Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Poničené hřiště olomoucké Sigmy dostane speciální péči. Zlepšení se čeká až v dubnu

Přibližně čtvrtina trávníku na fotbalovém Andrově stadionu je zničená po zápase hraném za mimořádné sněhové nadílky v úvodu loňského prosince. Hrací plochu tak čeká krátká zimní regenerace, která s sebou ponese další finanční náklady. Podle odborníků z olomouckého klubu se ale hřiště dostane do lepší kondice zřejmě až v dubnu. První liga bude ovšem na Hané pokračovat prvním domácím duelem už v polovině února.

Olomoučtí fotbalisté vstoupili v prvním lednovém týdnu do krátké zimní přípravy před dalším pokračováním nejvyšší české soutěže, v pondělí 8. ledna pak vyrazili na herní soustředění na Maltu. Už 10. února se znovu rozběhne Fortuna liga, o týden později se bude hrát i v Olomouci. Zatímco realizační tým se snaží dostat do nejlepší formy fotbalisty, pracovníci technického úseku musí věnovat zvýšenou péči hrací ploše Androva stadionu. Hřiště utrpělo v prosincovém zasněženém duelu citelné poškození. Při zápase se Slováckem se podle zástupců hanáckého klubu zničilo přibližně dvacet až třicet procent trávy.

Sigmu rozlítil již dříve verdikt rozhodčího a technického delegáta, kterým posvětili odehrání utkání v nevhodném počasí. „Nerozumím tomu. Je odloženo pět zápasů a tady podmínky nebyly o tolik lepší. Hrálo se díky tomu, že máme lepší technologii hřiště. Bylo ale evidentní, že se to neudrží a hřiště je rozsekané na sračku. Hazardujeme s fotbalem jako takovým,“ zlobil se po zápase kouč Hanáků Václav Jílek.

VIDEO: Stavba D1 u Přerova má za sebou první rok, sedmimiliardové dílo dokončí páteřní dálnici

Výstavba posledního chybějícího úseku dálnice D1 u Přerova má za sebou první rok prací. Mimořádně rozsáhlá investice za sedm miliard korun má být podle plánu hotová celkem za 39 měsíců. Generální ředitel ŘSD Radek Mátl doufá, že za příznivých...

Olomoucký klub hrací plochu před zápasem odklízel, sněhová nadílka během ligového střetnutí ale znamenala spoušť. „Nejhorší bylo, že se hrálo za hustého sněžení, kdy sníh nestíhal odtávat, přestože topení jelo naplno. Na hřišti pak vznikla mazlavá krupička z hlíny a vody, která zapříčinila zničení trávníku,“ komentoval trávníkář Sigmy Dušan Romanovský.

Už při následujícím zápase byla patrná holá blátivá místa, se kterými se technický úsek musí v rámci možností popasovat. „Hřiště jsme zapískovali a srovnali. Postupně budeme dosívat a lehce pískovat. Taky bude potřeba hřiště citlivě propíchat dutými hroty,“ přiblížil Romanovský, který se o olomoucký pažit stará už přes 30 let.

Snímek z utkání SK Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko. 

Podle mluvčího klubu Jiřího Fišary je jisté, že s nápravou poškození se budou pojit zvýšené náklady, které se mají pohybovat zřejmě ve vyšších desetitisících korun.

Chladné počasí ovšem neumožní rychlý návrat trávníku do kvality, na kterou dlouhodobě zaznívá uznání napříč tuzemským fotbalovým prostředím. „Do lepší kondice se hřiště dostane až během jara, nejspíš dubna, kdy začne znovu vegetační období a trávník zase bude růst. Mnoho lidí si myslí, že díky vyhřívání roste tráva celý rok, ale tak to není. Vyhřívání pomůže jen tomu, že země není zmrzlá,“ dodává hlavní trávníkář Sigmy Olomouc.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa, SK Sigma Olomouc

Štítky Sport, fotbal, Sigma, hřiště, poničené hřiště, trávník, Sigma Olomouc, Olomouc

Poničené hřiště olomoucké Sigmy dostane speciální péči. Zlepšení se čeká až v dubnu  |  Fotbal  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.