Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Mimořádná dotace 1,3 milionu pro olomoucký hokejový klub budí diskuse

Mimořádná dotace města Olomouce pro hokejový klub HC Olomouc vzbuzuje stále více diskusí. S dotací nesouhlasila opozice, proti byla část radniční koalice a nyní se objevují nesouhlasné hlasy i v samotné ODS, která peníze pro hokej obhajuje.

"Zastupitelé ODS hlasovali pro z důvodů, které určitě vysvětlí. Každopádně finanční výbor, který je ze zákona zřízen jako poradní orgán městského zastupitelstva, poskytnutí peněz nedoporučil. Já byl jednoznačně proti. Nejsem vůbec přesvědčený, že z veřejných peněz se má financovat zábava milionářům. HC Olomouc totiž skončil za minulé období v zisku 5 milionů korun a za předchozí 12 milionů," ostře své kolegy na sociálních sítích kritizoval vlivný člen olomoucké ODS Richard Benýšek.

Na nedávném jednání olomouckého zastupitelstva mimořádnou dotaci pro hokejový klub ve výši 1,3 milionu korun nepodpořili také dva zastupitelé vládnoucích lidovců a rovněž jeden z koaličního hnutí spOLečně. Proti byla opozice.

"Olomouc dává dotace do profesionálního hokeje v míře větší než značné. V součtu se dostaneme k částce téměř třicet milionů korun za jeden rok. Žádat o další více než milion korun je výsměch,“ prohlásil například předseda opozičního klubu Piráti a Starostové Hynek Melichar.

Finanční krizi si klub sám nezavinil

Náměstek primátora Olomouce Martin Major (ODS) mimořádnou dotaci pro hokej naopak obhajuje. "Výborné výkony olomouckých hokejistů jsou obrovskou motivací pro olomoucké děti a mládež a mají velmi významný vliv na vztah dětí ke sportu. Bez úspěšných profesionálních vzorů bychom měli podstatně méně nadšených sportovních amatérů," vysvětlil.

Kritikům vyčetl nepochopení a částečně i farizejství. "Když se sportovcům daří, všichni se s nimi radují a mnozí se rádi veřejně přidávají k oslavám. Když je pak ale onen sport ve finanční krizi, kterou sám nezavinil, mají spoustu řečí. Bez podpory a bez zázemí by ale úspěchy neslavili ani ti nejlepší sportovci," argumentuje Major.

Dotace bude použita na extraligu

Klub HC Olomouc žádost o mimořádnou dotaci vysvětluje ztrátami, které v sezoně 2020 a 2021 vznikly zápasy bez diváků, nemožností pronajímat ledovou plochu nebo zvýšenými náklady na ochranu zdraví.

"HC Olomouc je nejnavštěvovanější, nejsledovanější a nejvíce reprezentující klub v rámci sportovně kulturních akcí v Olomouckém kraji. Dotace bude použita na činnost extraligového týmu mužů ledního hokeje, zejména na nákup sportovního vybavení a hráčské výstroje, dopravu, ubytování, stravování, marketingové náklady, zajištění bezpečnostní služby během extraligových zápasů," citoval iDNES z dopisu, který vedení města Olomouce poslal jednatel klubu Jan Tomajko.

Superhvězda se vrací na Hanou. Dres hokejových Kohoutů oblékne David Krejčí

S napětím očekávaný příchod hvězdy potvrzen. Ikona Bostonu Bruins, útočník David Krejčí, posílí sestavu hokejové Olomouce. Klub oznámil v pondělí ráno dohodu s hráčem na svých sociálních sítích a fanoušci se mohou těšit na výkony borce s...

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HC Olomouc

Štítky dotace, kritika, ODS, Benýšek, HC Olomouc, klub ledního hokeje, hokej, Martin Major, Jan Tomajko, Starostové a nezávislí, Piráti Chomutov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mimořádná dotace 1,3 milionu pro olomoucký hokejový klub budí diskuse  |  Hokej  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.