Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Další nápadník pro fotbalovou Sigmu. Kromě Američanů má o klub zájem i miliardář Pražák

, aktualizováno 24. září 2024, 13:33

Již řadu měsíců se na Hané mluví o zájmu americké investorské skupiny Blue Crow Sports o odkoupení podílu akcií prvoligového klubu SK Sigma Olomouc. Jednání nadále probíhají, součástí procesu byla i odborná analýza majetku sportovní firmy a dalších aspektů nabídky. Do partie ale vstoupil další hráč, jak uvedl olomoucký celek na svém webu – rozbíhají se jednání s investiční skupinou Kaprain miliardáře Karla Pražáka, který vlastní například hokejovou Spartu, chemičku Synthesia a nedávno koupil mediální dům MAFRA.

(NE)OBYČEJNÍ: Z Hané k triumfu na Vueltě. Na gratulace jsem odepisoval tři dny, říká cyklista Pavel Bittner

V jedenadvaceti letech zamířil cyklista Pavel Bittner z Hlušovic, malé obce nedaleko Olomouce, na jeden z nejnáročnějších a nejprestižnějších závodů světa – španělskou Vueltu. První zkušenost na takto velké akci neznamenala u talentovaného jezdce...

„Spolek SK Olomouc Sigma MŽ, jako majoritní akcionář olomoucké Sigmy, obdržel nabídku k zahájení jednání o odprodeji klubu od tuzemské investiční skupiny Kaprain. Výkonný výbor spolku na svém zasedání v pondělí 23. září tuto nabídku přijal. Prvním výsledkem jednání by měla být indikativní nabídka předložená skupinou Kaprain,“ uvedli zástupci sportovní organizace na klubovém webu.

Podle mediálního zástupce skupiny Kaprain Ondřeje Pechara chce investiční společnost odkoupit většinový až plný podíl v klubu. „Vnímáme potenciál, který dříme v A-týmu i mládežnické akademii Sigmy a jsme přesvědčení, že ho dokážeme plně rozvinout tak, aby hlavní mužstvo dlouhodobě bojovalo o přední pozice v lize a z jeho úspěchů těžil region i český fotbal. Svou nabídku na odkup majoritního, respektive stoprocentního podílu v Sigmě můžeme předložit i díky zkušenostem, které jsme nasbírali nejen v hokejové Spartě, ale i při podpoře mládežnického a amatérského sportu,“ přiblížil vizi Pechar s tím, že jakékoli další detaily bude skupina sdělovat nejprve akcionáři a vedení klubu.

Kaprain je česká investiční skupina, kterou v roce 2013 založil a více než 10 let rozvíjí Karel Pražák. Soustředí se na šest základních oblastí – real estate, industry, finance, retail, sport & leisure a média. V současné době má Kaprain více než 6 000 zaměstnanců a aktiva v souhrnné hodnotě přesahující 40 miliard korun. V roce 2023 Kaprain dosáhl zisku přes 3 miliardy korun.
Mezi klíčové společnosti skupiny patří Spolchemie, Synthesia či mediální skupina Mafra.  Kaprain buduje také developerské projekty v okolí pražské O2 areny i dalších částech Prahy.
Skupina Kaprain má s podporou profesionálního i mládežnického sportu bohaté zkušenosti. Od roku 2019 vlastní hokejový klub HC Sparta Praha. Vedle toho také hokejový klub HC Letci Letňany a Ice Areny Letňany a Kateřinky – dvě areny s čtyřmi ledovými plochami a celoročním provozem. Na ledových plochách skupiny Kaprain trénuje několik set mladých hokejistů, krasobruslaři, školy i veřejnost. Kaprain vlastní také nejmodernější tuzemské golfové hřiště Oaks Prague.
Zdroj: kaprain.cz

Zapsaný spolek SK Olomouc Sigma MŽ je vlastníkem přibližně 77 procent akcií SK Sigma Olomouc a.s., zbytek patří z velké části Statutárnímu městu Olomouc. I tento podíl ale má být po dokončení převodu stadionu do majetku města převeden do vlastnictví spolku, město si pak nechá jen symbolickou jednu akcii.

Představitelé Sigmy jsou přitom již několik měsíců v procesu jednání o akcionářském vstupu společnosti Blue Crow Sports, ta vlastní a řídí několik klubů napříč různými kontinenty. V roce 2021 ji založil v červnu 2021 Jeff Luhnow.

Kdo by měl být majoritním vlastníkem sportovní organizace SK Sigma Olomouc?

Celkem hlasovalo37 čtenářů

O nabídce se chce olomoucký spolek rozhodovat na základě odborné analýzy, kterou zpracovávala mezinárodní poradenská společnost Grand Thornton. Ta má poskytnout lepší představu o aktuální hodnotě akcií, o které má nyní zájem kromě Američanů také česká investiční skupina.

„To, že se objevil nový zájemce, v tuto chvíli neznamená, že bychom opustili jednání s Blue Crow Sports Group. Posudek od společnosti Grand Thornton ohledně nabídky BSCG již máme a nyní jde k projednání i s dalším postupem vyjednávání ke klubovým orgánům,“ sdělil na dotaz redakce předseda spolku SK Olomouc Sigma MŽ Jakub Beneš.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl SK Sigma Olomouc

Štítky Sport, fotbal, Sigma, Sigma Olomouc, první liga, Fortuna liga, Sigma nabídka, BCSG, investor, Karel Pražák, Kaprain, prodej Sigmy, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další nápadník pro fotbalovou Sigmu. Kromě Američanů má o klub zájem i miliardář Pražák  |  Fotbal  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.