Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 21. srpna 2024  |  Svátek má Johana
Bez reklam

VIDEO: Olomoucký cyklista Pavel Bittner ovládl etapu na Vueltě. Přesprintoval hvězdného Van Aerta

Svůj mimořádný talent prokázal na jednom z největších cyklistických závodů světa český reprezentant Pavel Bittner, který v páté etapě španělské Vuelty překonal všechny soupeře. Jedenadvacetiletý sprinter z Hlušovic těsně předčil na cílové pásce v Seville superstar profesionálního pelotonu, Belgičana Wouta van Aerta.

Před třemi týdny závodil Pavel Bittner z malé obce Hlušovice na Olomoucku v rodném regionu na závodě Czech Tour a v první etapě domácího podniku mu těsně uniklo vytoužené vítězství. Jezdec nizozemského týmu dsm-firmenich PostNL poté závodil ve španělsku na pětidenním podniku Kolem Burgosu, kde vyhrál dvě etapy i trikot v bodovací soutěži. Skvělou formu si přenesl i na svůj debut na akci kategorie Grand Tour, kterou je ve druhé části sezony La Vuelta Ciclista a España.

A těsnou porážku ve sprintu z České republiky si bohatě vynahradil. Ve druhé etapě byl pátý, následující den šestý a dnes v páté etapě z Fuente del Maestre do Sevilly vystoupal na nejvyšší stupeň vítězů. V závěrečném hromadném sprintu si odchovanec olomoucké cyklistické stáje Mapei Merida Kaňkovský našel výhodnou pozici, prokázal svou rychlost a těsně před koncem technickou dovednost přesně načasovaným „hozením“ kola vpřed na cílovou pásku. To rozhodlo maximálně vyrovnaný souboj proti devětadvacetiletému van Aertovi, který má na kontě celou řadu triumfů z největších akcí včetně devíti etapových vítězství na Tour de France. Podle snímku z fotofiniše předstihl mladík z Hané jednoho z vládců světového pelotonu jen o několik centimetrů. Ty však znamenají mimořádně cenné vítězství. 

„Je to neuvěřitelné. Já jsem získal své první vítězství mezi profesionály pár dní zpátky. Vyhrát na Vueltě, tomu vlastně pořád nevěřím," žasl v televizním rozhovoru Pavel Bittner. Věřil ale, že by to s podporou svého týmu mohl právě dnes dokázat. „Říkal jsem klukům, že je tu otevřená příležitost. Když se podíváme na poslední roky, tak jsme dokázali postavit opravdu výborný rozjížděcí vlak. Ale porazit Van Aerta v takhle dlouhém sprintu je opravdu šílené,“ kroutil hlavou jeden z mimořádně nadějných závodníků české cyklistiky, kterou letos na Vueltě úspěšně reprezentuje také Mathis Vacek v barvách týmu Lidl–Trek.

Zástupci španělského závodu připomněli, že Bittner je prvním českým vítězem etapy na Vueltě od roku 2013, kdy dokázali zvítězit Zdeněk Štybar a Leopold König

Ohodnoť článek

Autoři | Foto CRISTINA QUICLER / AFP / AFP / Profimedia

Štítky Sport, cyklistika, závod, Vuelta, Pavel Bittner, Olomouc, Olomoucký kraj, Mapei Merida Kaňkovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Olomoucký cyklista Pavel Bittner ovládl etapu na Vueltě. Přesprintoval hvězdného Van Aerta  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.