Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

VOLBY 2021: Policejní hlídky se zaměří na bezproblémový průběh

Zvýšený dohled v okolí volebních místností plánují také policisté v Olomouckém kraji. Strážci pořádku se zaměří na nerušený průběh pátečního a sobotního dne, kdy budou občané vybírat mezi kandidáty do poslanecké sněmovny.

V případě potřeby se na policii budou obracet také členové volebních komisí. „A to za účelem přijetí nezbytných opatření k odstranění nežádoucích jevů, které by mohly narušit důstojný průběh voleb,“ objasňuje policejní mluvčí Marie Šafářová.

Ve volebních místnostech platí povinnost nosit respirátor či jiný ochranný prostředek bez výdechového ventilu s filtrační účinností alespoň 94% (třída FFP2 / KN 95). Pro tuto povinnost platí také několik výjimek, které souvisejí zejména se zdravotním stavem občanů. Respirátor také nemusejí mít děti předškolního věku. Pro ty, kteří na ochranu nosu a úst zapomenou, by měly mít komise připraven určitý počet ochranných pomůcek navíc.

Voliči si respirátor mohou podle mimořádného nařízení ministerstva zdravotnictví sundat až poté, co k tomu budou vyzváni členem okrskové volební komise, aby mohla být ověřena jejich totožnost.

Ústavní právo volit nelze odepřít kvůli respirátoru

Adam Rözler z tiskového oddělení ministerstva vnitra pro web seznamzpravy.cz uvedl, že ani lidem bez respirátoru nelze upřít ústavní právo volit. Komise by měla takové případy řešit domluvou, nabídnout respirátor z rezervních zásob a upozornit na možnost vysoké pokuty. Dále také dbát na dezinfekci, dvoumetrový rozestup a nepustit další voliče do místnosti.

Pokud by však došlo ke konfliktní situaci, může se volební komise obrátit právě na policisty. „Policejní hlídky se budou v rámci výkonu služby pohybovat zejména v místech, kde by mohlo dojít k narušení veřejného pořádku a v okolí volebních místností,“ podotkla Marie Šafářová, s tím, že spolupráce s volebními komisemi bude pokračovat i po uzavření volebních místností s cílem předejít případným komplikacím při sčítání či převozu volebních výsledků.

Řidiči, pozor na rychlost! Na třech místech v Prostějově začaly fungovat radary

Řidiči, kteří projíždějí Prostějovem, by si ode dneška měli dávat velký pozor na ručičku tachometru. Na třech frekventovaných místech začaly rychlost aut měřit radary. Radnice tvrdí, že je to kvůli bezpečnosti. Zkušební měření nedávno zachytilo...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Policie, kontrola, přestupek, pokuta, bezpečnostní akce, opatření, volby, Olomouc, respirátor, volební místnost, volební komise, Poslanecká sněmovna ČR, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Policejní hlídky se zaměří na bezproblémový průběh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.