Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Zlomeniny versus propíchnutá ruka. Olympionici z Hané na besedě vzpomínali i na zranění

Olympiáda dětí a mládeže v Olomouckém kraji nepřináší pouze sportovní souboje, ale také zajímavá setkání pro talentované sportovce s jejich dospělými vzory. Na jedné z besed přiblížili svůj pohled na sport také Jakub Jurka, jeden z nejlepších českých kordistů a účastník olympiády v Tokiu a společně s ním Vendula Hopjáková, reprezentantka ve snowboardcrossu, která byla na hrách Pchjongčchangu a v Pekingu.

Při obou účastech na nejprestižnější sportovní akci snowboardistce z Loštic nevyhnula smůla a vážné zranění. S vysokou rychlostí a dlouhými skoky souvisí i riziko nepříjemných úrazů. Vendulu Hopjákovou však sužují víc, než je běžné. „Naposledy jsem se zranila v zimě na olympijských hrách Pekingu, kdy jsem si v ruce zlomila obě kosti na několikrát. Taky jsem měla třikrát vykloubené rameno, otřesy mozku, zlomila jsem si i druhou ruku nebo natrhala vazy,“ vypočítala.

Srdíčka a dřina od pěti od rána. Do olympijské trati se pustí i snowboardistka z Hané Vendula Hopjáková

Spousta tréninkové dřiny, covidového testování a podpory od rodiny a přátel. Cíl je na dohled, už ve středu nad ránem středoevropského času vyrazí do olympijské trati snowboardcrossařka z Hané Vendula Hopjáková. Pod pěti kruhy bude...

„Snowboardcross je disciplína, při které se čtyři holky nebo kluci snaží být co nejrychleji v cíli a na cestě zdolávají různé zatáčky, boule, schody nebo skoky,“ popisovala Hopjáková. „Musíme skočit, býváme i v pěti metrech nad zemí, letíme dvacet metrů. Opravdu je to náročné na psychiku a občas s tím mívám problémy,“ připustila.

I elegantní disciplína šermu přináší určitou hrozbu zranění, oproti rychlé jízdě sněžnou tratí je ale bezpečnější. „Jděte na šerm, tam si nic nezlomíte,“ smál se na besedě jeden z patronů obrovské sportovní akce Jakub Jurka, který pochází šermířské dynastie.

Olympionik Jakub Jurka získal cenu Sportovec Olomoucka. Mimořádné ocenění putovalo k hokejistům

Titulem Sportovec Olomoucka se po 56. ročníku ankety může pyšnit šermíř a olympionik Jakub Jurka. Mezi kolektivy uspěli kanoisté na divoké vodě ze Sportovního klubu UP Olomouc. Ocenění si tradičně převzali také talentovaní i handicapovaní sportovci....

V kordu, kterému se Jurka věnuje, soutěží vysocí a svalnatí sportovci. „Je to úpolový sport, opravdu do sebe jdeme naplno. Jde o zápas, není to hra. Občas se někomu povede něco udělat,“ přiznal. „Před rokem jsem měl probodnutou ruku, od prstů po předloktí mi soupeř zajel čepelí. Cítil jsem, že mě něco štíplo, protřepal jsem si ruku a najednou mi říkali: Kubo, máš zkrvavenou rukavici. Došermoval jsem zápas a zjisti, že nemůžu hýbat malíčkem. Půl roku jsem pak měl trochu paralyzovanou ruku,“ prozradil třiadvacetiletý sportovec, který na mládežnické olympiádě podporuje i svou čtrnáctiletou sestru Hanu, která je také šermířkou. Stejně jako jejich děda Jaroslav, účastník olympijských her v letech 1976 a 1980 a stříbrný medailista z mistrovství světa.

Zranění se v šermu stávají navzdory přísným pravidlům týkajících se zbraně a kevlarovému oblečení, které je chrání. „Když se vám zlomí čepel, stane se z kordu opravdu meč. A když se proti vám rozběhne stokilový borec, projde zlomená čepel i kevlarem,“ vysvětlil a se smíchem dodal: „Nic horšího se mi ale nestalo, jen jsem měl ještě vyražené zuby. Soupeř mě omylem trefil chráničem ruky, vykloubil mi čelist a zuby někam odletěly. Na chvilku jsem si lehnul, zatlačil jsme čelist zpátky a šermoval dál,“ skromně naznačil svou odolnost elitní český šermíř Jurka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto olympijskytym.cz

Štítky Sport, sportovci, beseda, Jakub Jurka, Vendula Hopjáková, šerm, snowboard, olympijské hry, Olympiáda dětí a mládeže, Olomouc, Olomoucký kraj, úraz, Haná, Peking, Letní olympijské hry 2021, Pchjongčchang, sportovní šerm

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlomeniny versus propíchnutá ruka. Olympionici z Hané na besedě vzpomínali i na zranění  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.