Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Olomoucké parkurové centrum hostí světovou jezdeckou špičku. Uvažuje o přidání dětských závodů

Když před deseti lety Barbora Valštýnová, dnes už Hubáčková, kupovala olomoucké Enquine Sport Center, netušila, že by se v něm mohly konat jezdecké závody světového významu. Dnes patří olomoucké centrum ke zkušeným pořadatelům parkurových závodů a organizátoři stále rozšiřují své pole působnosti.

Barbora Hubáčková na začátku nepřemýšlela nad pořádáním mezinárodních závodů. „Nemyslela jsem ani na Český skokový pohár nebo mistrovství České republiky. Na začátku jsme si chtěli závody jen vyzkoušet a pomalu se učit,“ uvedla Hubáčková v tiskové zprávě. V listopadu 2013 ale přišla nabídka na pořádání CSI (mezinárodních skokových závodů). Během půl roku se tak v olomouckém centru připravovala první velká akce. „Tehdy nám velmi pomohla Klára Damborská, dlouholetá ředitelka tohoto meetingu. Pod jejím vedením jsme to zvládli a dodnes jsme jí za to moc vděční,“ vysvětlila Hubáčková.

Závody pořádané v olomouckém centru tak byly jednu dobu jedinými mezinárodními závody u nás. Důležitým předpokladem pro pořádání jezdeckých závodů jsou totiž sponzoři. „Pořádání mezinárodních závodů je náročné nejen organizačně, ale také finančně. Na začátku sponzoři chyběli a nikdo nevěděl, zda do České republiky vůbec přijedou zahraniční jezdci,“ vysvětlila Hubáčková. Podle ní se ale Česká republika postupně dostává na světovou mapu parkurového skákání.

Vyrůstání na vesnických pláccích nás naučilo fotbalovost a herní kreativitu, vzpomíná Vladimír Šmicer

Čerstvý padesátník, kterému nikdo neřekne jinak než Šmíca nebo Štístko. Fotbalová kariéra Vladimíra Šmicera je neodmyslitelně spjatá s kluby jako Lens, Liverpool, Bordeaux a především s pražskou Slavií. Jak bývalý reprezentační ofensivní záložník...

Olomoucké Equine Sport Center se tak v posledních deseti letech stalo místem, kde se sjíždí světová špička jezdeckého sportu. Téměř ve všech případech se stává, že o účast na akcích je mezi jezdci větší zájem, než umožňuje maximální kapacita z hlediska ustájení koní a počtu startů pro jednotlivé závodní dny.

V posledních dvou letech přidali organizátoři také Světový pohár v drezuře a několik dalších soutěží v této disciplíně. V příštích letech chtějí pořadatelé disciplíny stále přidávat. „Určitě bych se pokusila příští rok zařadit dětskou túru. Čím dál tím více českých dětí závodí a myslím, že si to zaslouží,“ doplnila Hubáčková. Jako hlavní cíl má ale Barbora Hubáčková to, aby se jezdectví dostávalo stále více mezi lidi. „Snažím se, aby se hostům, většinou nekoňákům, parkur dostal pod kůži a přivedli k němu i svoje děti,“ uzavřela.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Andreas

Štítky jezdectví, závody, CSI, Barbora Jubáčková, Enquine Sport Center, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucké parkurové centrum hostí světovou jezdeckou špičku. Uvažuje o přidání dětských závodů  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.