Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

VOLBY 2022: V Olomouci vyhrálo hnutí ANO. Žbánek má šanci obhájit post primátora, vyjednávání už začalo

, aktualizováno 24. září 2022, 22:41

V Olomouci komunální volby vyhrálo hnutí ANO se ziskem necelé třetiny hlasů. S odstupem je na druhém místě koalice SPOLU a třetí příčku drží ProOlomouc s Piráty. Miroslav Žbánek má šanci obhájit post primátora, v sobotu v podvečer již začalo povolební vyjednávání.

Do volebního štábu vítězného hnutí ANO zavítali v sobotu v podvečer zástupci ODS, náměstek primátora Martin Major a Ivo Mareš. Další jednání s představiteli koalice SPOLU je v plánu na neděli. Vedení ANO v Olomouci také potvrdilo, že je v kontaktu s hnutím spOLečně či s ProOlomouc a Piráty. Hnutí STAN v sobotu večer vyzvalo ostatní strany, aby v Olomouci vytvořili koalici bez ANO. 

Výsledky komunálních voleb primátora Olomouce a lídra ANO Miroslava Žbánka potěšily.

"Nejsem rád jenom sám za sebe, ale i za tým kolegů, kteří se čtyři roky pracovali v městském zastupitelstvu. Nikdo neumíme z těch hlasů vyseparovat celospolečenskou náladu od hodnocení hnutí ANO přímo v Olomouci. Věřím, že je to kombinace obojího a že čtyři roky na radnici jsou součástí tohoto výsledku," reagoval primátor.

Žbánek to považuje za úspěch ANO v Olomouci, hnutí bude chtít jako vítěz voleb post primátora. Při předchozích komunálních volbách získalo ANO 26,7 procenta hlasů.

Hnutí ANO s převahou vítězí také v Prostějově, Přerově a Šumperku. Akorát v Jeseníku je na prvním místě kandidátka Jeseník srdcem současné starostky Zdeňky Blišťanové

Pro koalici SPOLU jsou výsledky voleb v Olomouci zklamáním. "Ukazuje se, že na výsledky má dopad celostátní situace, posilují strany typu SPD. Je tam odraz nepřízně nebo obav lidí z toho, co bude. To se do výsledků komunálních voleb promítá," reagovala jednička kandidátky SPOLU v Olomouci a stávající náměstkyně primátora Olomouce Markéta Záleská (ODS).

O případných koalicích na radnici zatím nechtěla mluvit. "Pro nás jsou rozhodující až konečná čísla. Ta si musíme probrat v koalici a pak se rozhodneme," dodala. Záleská však vylučuje koalici s SPD.

Koalice SPOLU, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, má necelých 20 procent hlasů. Právě ODS s KDU-ČSL a ANO tvoří výraznou část končícího vedení města.

Přes patnáct procent mají ve spojenectví s Pirátskou stranou zástupci hnutí ProOlomouc, kteří jsou stejně jako jejich volební partner v krajském městě v opozici.

"Čekali jsme trošku lepší výsledek a budeme se těšit na vyjednávání. Před volbami jsme říkali, že chceme výraznější změnu na olomoucké radnici. Uvidíme, jaká bude vůle po změně v ANO, protože ANO drží v ruce všechny karty. ANO se bude rozhodovat, jestli chce pokračování současného půdorysu na radnici, nebo chce změnu," konstatoval lídr ProOlomouc a Pirátů Tomáš Pejpek.

Nárůst oproti minulým komunálním volbám na zisk více než osmi procent hlasů zaznamenává olomoucké komunální hnutí spOLečně, které bylo v uplynulých čtyřech letech součástí radniční koalice.

"Výsledek nás velice těší, neměli jsme žádné nadnesené očekávání. Ze stávajících tří mandátů jsme pomýšleli na čtyři, což není vyloučeno. Jsme velice příjemně potěšeni," radoval se stávající náměstek primátora Olomouce a lídr hnutí spOLečně Otakar Štěpán Bačák.

Hnutí je připraveno opět se podílet na vedení města. "Víme, že hnutí ANO má v úmyslu hovořit se všemi politickými subjekty, které se dostanou do zastupitelstva. Určitě jsme připraveni, máme čtyřletou zkušenost, a pokud nám bude nabídnuta účast v koaličním projektu, budeme rádi. Máme svoje nabídky a požadavky, uvidíme, jestli se potkáme," popsal Bačák.

Nejrychleji v Olomouckém kraji přišly výsledky komunálních voleb z jednoho z okrsků v Moravském Berouně na Olomoucku. Už půl hodiny po uzavření volebních místností bylo jasno, že v okrsku vyhrálo hnutí ANO. Konečné výsledky ovšem ANO odsunuly na...

Nárůst má v Olomouci také SPD, které se letos spojilo s Trikolorou. Dosahuje na zisk necelých 12 procent. "Máme více jak dvojnásobně víc než před čtyřmi roky, za což jsme rádi. Ukázalo se, že spojení v rámci vlasteneckých stran a hnutí má svůj význam," reagoval lídr Pavel Jelínek

Řada stran v Olomouci již před volbami oznámila, že s SPD by rozhodně nešla do koalice. "Dopředu někoho odmítat není úplně korektní, i když i my máme některé subjekty, se kterými jednat nechceme. Jsou to Piráti. Jinak nemáme předsudky vůči nikomu. V komunálu jde o dobro města, takže jsme otevření," dodal.

Z ostatních stran překročila pětiprocentní hranici ještě koalice STAN, Zelení a Nezávislé olomoucké osobnosti.

"Jsme samozřejmě rádi, že budeme mít nadále vliv na to, jakým směrem se bude Olomouc ubírat. Zároveň jsme iniciovali jednání, které by umožnilo prodemokratickým stranám, které nejsou založené na populistických nebo extremistických základech, spojit se a v Olomouci zopakovat situaci na vládní úrovni. Nabídli jsme partnerům, abychom jednali o variantě, která by vynechala hnutí Andreje Babiše. Výsledky voleb ukazují, že by tato varianta byla průchozí a my jsme k tomu jednotlivé strany vyzvali," sdělila jednička na kandidátce STAN, Zelení a Nezávislé olomoucké osobnosti Andrea Hanáčková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Volby, Olomouc, volby 2022, komunální volby, politika, zastupitelstvo, ANO, SPOLU, ODS, výsledky, ANO 2011, koalice, primátor, Česká pirátská strana, Miroslav Žbánek, Svoboda a přímá demokracie, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V Olomouci vyhrálo hnutí ANO. Žbánek má šanci obhájit post primátora, vyjednávání už začalo  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.