Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Sportovci znovu vyrazí do litovelských brodů. Vrací se extrémní závod Bobr Cup

Přespolní běh, kolo a kajak. Ze tří disciplín se skládá extrémní závod štafet Bobr Cup, který se po dvouleté covidové odmlce vrací do svého tradičního dějiště v Litovli. Vrcholoví i amatérští sportovci a fanoušci si mohou jedinečnou atmosféru závodu užít opět na první říjnovou sobotu.

Bobr Cup se naposledy konal v roce 2019, nyní se mistrovství České republiky v závodě extrémních tříčlenných štafet vrací do soutěžního kalendáře. Organizátoři se na poslední chvíli dohodli se svými partnery a rozhodli se znovu oprášit oblíbené tratě v Litovelském Pomoraví a opět uspořádat již 26. ročník závodu Free Litovel Bobr Cup. „Také letos jsme docela dlouho čekali, co přinese podzim. Nasadili jsme takový vyčkávací režim, ale nakonec jsme se společně s hlavním partnerem shodli na tom, že by byl hřích nechat závod s tak dlouhou tradicí padnout. Po tříleté pauze se tak Free Litovel Bobr Cup vrací,“ prozradil za organizátory Tomáš Kutý.

Start závodu je v tradičním termínu na tradičním místě a v tradiční formě. „Startujeme jako obvykle první říjnovou sobotu. Běžci letos vyběhnou už prvního října v pravé poledne ze soutěžního areálu u litovelské loděnice. Tratě pro běžce, cyklisty a vodáky jsou téměř beze změn. Závodníci i fanoušci se tak můžou těšit na divácky atraktivní brody řeky Moravy. Na druhou stranu letošní ročník přinese i určité změny. Závodní areál bude mít zcela jinou podobu a také vodácký cílový skok bude odlišný,“ naznačil Kutý.

Milovníci drsnějších zážitků si i letos mohou celý závod, který se skládá z patnácti kilometrů běhu dvaceti pěti kilometrů na horském kole a šesti kilometrů na kajaku či případně jiném plavidle střihnout sólo a registrovat se do speciální soutěže Bobr Man.

Free Litovel Bobr Cup je i tentokrát vypsán jako mistrovství ČR v extrémním závodě tříčlenných štafet. Kromě profesionálů a vrcholových sportovců se však v Litovli bojuje i o cenu určenou pro ryze amatérské sportovce. Za necelý měsíc zpřístupněné registrace se podle organizátorů přihlásilo okolo šedesáti tříčlenných týmů. „Myslím si, že sto manšaftů na startu by letos bylo super,“ podotkl Kutý.

Talentovaní cyklisté z Hané uzavřeli úspěšnou sezonu. Přišly i nabídky od profi týmů

Přes trable, které provázely olomoucký cyklistický tým Mapei Merida Kaňkovský v průběhu roku, má za sebou mládežnický oddíl z Hané mimořádně povedený závěr sezony. Kromě vítězství v řadě dlouhodobých soutěží těší trenéry skutečnost, že se...

 Vyhlášení ani v roce 2022 nezůstane ochuzeno o nejlepší Crazy team, tedy družstvo v nejlepších převlecích. „Vrátit Bobra zpět k životu je pro nás hodně náročný úkol. Ta laťka, kterou jsme v minulosti nastavili, byla opravdu hodně vysoko. Většinu věcí se proto snažíme udržet i když některé dílčí věci, třeba budou vypadat trochu jinak. My jako organizátoři tomu i tentokrát věnujeme spoustu času a energie a proto věříme, že závod skončí úspěchem,“ přeje si Tomáš Kutý s tím, že zájemci o účast se mohou ještě registrovat i přímo na místě.

„Blbě Organizované Běsnění Raplů“
Soutěž Bobr Cup vznikla v roce 1995. Původně šlo o závod na závěr vodácké sezony, kterou vymysleli a zorganizovali kanoisté z litovelského oddílu TJ VS. Vždy se jednalo o soutěž tříčlenných štafet v okolí Litovle. Prvním členem týmu je běžec, který předává cyklistovi a finišmanem družstva je vodák. Tratě se v průběhu let mnohokrát měnily, v současnosti se závodí na tratích 15 km (běh), 25 km (MTB) a 6 km (voda). Prvního ročníku se zúčastnilo zhruba 40 tříčlenných družstev. Během dalších let se věhlas Bobra zvyšoval a postupně se stal největším outdoorovým závodem extrémních štafet v ČR, kterého se pravidelně účastní okolo dvou set tříčlenných týmů. Slovo Bobr v názvu neodkazuje jen na velkého hlodavce, který v devadesátých letech znovu osídlil lesy CHKO Litovelské Pomoraví, ale je to také akronym pro Blbě Organizované Běsnění Raplů.
Zdroj: Bobr Cup

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík, Bobr Cup

Štítky Sport, běh, kolo, kanoistika, extrémní štafeta, Bobr Cup, Litovel, Česko, soutěž, CHKO Litovelské Pomoraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Sportovci znovu vyrazí do litovelských brodů. Vrací se extrémní závod Bobr Cup  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.