sezony každý den užívají prostředí bikeparku na pomezí olomouckých městských částí Slavonín a Nemilany. Provozovatelé areálu plánují jeho další vylepšení i s přesahem do necyklistických aktivit...

Do zatáček nad Šternberkem vyrazí i letos držitel traťového rekordu Ital Christian Merli či oblíbený domácí závodník Petr Trnka. V kategorií takzvaných placek bude tentokrát chybět italská legenda závodu Simone Faggioli. „Zdravím celou organizaci Ecce Homo a především velký pozdrav všem vášnivým fanouškům tohoto krásného závodu. S velkou lítostí letos nemůžu být přítomen na nejkrásnějším evropském závodě, jelikož budu absolvovat závod italského šampionátu, který má stejné datum. Odpusťte mi to, srdcem tam budu s Vámi. Hodně štěstí organizaci a všem účastníkům. Uvidíme se 2023,“ vzkázal přes organizátory příznivcům slavný jezdec.

Nejen speciální formule budou opět brázdit trať Ecce Homo, na trasu se vydají také atraktivní upravené vozy běžnějšího formátu. „Do Šternberka zavítá opět Rakušan Karl Schagerl, který je se svým VW Golfem Rallye u diváků velmi oblíbený. Těšit se můžeme na Felixe Pailera s nádhernou Lancií Delta Integrale, 7800 m bude zdolávat i Dan Michl s Lotusem Elise a po čtyřech letech se na Ecce Homo vrací i Kerstin Taus se Subaru Impreza P4 Turbo. Uvidíme i krásné vozy Porsche Nicolase Wervera, Vojtěcha Bendy nebo Andre Würchera,“ vyjmenovala v tiskové zprávě mluvčí závodu Milena Schärferová.

Východní obchvat Olomouce znovu prochází schvalováním. Stavět by se mohlo za čtyři roky

Se dvěma variantami překřížení silnice vedoucí z Olomouce na Svatý Kopeček vstupuje do dalšího kola schvalování východní tangenta krajského města. Klíčový sedmikilometrový úsek z Holice do Týnečka má ulevit tranzitní dopravou vytíženým...

Závodnický víkend i tentokrát obohatí doprovodný program na Hlavním náměstí, včetně vystoupení řady hudebních kapel. Zájemci o závodní zážitek si mohou jízdu dopřát alespoň virtuálně také v Ecce Homo parku, kde bude probíhat závod na počítačovém simulátoru. „Letošní ročník by snad již neměl být zatížen žádnými restrikcemi, a tak doufám, že si celý víkendový program užijeme naplno. Šternberk na tři dny opět ožívá nejen burácením závodních vozů, ale i doprovodným, kulturním programem v centru města,“ doplnil starosta Šternberku Stanislav Orság (ODS).

Omezení se dotknou zřejmě pouze řidičů a cestujících v hromadné dopravě. Část ulic v centru města bude uzavřena od čtvrtečního večera do neděle. V sobotu i v neděli od 7 do 19 hodin bude pak uzavřena i celá ulice Opavská až po Lipinu. Stejně tak i v neděli 29. května. Na objízdné trasy vyrazí také autobusy hromadné dopravy, o jejich podobě informuje Koordinátor Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Rovný

Štítky Sport, motorismus, auta, formule, Ecce Homo, Ecce Homo Šternberk, Šternberk, závody, centrum města, Formule 1, Olomoucký kraj, Porsche, Lotus Cars, ODS, Simone Faggioli, Christian Merli

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad Šternberkem opět zaburácí závodní speciály. Ecce Homo hlásí rekordní účast  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.