Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Před 30 lety ovládla Hanou hokejová euforie. Olomouc si připomíná senzační mistrovský titul

Zimní stadion v hanácké metropoli praskal ve švech a tým kouče Josefa Augusty zdvihl nad hlavy mistrovský pohár. Přesně před 30 lety, 11. dubna 1994, olomoučtí hokejisté vybojovali ve finálovém střetnutí s Pardubicemi historicky první titul pro vítěze extraligy České republiky.

Na začátek 90. letech velmi rádi vzpomínají příznivci olomouckého hokeje, kteří pamatují legendární play-off v roce 1994. Ve dvanáctičlenné soutěži tehdy klub z Hané skončil po základní části až na sedmé příčce, ve vyřazovací části se ale nastartoval k mimořádné jízdě, která znamenala největší úspěch v dějinách olomouckého hokeje.

Hanáci se nezalekli silných protivníků. Ve čtvrtfinále vyřadili České Budějovice, následovalo dramatické semifinále s vítězem základní části z Kladna. O postupu Olomouce rozhodly až samostatné nájezdy v pátém utkání série. 5. dubna se rozběhly finálové duely, v prvním zápase Kohouti prohráli v Pardubicích po nájezdech, o den později oplatili soupeři stejnou mincí a série byla vyrovnaná. Následovala výhra 5:2 na domácím ledě a olomoučtí hokejisté i fanoušci tušili, že obrovský úspěch je na dosah.

Mistrovská sestava HC Olomouc v roce 1994: brankáři: Cagaš, Blažek, Nejtek – obránci: Flašar, Kuntoš, Vavrečka, Látal, Řezníček, Brejník, Brown – útočníci Smeták, Dopita, Slavík, Čikl, Konečný, Nohel, Chalánek, Eichenmann, Navrátil, Pavlík, Černý, Haman.
Trenéři: Jiří Matějů a Lubomír Fišer, později Josef Augusta, Lubomír Fisher a Jaromír Přecechtěl.
Zdroj: HC Olomouc

V pondělí 11. dubna 1994 se pod střechou olomoucké plecharény tísnilo až devět tisíc lidí, stadion má v současnosti oficiální kapacitu 5500 diváků. Všechny góly se vměstnaly už do první třetiny, za Olomouc se v přesilovkách prosadili Milan Navrátil a Petr Tejkl, za hosty pouze snížil Jiří Jiroutek. Po závěrečné siréně vypukla euforie, hráči a fanoušci si užívali dlouhých a bujarých oslav. „My jsme byli víceméně průměrné mužstvo, dobře doplněné před sezonou a hlavně s perfektním kolektivem. Po Vánocích přišel trenér Pepa Augusta, těsně před play off ještě Jirka Dopita a Pepa Řezníček a mužstvo začalo šlapat. Většina jsme byli starší, hotoví hráči a byla to pro nás jedna z posledních možností udělat výsledek. To, že přišel hned, byl trochu zázrak,“ zavzpomínal při setkání před pěti lety brankář vítězného týmu Pavel Cagaš pro web iDNES.cz.

I letos si slastné vzpomínky na legendární sezonu oživí pamětníci s fanoušky na speciálním setkání, které proběhne v pátek 12. dubna v kině Metropol, kapacita sálu pro 400 osob je však již zcela zaplněná.

Barokní chlouba Olomouce se zahalí do bílé. Obnova Sloupu Nejsvětější Trojice má trvat takřka tisíc dnů

V průběhu dubna se barokní Sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí v Olomouci schová za lešení a také krycí plachtu, která památku zapsanou na seznam světového kulturního dědictví UNESCO zahalí takřka na tři roky. Nad provedením rozsáhlé...

Na hokejovém výsluní se však Olomouc po zisku titulu dlouho nehřála. O tři roky později končila sezonu na 12. místě a vedení prodalo extraligovou licenci do Karlových Varů, Mora se přesunula o patro níž do první ligy. V roce 1999 klub prodal licenci i na druhou nejvyšší soutěž a mužský hokej z Olomouce na dva roky úplně zmizel.

Cesta zpět začala až s nástupem nového tisíciletí. Přes druhou ligu se Olomouc v roce 2003 probojovala do první ligy. V roce 2014, tedy dvě desítky let po zisku prvního a zatím jediného extraligového titulu, vybojovala návrat do nejvyšší soutěže. Od sezóny 2014/15 tak působí v extralize, české nejvyšší soutěži ledního hokeje. V letošní sezoně Olomouc v předkole play-off extraligy nestačila na Liberec, kterému se podařil obrat v sérii z 0:2 na 3:2 na zápasy.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HC Olomouc

Štítky Sport, hokej, HC Olomouc, extraliga, titul, výročí, mistrovský titul, mistrovská sezona, Olomouc, Mora, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 30 lety ovládla Hanou hokejová euforie. Olomouc si připomíná senzační mistrovský titul  |  Hokej  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.