Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Obyvatelé Tovačova rozhodují v referendu o pokračování těžby. Hlasovaly již stovky lidí

Obyvatelé Tovačova na Přerovsku spolu s parlamentními volbami rozhodují v referendu rovněž o pokračování těžby štěrkopísku. Další těžební jezero chce u Tovačova vybudovat společnost Českomoravský štěrk. Zájem o referendum je velký.

Obyvatelé Tovačova, kteří dnes přicházeli k volbám a k referendu, byli ovšem poměrně skeptičtí.

Náklady na referendum jsou asi 40 tisíc korun. Aby bylo referendum platné, musí v něm hlasovat aspoň 35 procent oprávněných voličů. Závazné je v případě, že konkrétní odpověď označila nadpoloviční většina hlasujících a zároveň nejméně 25 procent všech voličů. Tovačov má asi 2600 obyvatel.

"Myslím si, že se tady nakonec stejně těžit bude, ale je otázka, za jakých podmínek. Já samozřejmě nechci, aby se těžilo a budu hlasovat proti, ale nevěřím, že se něco změní. Je tady velké naleziště písku, které jinde není. Myslím si, že těžbu si firma nakonec stejně prosadí, ale jdu vyjádřit svůj názor, aby město mělo silnější vyjednávací pozici o podmínkách těžby," svěřil se svým názorem například Radim Pavlík.

Proti těžbě hlasoval také František Zavadil. "Sedmdesát let tady těžili písek a nic pro Tovačov neudělali. Myslím si však, že referendum těžko pomůže. Moc to neovlivníme, stejně bude rozhodovat zastupitelstvo. Měli by názor obyvatel vzít na vědomí, záleží, jak se zachovají," řekl Zavadil.

Podle členů jedné z okrskových volebních komisí je zájem obyvatel o volby a o referendum daleko větší než obvykle. Už odpoledne svůj hlas v referendu odevzdalo přes pět stovek obyvatel Tovačova.

Starosta Tovačova Marek Svoboda potvrdil, že vedení města se výsledky referenda bude řídit. "Pokud referendum bude platné, zastupitelstvo ho musí vzít na vědomí. Výsledek referenda pro nás bude závazný," řekl starosta.

Tovačov může dostat až 30 milionů korun

Nové ložisko štěrkopísku u Tovačova chce otevřít společnost Českomoravský štěrk severně od silnice na Troubky. "Pokud se záměr podaří prosadit, obec získá za 20 let na nájmu, daních a poplatcích 30 milionů korun navíc, a budeme moci garantovat zachování více než 40 pracovních míst pro lidi z Tovačova a okolí," řekl Vlastimil Polišenský ze společnosti Českomoravský štěrk.

Na Annínském jezeře v původních místech těžby chce zároveň firma od roku 2022 rozšířit plochu vyčleněnou na koupání z nynějších osmi na 24 hektarů. "Pláž se prodlouží na trojnásobek a přístup do vody mimo pláž na čtyřnásobek," slíbil.

Podle Polišenského se po rozšíření těžby nezvýší v Tovačově a okolí doprava, hluk ani prašnost. Obyvatelé Tovačova se podle něj nemusejí obávat ani úbytku vody ve studnách.

Zásoby štěrku v kraji se tenčí. O ložisku v Tovačově rozhodnou občané

Trend nedostatku stavebního materiálu by se mohl v oblasti štěrkopísku podle České geologické služby zhoršovat i v Olomouckém kraji. Ložiska v regionu mají být za několik let vytěžena, potřeba kameniva například na dálnice či jiné rozsáhlé...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky referendum, těžba, štěrkopísek, Českomoravský štěrk, Tovačov, Českomoravský štěrk, a.s., volby do Poslanecké sněmovny PČR, okres Přerov, František Zavadil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Tovačova rozhodují v referendu o pokračování těžby. Hlasovaly již stovky lidí  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.