Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Rychle, přesně a důrazně. Dřevorubci poměří síly na prestižním šampionátu v Jeseníku

Běžné víkendové dění v Priessnitzových léčebných lázních v Jeseníku rozproudí burácení motorových pil a povyk fanoušků na netradičním sportovním klání. Do města na severu Olomouckého kraje se chystají elitní domácí i zahraniční dřevorubci na soutěž STIHL Timbersports. Ta nabídne šest disciplín v atraktivní kulise lázeňského parku.

Prestižní soutěž dřevorubeckých sportů se v lázních uskuteční poprvé. „Diváci v Jeseníku již loni ukázali, že Timbersportu rozumí a věřím, že si tuto akci opět nenechají ujít a i v novém prostoru lázní závodníky poženou k vynikajícím výsledkům a novým osobním rekordům,“ uvedl hlavní organizátor akce Jan Brabec.

Soutěž začne v sobotu 17. září již dopoledne, kdy se pil i seker v prostorách lesního parku ujmou během mezinárodního mistrovství závodníci z evropské špičky juniorů, odpoledne bude poté vyhrazeno závodníkům soutěže Pro Series, z nichž vzejde nový mistr ČR Stihl Timbersports.

Legendy fotbalu i hvězdný atlet Šebrle. Sportovní festival míří do centra Olomouce

Atraktivní přehlídku sportů a sportovních klubů přímo v historickém centru hanácké metropole přinese třídenní festival Sportuje celá Olomouc. Akce nabídne mimo jiné souboj fotbalových legend, tenis u Sloupu Nejsvětější trojice či setkání s...

 

Všech šest disciplín je poměrně náročných a záležet bude nejen na rychlosti, ale i přesnosti závodníků. Například disciplína s názvem Underhand Chop připomíná časy, kdy dřevorubci museli sekerou přesekávat spadlé stromy na menší, lépe ovladatelné části. Standing Block Chop simuluje kácení stromů extrémně ostrou sekerou a třetí sekací disciplínou je Springboard, která simuluje kácení přesílených stromů, které bylo nutno porazit ve výšce z dopomocného prkna, uvedli pořadatelé.

Adrenalinový zážitek poskytnou i řezací disciplíny - Single Buck prověří dovednost závodníků při řezání ruční pilou, při Stock Saw poměří zručnost v řezání klasickou motorovou pilou. Vrcholem závodů je nejatraktivnější disciplína s názvem Hot Saw, během které borci s téměř pětadvacet kilogramů vážící motorovou pilou, která se vyrábí speciálně pro dřevorubecké soutěže, odřezávají na čas tři kotouče z ležícího kmene o průměru 46 centimetrů. „Výkon těchto nechlazených speciálů dosahuje až 70 koní a jejich cena je přes 150 tisíc Kč. Při sledování této disciplíny se vám určitě vybaví závody Formule 1,“ lákají organizátoři.

Podle pořadatelů mají sice dřevorubecké závody v Evropě kratší historii než v zámoří, v posledních letech však zaznamenávají velký nárůst popularity, a to i v České republice. „Každoročně mohou noví zájemci o tento netradiční sport absolvovat kemp pro nováčky. A pokud se rozhodnou v něm pokračovat a dosáhnou základní úrovně pro účast v jednotlivých kvalifikacích, v dalším ročníku se již mohou účastnit jednotlivých závodů,“ objasnila za pořadatele Jitka Brabcová. Doplnila, že z nich se na základě výsledků poté nominuje 12 nejlepších, kteří bojují o titul mistra ČR a zároveň o účast na mistrovství světa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB STIHL Timbersports

Štítky Sport, dřevorubecký sport, dřevorubci, Timbersports, Jeseník, závody, mistrovství ČR, soutěž, řetězová pila, Priessnitzovy léčebné lázně a.s., Olomoucký kraj, sekera, Česko, Jan Brabec, Formule 1, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rychle, přesně a důrazně. Dřevorubci poměří síly na prestižním šampionátu v Jeseníku  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.