Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Setkání s Djokovičem a závěr sezony plný triumfů. Prostějovský talent Menšík zažil výjimečný rok

S potěšením se může za rokem 2022 ohlížet jeden z výrazných talentů českého tenisu, sedmnáctiletý Jakub Menšík. Prostějovský tenista se blýskl finálovou účastí v juniorské kategorii Australian Open a srdnatým výkonem si vysloužil pozvánku do tréninkového zázemí tehdejší světové jedničky Novaka Djokoviče. Závěr roku pak vrcholil ziskem čtyř titulů mezi muži, Jakub navíc vyhrál hned tři turnaje v řadě.

Na Australian Open byl Jakub Menšík doslova jen krůček od vítězství. Mimořádně napínavý zápas trval neuvěřitelné 3 hodiny a 43 minut. Kvůli silným křečím stehenních svalů musel bohužel Jakub přenechat titul turnajové jedničce Američanu Brunovi Kuzuharovi. Díky své veliké bojovnosti se ale pro spoustu fanoušků i sportovních odborníků stal vítězem právě odchovanec prostějovského tenisového klubu.

Následoval překvapivý telefonát, který byl pro Jakuba jako z říše snů. Pro jeho tým přišla pozvánka do tenisového centra Novaka Djokoviče v Bělehradu. Talent z Hané mohl pět dní využívat veškerý servis podobně jako tenisová legenda a také si s tehdejší světovou jedničkou zatrénovat či se podívat do jeho tenisové síně slávy. „Když jsem viděl všechny ty poháry a trofeje, uvědomil jsem si a představil si tu dlouhou cestu, kterou musí člověk urazit, a co všechno musí dokázat, aby se stal světovou jedničkou. Nezbylo mi, než se hluboce Novakovým výkonům poklonit,“ s nadšením vyprávěl Jakub Menšík.

Olomoucké akvabely hlásí comeback vánoční show: bazén roztančí i na hity skupiny ABBA

Here we go again neboli už je to zase tady. Symbolický podtitul má letošní vánoční vystoupení olomouckých akvabel, oblíbená a jedinečná akce se totiž vrací po dvou letech covidových restrikcí. Diváci se na třech reprízách letošní adventní show...

Inspiraci od světově proslulého hráče pak zužitkoval v dalším průběhu sezony. Vstup do mužské kategorie zvládl Jakub na jedničku. V dubnu se zúčastnil kvalifikace turnaje ATP250 v Bělehradě, v červnu pak zvítězil ve čtyřhře v turnaji ITF15 v polské Bytomi. První vítězství ve dvouhře bylo také na turnaji organizace ITF v německém Allerhausenu.

Závěr sezony pak studenta prostějovského gymnázia zastihl ve vynikající formě. Na listopadovém turnaji ITF s dotací 25 tisíc dolarů nepatřil mezi favority, pavoukem ale prošel až do finále, kde porazil Ukrajince Olexandra Ovčarenka.

Brzy nato se musel rychle aklimatizovat na podmínky egyptského Šarm aš-Šajchu. V turnaji ITF15 ztratil pouze jeden set a ve finále zvítězil nad gruzínským hráčem Purtseladzem 6:4, 6:2. Na místě pak zůstal i další týden jako druhý nasazený hráč a svůj triumf zopakoval. Ve finále nedal prvnímu nasazenému hráči Robertu Strombachsovi z Lotyšska příliš šancí a zvítězil nad ním ve dvou setech 6:4, 6:0. Tím si zajistil už čtvrté vítězství na turnaji ITF v tomto roce.

Nadějný hráč si ale dobře uvědomuje, že úspěchy nepřicházejí samy od sebe. Kromě tvrdých tréninků a vysoké sebedisciplíny hraje důležitou roli dokonale sehraný tým i rodinné zázemí. „Chtěl bych moc poděkovat své rodině, členům týmu, především trenérovi Tomáši Josefusovi, mentálnímu trenérovi Draganu Vujovičovi, kondičnímu trenérovi Honzovi Pospíšilovi, trenérovi Robertu Rumlerovi i svému klubu v Prostějově. Vím, že i díky jejich podpoře jsem tam, kde jsem. A mohu si dál plnit své sny,“ říká hráč, který je aktuálně na 411. místě žebříčku ATP.

„Tenisová sezóna pro mě nyní pomalu končí,“ podotkl Jakub Menšík, který se v tomto týdnu ukázal na domácí půdě v zápasech české extraligy. „Nehraji však jen tenis, ale současně studuji na Gymnáziu Jiřího Wolkera v Prostějově, kde plním individuální vzdělávací plán. Než začne příprava na novou sezónu, musím složit potřebné zkoušky a testy. V prosinci je tak na prvním místě škola,“ zdůraznil v tiskové zprávě nadějný tenista.

„Během vánočních svátků a na přelomu roku se již budu opět naplno věnovat tenisové přípravě a v novém roce bych chtěl zkusit změřit své síly se soupeři na turnajích kategorie ATP Challenger. Mým cílem je posouvat mou hru neustále na vyšší úroveň,“ odhodlaně uzavřel Jakub Menšík.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Jakuba Menšíka, Tennis Australia

Štítky Sport, tenis, TK Agrofert, Jakub Menšík, Novak Djokovič, trénink, turnaj, vítězství, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Setkání s Djokovičem a závěr sezony plný triumfů. Prostějovský talent Menšík zažil výjimečný rok  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.