Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Z Hané k triumfu na Vueltě. Na gratulace jsem odepisoval tři dny, říká cyklista Pavel Bittner

V jedenadvaceti letech zamířil cyklista Pavel Bittner z Hlušovic, malé obce nedaleko Olomouce, na jeden z nejnáročnějších a nejprestižnějších závodů světa – španělskou Vueltu. První zkušenost na takto velké akci neznamenala u talentovaného jezdce ostych, během prvních tří dnů dvakrát finišoval v první šestce a poté přišla neuvěřitelná euforie. Mladík z Hané porazil v 5. etapě všechny silné konkurenty a slavil vítězství. Poté absolvoval celý zbytek náročné pouti až do cílového Madridu.

Svou první zkušenost se závodem velké trojky Grand Tour – Giro d’Italia, Tour de France a La Vuelta Ciclista a España může Pavel Bittner hodnotit na výbornou, splnil si zde jeden ze sportovních snů a možná svá tajná přání i předčil. „Bylo to hodně náročné, čekal jsem, že únava bude pořád růst a růst. Ale ve druhé části Vuelty už jsem byl unavený pořád podobně, během etapy to pak nakonec nebylo tak strašné. Přijel jsem domů a necítil jsem se tak špatně. To je docela fajn znak k mistrovství Evropy, které mě čeká v neděli,“ přemýšlí už nyní český reprezentant nad dalším důležitým závodem, za kterým v závěru týdne vyrazil do Belgie.

Nejkrásnější momenty si užil v cíli 5. etapy v Seville, kde ve sprintu těsně předčil hvězdu světového formátu – Wouta van Aerta. Superfavorita zabíraly kamery při analýze cílového snímku, za moment se ozval výkřik z hloučku, v jehož středu stál mladý český závodník. Senzace byla na světě. „Byla to skvělá týmová spolupráce, na takové souhře v posledních kilometrech jsme v uplynulých měsících hodně pracovali. Je to klíčové, aby každý závodník odvedl co nejlepší práci a sprintera přivezl na posledních tři sta metrů s co největší zásobou energie. To se ten den povedlo úplně neskutečně, celý tým jsme jeli skoro jako jeden člověk. V té chvíli jsem si ten úspěch ani nedokázal uvědomit, až teď se to ke mně trochu dostává, co se vlastně povedlo. Spousta lidí mi psalo, volalo a blahopřáli mi všichni, co mě od začátku kariéry podporovali. Moc si toho vážím, snažil jsem si odepsat skoro všem, jen na Instagramu mi to trvalo skoro tři dny,“ směje se Pavel Bittner. Výjimečnost jeho počinu dokládá pohled do historie – poslední česká etapová vítězství na Vueltě mají na kontě Zdeněk Štybar a Leopold König, tyto úspěchy slavili v roce 2013.

Od několikadenních závodů k třítýdennímu podniku série Grand Tour vede značný skok, který se talentovanému sportovci podařilo zvládnout. Pomohl i špičkový servis realizačního týmu. „Tím, jak je Vuelta náročná fyzicky a vlastně i psychicky, když se člověk musí plně soustředit na kole každý den pět hodin v kuse, tak se zbytek týmu snaží udělat mu život mimo kolo co nejvíc jednoduchý. Etapy tam startují docela pozdě odpoledne, pak je ještě transfer na hotel, pak jsou docela pozdě večeře kolem desáté večer. Pak jdeme do postele s plným břichem, spali jsme do půl desáté, pak na start etapy, objet závod, rychlé jídlo a zase přemístění na hotel, masáž, obvolávání rodiny a potom odpočinek. Takto se to točí dokola skoro měsíc v kuse,“ popisuje rodák z Olomouce.

Dokončení třítýdenní náročné mise s mimořádným výsledkem si mohl užít i se svými nejbližšími přímo ve Španělsku. „Přišlo to docela ve správný čas, byla za tím dlouhá práce s týmem, za což jsem jim vděčný. Dojel jsem až do Madridu, kam za mnou přijeli rodiče a přítelkyně, což bylo skvělé. Pak jsme spolu letěli domů, takže cesta byla mnohem příjemnější. Tři týdny na závodě se zdají jako docela dlouhá doba, a navíc se každý den opakoval v podobném režimu, ale když se za Vueltou ohlédnu, tak celkem rychle utekla. Byla tam fajn parta, se kterou jsme si užili dost legrace,“ dodává jedenadvacetiletý závodník, který při svém debutu na Vueltě sahal ještě i po dalším vítězství, v 17. etapě byl druhý, což představuje také nadstandardní výsledek.

VIDEO: Olomoucký cyklista Pavel Bittner ovládl etapu na Vueltě. Přesprintoval hvězdného Van Aerta

Svůj mimořádný talent prokázal na jednom z největších cyklistických závodů světa český reprezentant Pavel Bittner, který v páté etapě španělské Vuelty překonal všechny soupeře. Jedenadvacetiletý sprinter z Hlušovic těsně předčil na cílové pásce v...

Pomohla i speciální příprava, která byla zaměřená také na lepší snášení zátěže při vysokých teplotách. Dlouhý závod ale ukázal svou nevyzpytatelnost, úmorná vedra se vystřídala s deštivým počasím. „Dost času jsem trávil ve Španělsku, kde mám také tréninkovou základnu. Byl jsem ve větším horku, když bylo třicet stupňů, tak jsem poslední hodinu na tréninku občas jezdil v bundě a v čepici a tak dále, abych se trochu přehřál a tělo si na to zvyklo. Zafungovalo to docela dobře, první část Vuelty byla hodně horká, takže bylo dobré se na to připravovat. Ale druhá část pak byla deštivá, jeli jsme i na kopec, kde jsme promokli a autobusy se nemohly dostat až nahoru. Pak jsme si nahoře oblékli jen nějaké vrstvy navíc a museli jsme jet ještě dolů. Nakonec se dá říct, že mi na Vueltě byla skoro stejná zima, jako mi bylo horko,“ s úsměvem se ohlíží cyklista, který si u nizozemského týmu dsm–firmenich PostNL vysloužil nový dvouletý kontrakt.

