Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

FOTOGALERIE: Sigma Olomouc si poradila s nepříjemným Kajratem, doma vyhrála 2:0

Fotbalisté Olomouce porazili v úvodním utkání 3. předkola Evropské ligy Kajrat Almaty 2:0. Vítězný návrat Sigmy do pohárové Evropy po devíti letech zařídili brankami Martin Sladký a Václav Pilař. Olomouc má o krok blíže k atraktivnímu souboji s FC Sevilla, musí však příští čtvrtek zvládnout odvetu na umělé trávě v Kazachstánu.

Sigma zahájila zápas proti druhému týmu kazašské ligy aktivně a hlavně přes levou stranu snadno pronikala do vápna hostů, ale střeleckou šanci si nevytvořila. Územní převahu přetavila v gól až po 20 minutách: Sladký nejprve zatáhl balon na soupeřovu polovinu a pak se ještě výstavně levačkou opřel do odraženého míče, který zakroutil do horního rohu Plotnikovovy brány. „Jsem pravák, překvapil jsem sám sebe. Snažil jsem se to nějak zakroutit nahoru a povedlo se," řekl Sladký.

Olomouc poté trochu upustila od útočné aktivity a přenechala hru Kajratu. Hostující celek sice držel míč, ovšem ve finální fázi nic nebezpečného nevyprodukoval.

Těžký knokaut dostaly plánů Kazachů osm minut před poločasem: Sujumbajev srazil unikajícího Pilaře, který po přestupu z Plzně debutoval v olomouckém základu, a italský sudí Irrati ho červenou kartou vykázal z hřiště. Z ideální parkety před vápnem pak ale Plšek další trest nepřidal a z přímého volného kopu těsně přestřelil.

Hladově se Sigma na Kajrat znovu vrhla po nástupu z šaten a v 50. minutě se Pilař dočkal první trefy v dresu Olomouce, když si uvnitř šestnáctky na prsou ztlumil míč a pohotovým volejem ho poslal k tyči. „Venca dal gól a byl nebezpečný, ale zároveň je pořád vidět i ten herní výpadek," řekl olomoucký trenér Václav Jílek. Andrův stadion vzápětí zabouřil potřetí, leč zbytečně, protože Nešpor dorážel Houskovu ránu do sítě z ofsajdu.

Další branky přesilovka Hanáků nepřinesla a dvacet minut před koncem se síly srovnaly, když rozhodčí až s velkou časovou prodlevou ukázal červenou kartu Vepřekovi. „V kontextu toho vyloučení v prvním poločase sudí asi uznal, že by měl rozdávat karty i pro nás. Ale neměli jsme mu k tomu dát šanci. Já jsem tu situaci ale dobře neviděl. Ale nemělo by se to stávat u tak zkušeného hráče," řekl Jílek. Felipe pak málem znovu pořádně zamíchal i postupovými kartami, ale po jeho trestném kopu domácí spasila tyč.

Kajrat ale v rovnovážném počtu sil restartoval ofenzivu a v závěru byl znovu nebezpečný. Po skrumáži a teči na malém vápně Sigmu v 83. minutě podruhé zachránila tyč Buchtovy branky. „Oni v závěru trošku ožili po té tyči z přímého kopu, my jsme se trochu zatáhli, protože už nás na hřišti bylo stejně a logicky jsme se nechtěli nikam pouštět. Výsledek byl super a nechtěli jsme hlavně dostat gól," řekl olomoucký záložník Falta.

Hned z protiakce mohla Olomouc přidat třetí branku do úplně otevřené obrany, ale Hála mizerně vyřešil přečíslení se Zahradníčkem a skóre se už nezměnilo. „V době, kdy jsme hráli dobře, dala Sigma gól a pak ještě přišla červená karta, která všechno změnila. V té době jsme hráli nejlepší pasáž utkání. Výsledek pro nás není dobrý, ale pořád si myslím, že máme šanci s tím něco udělat," řekl trenér hostů Carlos Alos Ferrer.

Štítky SK Sigma Olomouc, Václav Pilař, Martin Sladký, Evropská liga UEFA, Sevilla FC, Evropa, Kazachstán, červená karta, Václav Jílek, FC Viktoria Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Sigma Olomouc si poradila s nepříjemným Kajratem, doma vyhrála 2:0  |  Fotbal  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.