Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

VOLBY 2022: Velká města v kraji mají jasno. Nové koalice převezmou vládu už příští týden

Ve velkých městech v Olomouckém kraji je jasno. Nové koalice převezmou vládu na radnicích vesměs příští týden. V Olomouci ANO, ProOlomouc a Piráti a hnutí spOLečně podepíšou koaliční smlouvu v pondělí, ustavující zastupitelstvo bude příští pátek.

Vítězné hnutí ANO obsadí na olomoucké radnici šest pozic, hnutí spOLečně dvě a koalice ProOlomouc s Piráty tři místa. Primátorský post obhájil Miroslav Žbánek z ANO, bude mít šest náměstků. Za hnutí ANO to bude Miroslava FerancováMiloslavem Tichým, za hnutí společně Otakar Štěpán Bačák a za ProOlomouc a Piráty Tomáš Pejpek, Kateřina Dobrozemská a Viktor Tichák.

"Ustavující zasedání Zastupitelstva města Olomouce se uskuteční v pátek 21. října od 9 hodin ve velkém zasedacím sále budovy Magistrátu města Olomouce v Hynaisově ulici," potvrdila mluvčí radnice Radka Štědrá

Příští čtyři roky povede Olomouc koalice vítězného hnutí ANO, ProOlomouc a Pirátů a spOlečně. Dnes o tom rozhodl klub zastupitelů ANO, který tak odmítl sdružení SPOLU. ODS a KDU-ČSL na radnici v Olomouci končí. Primátorem zůstane Miroslav Žbánek.

Velmi podobné složení jako v minulosti bude mít vedení prostějovské radnice kromě ČSSD, která u voleb propadal. V pětatřicetičlenném zastupitelstvu bude mít trojkoalice ANO, ODS a PéVéčko 22 křesel. Primátorem Prostějova zůstane František Jura (ANO). Ustavující zastupitelstvo bude v úterý 18. října od 10 hodin na radnici.

Ve stejné podobě jako v předchozích letech bude pokračovat vládnoucí koalice také v Přerově. Hnutí ANO se dohodlo s ODS, KDU-ČSL a TOP 09. V jedenáctičlenné radě bude mít ANO šest křesel, ODS bude mít čtyři zástupce a jeden radní bude za koalici KDU-ČSL a TOP 09. Primátorem bude poslanec za ANO Petr Vrána

Nově zvolení přerovští zastupitelé se poprvé sejdou v pondělí 17. října v 16 hodin v Městském domě. "Protože nikdo nepodal žalobu na neplatnost voleb, mohli jsme předem avizovaný termín ustavujícího zastupitelstva potvrdit," sdělil Zdeněk Daněk z Kanceláře primátora. Svého mandátu se však krátce po volbách vzdal Jakub Jüngling, který kandidoval za Piráty, a také jeho náhradnice Barbora Punge Puchalská. Do zastupitelstva tak usedne další náhradník Jaroslav Krejčí

Šumperk povede příští čtyři roky koalice složená z vítězného hnutí ANO, Šumperáků a ODS. Starostou bude lídr ANO, senátor Miroslav Adámek. Člen šumperské kapely 05 a Radeček Ondřej Polák za Šumperáky, který získal nejvíce hlasů, oznámil, že se mandátu vzdá. "Ustavující zasedání bude ve čtvrtek 20. října od 15 hodin v Domě kultury, aby tam mohla přijít i veřejnost," řekla mluvčí radnice Soňa Singerová.  

VOLBY 2022: Olomouckým krajem se přehnala vítězná vlna ANO. Odolal jen Jeseník

Větší města v Olomouckém kraji ovládlo hnutí ANO. Vyhrálo v Olomouci, Prostějově, Přerově a Šumperku, kde chce obsadit post primátora. Odolal pouze Jeseník, ve kterém vyhrála kandidátka Jeseník srdcem současné starostky Zdeňky Blišťanové.

Koaliční dohodu již podepsali politici také v Zábřehu na Šumpersku. Vítězná KDU-ČSL bude i nadále spolupracovat s Nezávislou volbou a STAN. Město dál povede dosavadní starosta a lídr vítězné KDU-ČSL František John. "Složení koalice zohledňuje výsledek voleb. Jsme tým, který může navazovat na dosavadní práci," řekl starosta John. Ustavující zasedání zastupitelstva bude ve středu 19. října v 16 hodin v kulturním domě.

V čele Jeseníku bude rovněž stejná koalice jako doposud. Na vedení města se dohodla hnutí Jeseník srdcem a PRO Jeseník. Starostkou zůstane Zdeňka Blišťanová z Jeseník srdcem. Ustavující zasedání zastupitelstva bude ve čtvrtek 20. října v 15 hodin v zasedací místnosti budovy IPOS.

V Hranicích na Přerovsku se starostou stane lídr ANO Daniel Vitonský, v koalici jsou Hranice pro život, uskupení PRO Hranice a ODS. Ustavující zastupitelstvo bude ve středu 19. října od 17:30 hodin v divadle Stará střelnice. Ve Šternberku bude ustavující zastupitelstvo v pondělí 24. října v 15 hodin ve velkém sále kulturního domu, starostou zůstane Stanislav Orság (ODS). 

V Litovli bude ustavující zasedání ve středu 19. října v 17 hodin ve Velkém sále Záložny, starostou zůstane Viktor Kohout (SNK). "Čekal jsem, že oblíbenost našeho vedení se odrazí ve výsledku voleb, když je celá Litovel rozkopaná a uzavřená. Ale naopak jsme slavili úspěch. Všichni teď chtějí být v koalici a pracovat, ale rada má omezenou kapacitu. Jednání byla složitá. Nicméně jsme koalici utvořili s KDU-ČSL, ODS, dále s uskupením Občané a sportovci Litovelska a naše Sdružení nezávislých kandidátů. Definitivně se pak rozhodne na ustanovujícím zastupitelstvu," komentoval to Kohout.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky volby, komunální, koalice, zasedání, zastupitelstvo, ustavující, politika, Olomoucký kraj, ANO 2011, radnice, Česká pirátská strana, ODS, Olomouc, KDU-ČSL, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Velká města v kraji mají jasno. Nové koalice převezmou vládu už příští týden  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.