Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Zásoby štěrku v kraji se tenčí. O ložisku v Tovačově rozhodnou občané

Trend nedostatku stavebního materiálu by se mohl v oblasti štěrkopísku podle České geologické služby zhoršovat i v Olomouckém kraji. Ložiska v regionu mají být za několik let vytěžena, potřeba kameniva například na dálnice či jiné rozsáhlé projekty je přitom enormní.

Podle předběžné prognózy České geologické služby se v Olomouckém kraji do deseti let uzavře čtrnáct z šestnácti aktivních pískoven. Už v nejbližších pěti letech se očekává vyčerpání zásob v šesti pískovnách. „Z pohledu surovinové soběstačnosti je zcela nezbytné otevřít nová ložiska v tomto regionu, jinak dojde výpadku roční produkce štěrkopísků v objemu cca 700–900 tisíc m3,“ tvrdí ložiskový geolog Josef Godány z České geologické služby, která dopracovává analýzu reálných zásob a perspektivy využívání ložisek a zdrojů stavebního kamene a štěrkopísků v ČR.

Jednou z variant navýšení produkce má být zahájení těžby v nové lokalitě u Tovačova severně od silnice na Troubky. O novém ložisku budou rozhodovat i občané zhruba třítisícového města v referendu, které proběhne současně s volbami do poslanecké sněmovny 8. a 9. října. Další těžební jezero společnosti Českomoravský štěrk by mělo rozlohu 61 hektarů.

Obyvatelé Tovačova na Přerovsku budou na začátku října v místním referendu hlasovat o plánovaném rozšíření těžby štěrkopísku na pozemcích města. Vyhlášení referenda dnes schválilo tovačovské zastupitelstvo. Plebiscit bude uspořádán souběžně s...

„Zatímco stávající těžební prostory se již blíží hranici životnosti a produkují převážně jemný písek, nová lokalita má zásoby kvalitního hrubého kameniva na příštích 15-20 let. Z geologických průzkumů vyplývá, že ložisko disponuje i hrubými frakcemi od 4 do 32 mm, kterých je na trhu kritický nedostatek,“ objasnil Tomáš Bína, ředitel pro báňský inženýring a životní prostředí ze společnosti Českomoravský štěrk.

Podle Martina Šmídy, krajského radního pro oblast životního prostředí, odpady a zemědělství, obecně formuluje politiku nerostných surovin vláda České republiky. Zpřístupňování nových zásob stavebního materiálu má za nevyhnutelné. „Bez těžby štěrkopísku a kvalitního stavebního kamene se pravděpodobně zatím neobejdeme. Záměrem Olomouckého kraje je podpora v oblasti dalšího využití stavebních a demoličních odpadů navýšením jejich recyklace s jejich následným využitím při stavební výrobě například do podsypů komunikací a stavebních konstrukcí, základů apod. Jsou však stavební konstrukce a technologické postupy, kde náhrada kvalitního kameniva nebo štěrkopísku není možná,“ konstatoval Martin Šmída.

„Zásady územního rozvoje Olomouckého kraje připouští zahájení nové těžby, lokalita musí splňovat všechny zákonné podmínky pro co nejnižší zátěž pro jednotlivé složky životního prostředí,“ podotýká.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Českomoravský štěrk

Štítky těžba, stavebnictví, průmysl, štěrk, štěrkovna, pískovna, Tovačov, referendum, Olomoucký kraj, Česká geologická služba, kamenivo, Česko, životní prostředí, Martin Šmída, Českomoravský štěrk, a.s., Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zásoby štěrku v kraji se tenčí. O ložisku v Tovačově rozhodnou občané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.