Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Sigma se ve čtvrtek v pohárovém zápasu utká s Kajratem Almaty, pomýšlí na výhru

Fotbalisté Sigmy Olomouc se ve čtvrtek vrátí po dlouhých devíti letech do bojů o Evropskou ligu a návrat chtějí ve 3. předkole oslavit domácí výhrou nad Kajratem Almaty. Dobrý výsledek bude o to důležitější, že kazašský celek je výrazně silnější v domácím prostředí, kde na umělé trávě už 14 utkání předkol neprohrál.

Olomouc se zároveň bude snažit napravit nepříliš vydařený vstup do sezony. V lize bodovala jen v Mladé Boleslavi výhrou 4:0, doma s dvěma silnými soupeři Slavií a Plzní prohrála a ani neskórovala. „Nemyslím si, že by mužstvo porážky doma v úvodu ligy nějak poznamenaly. Myslím, že máme odhodlané mužstvo, a naopak když to čtvrteční utkání zvládneme, tak nám to může pak pomoci i do ligy," věří trenér Václav Jílek.

„Chtěli jsme se dostat do pohárů a hrajeme předkolo, takže se budeme snažit připravit hráče tak, aby to na nich žádné stopy nezanechalo," dodal.

Sigma má o motivaci postaráno, jelikož v případě postupu narazí v posledním předkole na velmi atraktivního soupeře Sevillu, přední španělský celek a pětinásobného vítěze soutěže. Naopak Kajrat si pro 3. předkolo hráči moc nepřáli a doufali spíše v souboj s Alkmaarem, který však po porážce 0:2 v Kazachstánu doma výsledek nezvrátil a výhra 2:1 mu nestačila.

„Co se týče soupeře, tak bych uvítal spíše Alkmaar jak kvůli cestování, tak i atraktivitě soupeře. Ale beru situaci takovou, jaká je. Almaty to zvládlo, takže přivítáme kazašský tým. Také to nebudou mít jednoduché, cestovali do Nizozemí a zpátky a teď poletí zase k nám. Jsem přesvědčený, že pokud zopakujeme výkon z utkání s Plzní, tak můžeme získat dobrou výchozí pozici do odvety," řekl Jílek.

Kazašský fotbal jde v posledních letech nahoru, což potvrzuje zejména tamní mistr Astana, která si dělá jméno i na mezinárodní scéně. V minulé sezoně si v Evropské lize vyšlápla i na Slavii, s níž hrála 1:1 a 1:0. Kajrat se navíc může opřít o zahraniční posily, které jsou klíčovými hráči, zejména brazilský záložník Isael. V útoku má dobrou formu Ukrajinec Aderinsola Eseola a nejslavnějším jménem je Rus Andrej Aršavin, který byl před deseti lety šestý v anketě Zlatý míč o nejlepšího fotbalistu světa.

Na straně Almaty bude i zkušenost. V posledních pěti sezonách se pravidelně účastní pohárových předkol, zatímco v kádru Sigmy jsou jen čtyři hráči, kteří podobné zápasy zažili. Kapitán Michal Vepřek ještě pamatuje poslední účast Olomouce v pohárech před devíti roky, v jiných týmech si v Evropě zahráli Roman Polom, Václav Pilař a Martin Nešpor.

Utkání na Andrově stadionu začne ve čtvrtek v 19:00. Hlavním rozhodčím je Ital Massimiliano Irrati, který na nedávném mistrovství světa plnil roli videorozhodčího.

Autoři | Foto Michaela Valsová

Štítky SK Sigma Olomouc, Evropská liga UEFA, SK Slavia Praha, FC Viktoria Plzeň, Václav Jílek, FK Mladá Boleslav, Mistrovství světa ve fotbale, Alkmaar, Sevilla FC, FC Astana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sigma se ve čtvrtek v pohárovém zápasu utká s Kajratem Almaty, pomýšlí na výhru  |  Fotbal  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.