Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Komentář: Pohádka může směle pokračovat, Sigma podzimní lesk neztratila

Kdo na podzim koukal na staronový tým ligy, nevěřil. Možná trochu jako Ester Ledecká v cíli svého zlatého olympijského závodu. Po více jak dvou měsících zimní pauzy se zářící nováček vrátil do akce. Čekalo se na to, zda euforie a jasně vštípený styl v hlavách hráčů nevyprchaly. A zpráva zní: Sigma Olomouc nebyla žádná rychlokvaška první části sezóny, je opravdu silná, počítejte s ní dál.

To naznačila neděle, během které sehrála Sigma s plzeňskou Viktorií, jenž vede ligu královským náskokem čtrnácti bodů, bezgólový mač.

Trenér Plzně Pavel Vrba opouštěl tiskovou konferenci se slovy: „Ty tiskovky na Moravě jsou lepší než v Čechách.“ Konference možná ano, výkon však – aspoň v zápase s Olomoucí – byl daleko pod úrovní toho, co předváděli Plzeňští v první části sezóny v Čechách - především tedy na domácím stadionu ve Štruncových sadech.

To, že nebyla Plzeň schopná být nebezpečná vlastním přičiněním, mohlo být do určité míry způsobené tím, že hráči měli v nohách čtvrteční zápas Evropské ligy v Bělehradu.

Hlavně ale za to mohla Olomouc, která dokázala svého soupeře výborně eliminovat.

Sigma už v přípravě částečně odpověděla na otázku, zda se na jaře dokáže prosazovat bez Tomáše Chorého, který v zimě prchnul přes půlku republiky za lepším angažmá právě do Plzně.

Sešt výher a pouze jedna prohra, navíc až v posledním zápase, v rámci drilu, který měl Hanáky připravit na celé jaro, poukazovalo na to, že by mělo být všechno v pořádku. Před úvodním duelem s Plzní ale bylo také nejasné, jak si Olomouc poradí bez klasického hrotového útočníka. Jakub Řezníček, který je v Sigmě na hostování – aby se to nepletlo –  z Plzně, nemohl nastoupit kvůli dohodě klubů.

Obrovské nasazení na hranici vlastních sil se probudilo ze zimního spánku, byť kalendářně začíná jaro až za více než měsíc. Z pomyslné nory vylezl také herní projev, kterým se Olomouc na podzim prezentovala. Mezi oběma vápny hrála výborně. Ve středu hřiště úřadovali Lukáš Kalvach a David Houska, kteří svou dotěrností nedávali týmu Pavla Vrby ani špetku času na kreativní hru. Jen v blízkosti brány plzeňského gólmana Kozáčika působila Olomouc trochu bezradně.

Takže definitivní zodpovězení otázky je, že v prvním zápase nechyběl Sigmě Chorý, nýbrž jakýkoliv koncový článek, který by často zdlouhavé kombinování a hraní si s míčem ve výhodných pozicích uťal překvapivou střelou či zakončením.

Byť svěřenci Václava Jílka po většinu času diktovali tempo hry, tak je nakonec remíza proti čtyřnásobnému českému mistrovi z posledních sedmi sezón rozhodně nemusí mrzet. A to hned z několika důvodů.

Zaprvé: Jedinou opravdovou tutovku měl v utkání tým ze západu Čech. Je ale nutné říct, že vznikla po lajdácké chybě v rozehrávce Olomouce.

Zadruhé: Remíza v součtu se sobotní prohrou Slavie v Jihlavě posunula v tabulce Sigmu opět – byť jen o jednobodový chloupek – na druhé místo zajišťující předkolo Ligy mistrů.

Zatřetí: Z olomoucké tvrze si v letošní sezóně neodvezl vítězství žádný z českých fotbalových gigantů - Slavie, Sparta a teď ani Plzeň.

„Pro hráče je určitě potěšující a motivující, že si to tady s těmi týmy můžeme rozdat na rovinu a myslím si, že za nimi nezaostáváme,“ říkal spokojeně trenér Václav Jílek.

O zaostávání v nedělní podvečer nemohla být řeč.

Olomoučtí Plzeň v poli spíše předčili. Jen tak dále.

Možná to akorát chce hráčům do hlavy dostat trochu toho zabijáckého instinktu, který by se s tím v pokutovém území nemazal…

Autoři | Foto Michaela Valsová

Štítky SK Sigma Olomouc, FC Viktoria Plzeň, olympijské hry, Ester Ledecká, Česko, Pavel Vrba, SK Slavia Praha, Václav Jílek, jaro, Liga mistrů UEFA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komentář: Pohádka může směle pokračovat, Sigma podzimní lesk neztratila  |  Fotbal  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.