Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

VOLBY 2022: Hnutí spOLečně, ProOlomouc a Piráti chtějí v Olomouci vládnout s ANO. ODS a lidovci by tak byli ze hry

Povolební jednání v Olomouci nabrala nový směr. Hnutí spOLečně, se kterým vítězné ANO vytvořilo vyjednávací dvojblok, se vyslovilo pro vznik radniční koalice s ANO a uskupením ProOlomouc a Pirátů. Z vedení města by tak vypadli ODS a KDU-ČSL, kteří s TOP 09 vytvořili koalici SPOLU.

"Preferujeme, aby naši koalici s ANO doplnila koalice ProOlomouc a Piráti, kteří mohou do Olomouce přinést nový pohled a novou dynamiku," uvedlo hnutí spOLečně na sociálních sítích. Na dosavadních jednání se zástupci ANO podle zástupců spOLečně panuje shoda na tom, že by lídr tohoto hnutí Otakar Bačák v městské radě měl pokračovat jako ekonomický náměstek. K této podobě koalice se kloní i ProOlomouc a Piráti. "Vychází z řady příbuzných programových priorit a nabízí možnost oživit Olomouc," uvedli zástupci této koalice.

Dvojblok ANO a spOLečně bude podle předsedy spOLečně Roberta Runtáka hledat třetího koaličního partnera, přičemž spOLečně upřednostňuje koalici s ANO, ProOlomouc a Piráty. "ODS i lidovci jsou v Olomouci na radnici strašně dlouho. Myslíme si, že občasná změna vždy prospěje. A to jak městu, tak paradoxně i stranám, které třeba zůstanou na jedno volební období v opozičních lavicích. Naopak ProOlomouc by po osmi letech v opozici mělo podle nás dostat šanci a ukázat, co v nich je. Myslím si, že by to mohlo fungovat. Ale na jakékoli závěry je v tomto okamžiku ještě brzy," napsal Runták na webu hnutí spOLečně.

V Olomouci komunální volby vyhrálo hnutí ANO se ziskem necelé třetiny hlasů. S odstupem je na druhém místě koalice SPOLU a třetí příčku drží ProOlomouc s Piráty. Miroslav Žbánek má šanci obhájit post primátora, v sobotu v podvečer již začalo...

Dosavadní primátor a lídr ANO Miroslav Žbánek řekl, že o podobě radniční koalice zatím nebylo rozhodnuto a jednání budou pokračovat. V úterý se zástupci ANO a spOLečně sejdou s vyjednávacím týmem ProOlomouc a Pirátů. Na čtvrtek je naplánováno závěrečné jednání se Spolu. "V pátek by měl náš klub rozhodovat o finální variantě," podotkl Žbánek. Případná koalice ANO, ProOlomouc, Pirátů a spOLečně by měla v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu 28 hlasů. Dvojkoalice ANO a Spolu by disponovala 26 hlasy.

Hnutí ANO včera v Olomouci jednalo se Spolu. "Bavili jsme se o tom, jaké bychom si představovali rozdělení rezortů v rámci městské rady," řekl Martin Major z vyjednávacího týmu Spolu. Zástupci Spolu a ANO by podle něj měli znovu jednat ve čtvrtek. "Budeme pokračovat v jednání směřujícímu k případnému uzavření koalice. Řekneme si personální nominace na jednotlivé pozice," uvedl Major, podle kterého by funkce primátora měl opět připadnout vítěznému hnutí ANO.

Major podotkl, že zástupci ProOlomouc a Pirátů i hnutí spOLečně na předchozích jednáních hovořili o tom, že koalice za účasti Spolu je z jejich strany méně preferovaná. Pro ODS by byla přijatelná případná varianta dvojkoalice s ANO.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, vyjednávání, koalice, radnice, spOLečně, ProOlomouc, Piráti, ODS, KDU-ČSL, ANO, Olomouc, ANO 2011, Česká pirátská strana, TOP 09, Martin Major, Miroslav Žbánek, SPOLU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Hnutí spOLečně, ProOlomouc a Piráti chtějí v Olomouci vládnout s ANO. ODS a lidovci by tak byli ze hry  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.