Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Trojnásobný zlatý triumf. Vodní slalomářka Klára Kneblová zvládla boj s bolestí i světovou konkurencí

Výjimečný počin v podobě zisku pěti medailí z mistrovství světa ve vodním slalomu se podařil olomoucké kajakářce Kláře Kneblové. Talentovaná závodnice z hanáckého veleúspěšného sportovního klanu přitom rozhodně nemířila na šampionát v Polsku v ideálním rozpoložení, kvůli bolestivému zánětu šlach v předloktí dokonce vynechávala mistrovství Evropy. O to větší pak byla radost hned z trojnásobného zlatého triumfu.

(NE)OBYČEJNÍ: Pavel Šín má rád sekerky. V Konici vytvořil sbírku zapsanou v Guinnessově knize

Pavel Šín z Konice na Prostějovsku je známý především tím, že ve zdejším Muzeu řemesel dokázal vybudovat unikátní sbírku sekyrek zapsanou v Guinnessově knize. Díky jeho nadšení je v Konici před zámkem také největší sekyrka svého druhu na světě a...

Osmnáctileté Kláře Kneblové se podařilo na šampionátu v polském Krakově překonat v kategoriích juniorek a U23 historické úspěchy svých předchůdkyň. Vyhrála totiž individuální závod v disciplíně kayak cross a v soutěži týmů pak přidala i tituly v kategoriích K1 a C1. V soubojích jednotlivců získala ještě i stříbrnou a bronzovou medaili a dosáhla tak historicky nejlepšího výsledku na mistrovství světa. „Celý závodní týden byl pro mě dosti náročný. Měla jsem trošku obavy, jestli nabitý program zvládnu, a hlavně co na to moje ruce,“ ohlíží se úspěšná olomoucká sportovkyně za situací, ve které vstupovala do šampionátu a vypráví: „Začínalo se závody hlídek a bylo super, že jsme dokázaly s holkami obě hlídky v kategorii C1 i K1 vyhrát. Další den mě čekal závod na singlu. Závod se vyvíjel dobře, jelo se mi super a získala jsem první individuální medaili. Měla jsem velikou radost, protože jsem opravdu nevěděla, co od sebe po zdravotních problémech a tréninkovém výpadku mohu čekat. V sobotu se jel závod na kajaku a tam jsem chtěla předvést co umím. Z minulého MS jsem si odvezla čtvrté místo, a tak jsem doufala, že juniorskou kategorii zakončím na kajaku medailí. Vůbec jsem nebyla nervózní, těšila jsem se, že ukážu, co umím. V cíli jsem se radovala ze stříbra, dotyk branky mě bohužel stál zlato,“ vylíčila Klára Kneblová.

Vše si ale vynahradila poslední den světové akce na divoké vodě, když přišla na řadu nová olympijská disciplína kayak cross. V ní jedou závodníci nejprve individuálně na čas a nejrychlejší postoupí do rozjížděk, kde měří síly současně ve čtyřčlenných skupinkách. Bojuje se o postup do dalšího kola a Klára Kneblová se probojovala až do finále. „V této disciplíně zatím nemám moc zkušeností, i když se mi podařilo vyhrát i seniorské mistrovství republiky. Moc mi nejde skákat z rampy a skoro vždy jsem byla po skoku poslední. Pak jsem to musela nakopnout, protože dost rozhodovalo, jak se projel druhý válec a povinný eskymák. Kayak cross je dost kontaktní, ale naštěstí jsme se nikdy moc nepomlátily. Postupně jsem vyhrávala jednu rozjížďku za druhou, až z toho bylo zlato. Měla jsem obří radost,“ usmívá se při vzpomínce na zřejmě nejnáročnější část šampionátu mistryně světa z Hané.

Trenér Jiří Kratochvíl o úspěchu Kláry Kneblové na MS v Krakově
„Vzhledem ke zdravotním problémům, které Klárce zabránily před měsícem startovat na Mistrovství Evropy, jsou její výsledky na MSJ pozoruhodné. Svědčí o její kvalitní dlouhodobé přípravě. Dostala se nakonec i do výborné psychické a duševní pohody a spolu s předcházejícími zkušenostmi to nyní vše zúročila. Já osobně jsem jí věřil. A oprávněně.“

Klára skvělých výsledků dosáhla navzdory zdravotním obtížím, které stále doléčuje. „Je to neuvěřitelné, jsem strašně šťastná. Již od nominací řeším zánět šlach, byly chvíle, kdy jsem si nedokázala ani vyčistit zuby,“ vzpomíná na těžké momenty, se kterými v průběhu roku bojovala. Musela i odstoupit z červencového mistrovství Evropy. „Bylo to jedno z mých nejtěžších rozhodnutí. Moc jsem si přála mít šanci předvést co na vodě umím,” prohlásila Klára a na světovém šampionátu si vše dokonale sedlo. „Poprvé v životě jsem se na startu ve finále MS smála, měla jsem prostě radost, že mohu jet,” dodala.

Úspěch si užila i s rodinou, v Polsku závodila i její starší sestra Tereza, která v kategorii do 23 let vybojovala v závodu kanoistek stříbrnou medaili. „Nejlepší jsou vždy chvíle v cíli, kdy se seběhne celý tým a všichni se radují. Měla jsem v Polsku celou rodinu, rodiče jsou trenéři a sestra závodila v kategorii U23, kde se stala vícemistryní světa, a všichni mě celou dobu podporovali. Domů jsem jela s rodinou a krásné chvíle jsme si užili v autě, kdy jsme vše znovu probrali, společně si zazpívali a radovali se, že se nám to se sestrou povedlo. V Beskydech nás čekali příbuzní a trochu se oslavovalo. Ale myslím, že jsem šla spát první,“ prozradila studentka olomouckého Gymnázia Čajkovského, kterou kromě aktuální rekonvalescence a případně dalších závodů čeká v příštím roce znovu náročná sezona. „Každopádně bych chtěla být na jaře perfektně připravená na nominace do reprezentace na příští rok. U nás je obrovská konkurence a občas mi přijde, že ze všeho nejtěžší je prosadit se v domácích nominacích. Jsou to i největší nervy. V zimě určitě vyrazím trénovat někam do tepla. Ale ještě jsme to s trenérem neprobírali. A do toho mě čeká maturita. Moc děkuji, že mi ve škole pomáhají. A taky se těším do Londýna, kam pojedeme za 14 dní celá rodina fandit sestře na mistrovství světa dospělých,“ přiblížila další plány Klára Kneblová.

Ohodnoť článek

Foto Jakub Pláteník/Český svaz kanoistů

Štítky Sport, kanoistika, vodní slalom, divoká voda, kajak, Klára Kneblová, Tereza Kneblová, Olomouc, Mistrovství světa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trojnásobný zlatý triumf. Vodní slalomářka Klára Kneblová zvládla boj s bolestí i světovou konkurencí  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.