Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

VIDEO: Stavba D1 u Přerova má za sebou první rok, sedmimiliardové dílo dokončí páteřní dálnici

Výstavba posledního chybějícího úseku dálnice D1 u Přerova má za sebou první rok prací. Mimořádně rozsáhlá investice za sedm miliard korun má být podle plánu hotová celkem za 39 měsíců. Generální ředitel ŘSD Radek Mátl doufá, že za příznivých podmínek bude možné klíčovou silnici dokončit i v mírném předstihu. Deset kilometrů autostrády uleví dopravě nejen v Přerově, má zmírnit i provoz například na D46 mezi Prostějovem a Olomoucí.

Dlouho očekávaná stavba D1 Říkovice – Přerov byla slavnostně zahájena 20. prosince 2022, práce se rozběhly se začátkem roku 2023. Na desetikilometrové trase, která zahrnuje přes dvě stě stavebních objektů, působilo denně až 250 pracovníků a 40 kusů mechanizace. Práce neustaly ani v předvánočním týdnu. Budování důležité komunikace, která lépe propojí Ostravu, Brno a Prahu, potrvá ještě více než dva roky. Aktuální postup hodnotí šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl kladně. „Se stavbou jsem velmi spokojen, a to ze dvou důvodů. Zaprvé probíhá ze stavařského hlediska velmi dobře a podle harmonogramu. Termín březen 2026 není nikterak zpožďován. Druhé velké plus, které veřejnost až tolik nevnímala, je skutečnost, že stavba měla ještě spoustu různých detailních povolovacích procesů na menší stavební objekty a podobně. Hrozilo tam zdržení, kdybychom někde neuspěli z hlediska odvolávacích procesů nebo soudů. Naštěstí se všechno podařilo vyřídit a celá stavba je majetkově a z pohledu stavebních povolení čistá a bez komplikací,“ tvrdí ředitel ŘSD.

V závěru prosince ekologické organizace Krajina Dluhonice a Děti země upozornily na spor ohledně kácení dřevin a náhradní výsadby, ve kterém se soud přiklonil na stranu odpůrců stavby. Krajský soud v Ostravě zrušil rozhodnutí o povolení kácení více než čtyř stovek stromů a keřů, neuznal například stanovení termínu nové výsadby dva roky po dokončení stavby. Krajský úřad Olomouckého kraje tak bude o opatření rozhodovat znovu. Podle Mátla se ale nejedná o zásadní komplikaci. „Jde o problémy, které jsou relativně řešitelné. Nemělo by to mít dopad na harmonogram samotné stavby,“ věří generální ředitel státní organizace.

Náhradní výsadba za pokácené stromy u D1 poblíž Přerova až za pět let? To je špatně, rozhodl soud

Krajský soud v Ostravě zrušil rozhodnutí o povolení kácení více než čtyř stovek stromů a keřů kvůli výstavbě D1 u Přerova. Nezdálo se mu například to, že úřady nařídily náhradní výsadbu až do pěti let, a nikoliv dřív. Žalobu podal spolek Krajina...

 

Dle přehledové dokumentace Ředitelství silnic a dálnic v závěru roku 2023 probíhalo dokončování sanačních opatření na hlavní trase dálnice, již v létě například firmy provedly náročné přeložky vedení velmi vysokého a vysokého napětí u budoucí mimoúrovňové křižovatky Přerov – západ. Nelehkým úkolem je také vybudování estakády přes řeku Bečvu a železniční trať u Dluhonic.

FOTOGALERIE: Důležitý obchvat u Šumperka je hotový. Nový úsek otestoval i premiér Fiala

Přibližně s měsíčním předstihem se otevřela významná silniční spojnice do Šumperku za 2,3 miliardy korun. Více než pět kilometrů dlouhá silnice přinese bezpečnější a rychlejší dopravu mezi Olomoucí, Šumperkem a dalšími lokalitami. Na slavnostní...

„Pokud nenastanou nějaké mimořádné komplikace, tak věříme, že termín v roce 2026 bude dodržen. Osobně mám takové přání a myslím, že o tom budeme v následujících dvou letech jednat, abychom stavbu ještě urychlili a aby se u Přerova povedlo něco jako v případě obchvatu Bludova. Víme, že je to klíčová stavba. Je to ovšem hodně závislé na klimatických podmínkách, nezdá se to, ale hodně deštivá léta stavby obecně zpožďují,“ podotkl Radek Mátl.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, dálnice, stavba, D1, silnice, ŘSD, Ředitelství silnic a dálnic, Přerov, Říkovice, Olomoucký kraj

VIDEO: Stavba D1 u Přerova má za sebou první rok, sedmimiliardové dílo dokončí páteřní dálnici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.