Trenér Jiří Kaňkovský o Pavlu Bittnerovi:
Od začátku byl urputný, do cyklistiky byl zažraný už jako mladší žák. Ve všem byl výborný, šel za výsledky a vyhrával. Na úspěch, který teď slavil, ho dlouhodobě připravovali. Není to ze dne na den. Než se něco takového povede, tak je za tím dlouhá práce. Posun je obrovský, jde nahoru. Znám ho od dětských let, míří za svým cílem, cílevědomost je pro úspěch zásadní. Při pohledu na nastoupané výškové metry na Vueltě je znát, že to byla nejnáročnější Grand Tour za poslední dobu. Bylo hodně těžké už jen takový profil absolvovat. To také ukazuje na Pavlovu univerzálnost.

Svou formu naznačil už v závěru července na domácí Czech Tour, kde byl při sprintu v úvodní etapě těsně druhý. Rozmach tuzemského cyklistického závodu Pavel Bittner hodnotí s nadšením. „Prezentace týmů v Olomouci byla úplně neskutečná, ani jsem nečekal, že přijde tolik fanoušků. Za to jim ještě dodatečně děkuji, byla to skvělá atmosféra. Přišlo mi, že je tam víc lidí než o Vánočních trzích,“ usmívá se a dodává: „Když tam řekli mé jméno, tak to bylo, jako by řvala po celá Olomouc. Byl to pro mě velký zážitek a doufám, že si to někdy v budoucnu budu moct zopakovat. Pak se závodilo po silnicích, které znám a skoro jsem získal první profesionální vítězství na domácí akci. To by bylo super, ale o kousek to uteklo. Ale naštěstí jsem si to o pár týdnů později dokázal vynahradit úspěchy ve Španělsku, takže jsem se až tak nezlobil. Takže nakonec všechno zapadlo tak, jak mělo,“ spokojeně bilancuje odchovanec olomoucké stáje Mapei Merida Kaňkovský. Právě na silnicích v Olomouckém kraji sbíral důležité zkušenosti, které nyní posouvá stále dál. „Od malička jsem jezdil u Jirky Kaňkovského. Skoro celý život bydlím v Hlušovicích, kolem Olomouce je to moje srdcovka. Vždycky se rád vracím. Dřív jsem toho byl možná trochu přežraný, ale teď jak jsem víc po světě a závodím různě po Evropě, tak když se vrátím domů, tak si tréninky kolem Olomouce strašně moc užívám. Nejraději jezdím směrem na Šternberk, jsou tam pěkné kopce a síť cyklostezek je na vysoké úrovni. Dá se bez problémů objet tří nebo čtyřhodinový trénink a můžu jet pořád po hezkých cyklostezkách, které nejsou ani frekventované. To je za mě velké plus, které se ve světě moc nevidí. Možností je strašně moc, u Olomouce to mám moc rád,“ říká cyklista se skvělými parametry rychlosti a výbušnosti.

(NE)OBYČEJNÍ: Lucie a Daniel ze šumperské průmyslovky ovládli v Americe světový IT šampionát

Mezi nejlepší studenty z celého světa se kvalifikovali na finále soutěže Microsoft Office Specialist hned dva zástupci ze šumperské průmyslovky – Lucie Dorňáková a Daniel Židek. To byl však teprve začátek. Na prestižním klání poměřujícím znalosti a...

Jak jeho trenér z mládeže Jiří Kaňkovský zdůrazňuje, Pavlův úspěch rozhodně nepřišel jen díky talentu. „Od doby, co jsem přešel do juniorů, tak už jsem se snažil trénovat trochu na světové úrovni. Je to důležité vzhledem k přestupům do vyšší kategorie. Podařilo se mi dostat do DSM, kde jsem strávil jeden a půl roku v development týmu. Krok po krůčku jsem se dostával od menších závodů až po Vueltu. Popravdě jsem si občas říkal, že je to těžký, že jsem třeba v něčem pozpátku, ale tím, že jsme žádný krok nepřeskočili a vždycky se ptali, co je potřeba, abych byl lepší, tak jsme se díky spolupráci dostali až tam, kde jsem. A doufám, že je to jen začátek něčeho nového,“ přeje si závodník, který se prokousal mezi elitu profesionálních cyklistů. Zde chce svou pozici postupně zase vylepšovat. „Nad dalšími plány do budoucna teď ani moc nepřemýšlím. Snažím se užít si aktuální moment a ohlédnout se za tím, co se povedlo v poslední době. Do budoucna se chci zlepšovat, jezdit lepší závody a předvádět lepší výkony. Chtěl bych se také jednoho dne dostat na Tour de France a také na jarní klasiky jako je Paříž-Roubaix, a zajet tam nějaký hezký výsledek. Cílů je hodně, ale hlavní bude abych se zlepšoval a vyvíjel jako člověk,“ prozradil rychlík z Hané Pavel Bittner.

Ohodnoť článek

Foto imago sportfotodienst / Sirotti Stefano

Štítky Sport, cyklistika, závod, Vuelta, Pavel Bittner, Olomouc, Olomoucký kraj, Mapei Merida Kaňkovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Z Hané k triumfu na Vueltě. Na gratulace jsem odepisoval tři dny, říká cyklista Pavel Bittner  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.