Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Na Andrově stadionu odstartovala největší sportovní akce letoška. Olympiáda dětí a mládeže

Na Andrově stadionu v Olomouci dnes v podvečer stříbrný oštěpař z Tokia Jakub Vadlejch zapálil oheň Olympiády dětí a mládeže, a odstartoval tak největší sportovní akci letoška. Do soutěží se kvalifikovalo přes 3500 sportovců a sportovkyň ve dvaceti sportech, poprvé v devatenáctileté historii bude většinu sportů přenášet ČT sport.

Na největší multisportovní akci se kvalifikovalo 3539 sportovců a sportovkyň ve dvaceti sportech. Olympiádu přijdou v průběhu pěti dní také podpořit desítky současných či bývalých profesionálních sportovců. Na čtvrteční finále fotbalistů například dorazí Karel Poborský, závodníky na divoké vodě přijedou v úterý podpořit Jiří Prskavec s Lukášem Rohanem. Tenista Jiří Novák bude zase po celou dobu sledovat mladé talenty na kurtech v Prostějově. 

"Úspěšní sportovci jsou pro děti vzorem. Jsme hrdí, že z Olomouckého kraje pochází řada reprezentantů České republiky. Zároveň jsme rádi, že právě u nás bude poprvé na Olympiádě dětí a mládeže šerm, jehož ambasadorem je mladý olympionik Jakub Jurka," sdělil v tiskové zprávě hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (PirSTAN).

Olympiáda mládeže startuje za dva měsíce. Design unikátních medailí navrhla studentka ze Šumperka

Medaile a ceny odhaleny, jména největších hvězd ještě zůstávají tajná. Necelé dva měsíce zbývají na finální přípravy Olympiády dětí a mládeže (ODM), které se po ročním covidovém odkladu uskuteční v Olomouckém kraji. Zahájení je na programu na...

Čtrnáct krajských výprav přivedlo čtrnáct úspěšných sportovců v roli vlajkonošů. Domácí olomouckou výpravu si vzal na povel volejbalový kouč a reprezentant Petr Zapletal. Zlatý střelec Jiří Lipták se ujal vlajky svého rodného Jihomoravského kraje. Vlajku Vysočiny nesla atletka a držitelka světového rekordu v běhu na 800 metrů Jarmila Kratochvílová a například Moravskoslezský kraj přivedla běžkyně Bára Malíková.

Po celou dobu olympiády bude v olomoucké Pevnosti poznání otevřen pro akreditované sportovce, školy a veřejnost Olympijský dům. Každý večer se zde budou udělovat medaile, připravený je i další program. V Pevnosti poznání bude také Olympijská vzdělávací zóna.

Poprvé v devatenáctileté historii bude většina sportů streamovaná, ČT sport odvysílá 29 hodin přenosů. Všechny streamy a vysílání ČT budou na webu. Veškeré aktuality budou v aplikaci Olympijský tým nebo na sociálních sítích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj, FB Český olympijský tým

Štítky Olympiáda dětí a mládeže, zahájení, Vadlejch, Andrův stadion, Olomouc, olympijské hry, sport, ČT sport, Jakub Vadlejch, Tokio, sportovní událost, Pevnost poznání, Karel Poborský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Andrově stadionu odstartovala největší sportovní akce letoška. Olympiáda dětí a mládeže  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.