Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Náměstek primátora Major se stal poslancem. Zatím neví, zda zůstane i na radnici

Z úspěchu koalice SPOLU se v olomouckém hotelu Flora těšil také dlouholetý komunální politik Martin Major. Po téměř dvaceti letech působení na regionální úrovni se Major stal poslancem. V Olomouci je nyní náměstkem primátora, jak vyřešit tento souběh funkcí chce nejprve konzultovat s dalšími členy zastupitelstva.

Do voleb šel Martin Major v Olomouckém kraji jako dvojka na kandidátní listině koalice SPOLU, pozici díky 6618 preferenčním hlasům obhájil. „Musím poděkovat všem, kteří volili koalici SPOLU a věřili nám. Díky patří i těm, co si na mě při kroužkování vzpomněli a nějakým způsobem si váží mojí práce,“ zmínil při závěrečném sčítání výsledků dvaačtyřicetiletý politik s právnickým vzděláním.

Jeho pracovní program se brzy rozšíří o působení v Parlamentu České republiky. Jak zároveň naloží s funkcí náměstka olomouckého primátora zatím neví.

„Přiznám se, že jsem zatím žádné rozhodnutí dopředu nedělal. Nevěděl jsem, jak to dopadne, byť jsem byl dvojkou na naší kandidátce. Ale dalo se očekávat cokoliv,“ uvažoval Major.

Politolog Jakub Lysek o spojení funkce náměstka primátora a poslance
"Myslím, že to jde skloubit, politikům bych to nevyčítal. Kdyby byl primátor, bylo by to daleko horší. Všeobecně se dá říct, že bych byl zastáncem toho, aby ve sněmovně bylo více lokálních a regionálních politiků."

Ve stotisícovém městě má na starost významné odbor investic, ochrany a dopravního a územního rozvoje. „Teď jsou všechny varianty otevřené. Domluvil jsem se s kolegy městskými zastupiteli, že se potkáme v nejbližších dnech a řekneme si, jaký bude další postup. Budu respektovat rozhodnutí našeho městského klubu zastupitelů,“ přislíbil.

Poznatky z let strávených v politice na úrovni města Olomouce a Olomouckého kraje bude chtít využít jako poslanec. „Dopředu jsem říkal, že si myslím, že jsem nasbíral spoustu zkušeností z komunální politiky. Vím, co tento kraj potřebuje a budu se získat maximum pro náš region v poslanecké sněmovně,“ uzavřel Major.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Volby, poslanecká sněmovna, Olomouc, SPOLU, poslanec, město, samospráva, Olomoucký kraj, politika, Martin Major, koalice, Poslanecká sněmovna ČR, Parlament České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstek primátora Major se stal poslancem. Zatím neví, zda zůstane i na radnici  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.