Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

VOLBY 2022: Hnutí ANO se v Přerově dohodlo s ODS. Primátorem bude poslanec Vrána

Vítězné hnutí ANO se v Přerově dohodlo na spolupráci s ODS, která v tamních volbách kandidovala s nezávislými osobnostmi v uskupení Pomáháme městu. Dohromady mají 19 křesel z pětatřiceti. Primátorem se má stát poslanec a přerovský lídr hnutí ANO Petr Vrána. Kvůli vyšší stabilitě chtějí ANO a ODS ještě doplnit koalici o další subjekt.

„Jako první nás oslovila ODS, se kterou jsme zahájili jednání. Zjistili jsme, že je tam shoda v našich vizích ve vedení města. Pracovali jsme spolu již čtyři roky, víme, co můžeme od této spolupráce očekávat. Došlo k dohodě, i početně máme nadpoloviční většinu, tedy 19 mandátů. I přesto chceme, aby ta koalice byla stabilnější, takže hledáme třetího,“ uvedl Petr Vrána (ANO). Během dneška hnutí jednalo se všemi zástupci politických stran, které se dostaly do zastupitelstva. „Zajímá nás, jaké mají požadavky a jaké mají programové priority,“ doplnil.

Miroslav Žbánek podle všeho obhájí post primátora v Olomouci. Na variantě, která by vítěze voleb vyšachovala ze hry, by se musely shodnout ostatní strany, hnutí spOLečně však takovou koalici odmítlo. SPD a Trikolora jsou mimo hru.

Dohodu s vítězem voleb dnes potvrdil také lídr ODS Michal Zácha. „Jsme dva, my společně s vítězem voleb máme dohromady 19 hlasů. Už to je většina potřebná v zastupitelstvu, nicméně jednáme se všemi a máme zájem najít třetího do stabilní koalice,“ komentoval Zácha. Podoba koalice by měla být podle něj stvrzena do konce týdne. O rozdělení křesel v radě se podle Vrány ještě nemluvilo. „Zatím jsme se se bavili jen o tom, že primátora bere vítěz voleb. Budu se o něj ucházet já,“ doplnil Petr Vrána. Dodal přitom, že je schopen přitom sladit funkci primátora s poslaneckým mandátem a to i s ohledem na to, že nemá rodinu a může se plně věnovat své práci.

V předchozích volbách se ANO spojilo s ODS a s lidovci a TOP 09, v zastupitelstvu měla těsnou většinu 18 hlasů. Zástupci lidovců a TOP 09 nyní obsadili ve volbách sedmé místo a získali dva posty zastupitelů. Do zastupitelstva se dostala také SPD, která obsadila s šesti mandáty druhou pozici. Po třech mandátech získalo Společně pro Přerov a Piráti. Sdružení Za prosperitu města Přerova a jeho místních částí obsadí dvě pozice v zastupitelstvu.

VOLBY 2022: Olomouckým krajem se přehnala vítězná vlna ANO. Odolal jen Jeseník

Větší města v Olomouckém kraji ovládlo hnutí ANO. Vyhrálo v Olomouci, Prostějově, Přerově a Šumperku, kde chce obsadit post primátora. Odolal pouze Jeseník, ve kterém vyhrála kandidátka Jeseník srdcem současné starostky Zdeňky Blišťanové.

 

Hnutí ANO získalo v Přerově oproti předchozím komunálním volbám přibližně o deset procentních bodů více a v pětatřicetičlenném zastupitelstvu 14 mandátů, což je o čtyři více. Výsledek jeho lídra překvapil, podle něj je adekvátní celospolečenskému cítění. I přesto jde do koalice s ODS, která je v současné době ve vládě. Podle Vrány žádné nařízení ohledně výběru stran do koalice z vedení hnutí není. „Komunální volby jsou specifické, je to hlavně o lidech. Dovedu si v klidu představit vládní spolupráci i s vládní stranou,“ řekl hned po sečtení výsledek voleb.

Petr Vrána (ANO) by se měl stát primátorem Přerova
- V letech 2017 až 2020 a opět od října 2021 je poslancem Sněmovny, od roku 2016 je zastupitelem Olomouckého kraje (v letech 2016 až 2018 byl též radním a v letech 2018 až 2020 náměstkem hejtmana). Od roku 2014 je zastupitelem a radním města Přerov. Je také předsedou představenstva akciové společnosti Teplo Přerov.
- Vrána byl v letech 2006 až 2012 členem ODS, od roku 2012 je členem hnutí ANO. V roce 2020 složil poslanecký mandát kvůli kandidatuře do Senátu. Ve volebním obvodě číslo 63 - Přerov postoupil do druhého kola, ve kterém ho porazila lidovecká politička Jitka Seitlová. Loni byl opět zvolen do Sněmovny, kde působí například jako místopředseda Petičního výboru.
- Narodil se 4. ledna 1975 v Přerově. Vystudoval ekonomickou fakultu Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Před vstupem do vysoké politiky pracoval jako obchodní manažer v přerovské chemičce Precheza, která patří do holdingu Agrofert a ve které měl na starosti trh západní Evropy a oblasti Afriky.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Petr Vrána

Štítky volby, komunální volby, volby 2022, Přerov, primátor, Petr Vrána, ANO, ODS, Olomoucký kraj, ANO 2011, koalice, Michal Zácha, TOP 09, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Hnutí ANO se v Přerově dohodlo s ODS. Primátorem bude poslanec Vrána  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.