Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

VOLBY 2021: Zájem o voličské průkazy v kraji rostl, Šumperk ale zažil propad

Voličský průkaz opravňuje občana odevzdat hlas ve volbách ve kterémkoliv okrsku v České republice i v zahraničí. O dokument byl takřka ve všech větších městech Olomouckého kraje vyšší zájem než při předchozích volbách do poslanecké sněmovny.

Voličský průkaz umožňuje hlasovat ve volbách mimo okrsek, do něhož volič spadá podle trvalého bydliště. O průkaz mohli lidé žádat písemně nebo elektronicky datovou schránkou s podmínkou doručení na úřad do 1. října. Nebo si mohli do 6. října pro průkaz přijít osobně na obecní úřad v místě trvalého bydliště.

Okresní města olomouckého kraje i stotisícové krajské město Olomouc evidují nárůst vydaných průkazů v rozmezí 14 až 18 procent. Výjimkou je však Šumperk, kde došlo ke čtyřicetiprocentnímu poklesu.

Pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR vydal v roce 2017 olomoucký magistrát 1074 průkazů, letos jich bylo 1269. Podle politologa Jakuba Lyska by mohl být příčinou zvýšený zájem u mladých voličů, kteří v Olomouci studují vysokou školu. „Třeba Pirátská strana nebo koalice SPOLU se snaží mladé voliče mobilizovat. I na Facebooku bylo od nich propagování voličského průkazu dost masivní. Co vím, tak naši studenti a doktorandi si to dost vyřizovali,“ zmínil odborník z Univerzity Palackého Olomouc.

„Ale nepředpokládal bych, že by kvůli tomu byla vyšší volební účast. Ti lidé by stejně volili, akorát takto kvůli tomu nemusejí jet někam daleko domů,“ podotkl Lysek.

VOLBY 2021: Policejní hlídky se zaměří na bezproblémový průběh

Zvýšený dohled v okolí volebních místností plánují také policisté v Olomouckém kraji. Strážci pořádku se zaměří na nerušený průběh pátečního a sobotního dne, kdy budou občané vybírat mezi kandidáty do poslanecké sněmovny.

Jiný charakter má využití voličských průkazů v malých obcích na Jesenicku a Šumpersku, kam lidé jezdí za rekreací na chaty, chalupy či dovolené. „V obcích, kde jsou penziony a chaty jako jsou Ramzová, Ostružná, vypadá mapa výsledků jako ve velkém městě jako třeba v Praze,“ říká politolog Lysek.

Městský úřad v Šumperku eviduje pokles oproti předchozímu období, kdy vydal okolo pěti set voličských průkazů. Nyní tuto možnost využilo zhruba tři sta zájemců. „Je to nestandardní, samozřejmě nezjišťujeme u lidí, proč tomu tak je,“ uvedla mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová.

„Nyní se dá těžko říct, čím to může být. Byla by to pouze spekulace,“ doplnil Jakub Lysek.

Největší zájem o voličské průkazy bývá při volbách prezidenta, naposledy na obě kola vydal například olomoucký magistrát v součtu přes tři tisíce průkazů. Volič, který hlasuje na voličský průkaz, ho musí odevzdat okrskové volební komisi. Ta mu poté vydá prázdnou úřední obálku a sadu hlasovacích lístků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky volby, poslanecká sněmovna, obecní úřad, město, samospráva, Olomoucký kraj, voličský průkaz, Šumperk, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, Olomouc, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Česká pirátská strana, Datová schránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Zájem o voličské průkazy v kraji rostl, Šumperk ale zažil propad  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.