Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

VOLBY 2022: Olomouckým krajem se přehnala vítězná vlna ANO. Odolal jen Jeseník

Větší města v Olomouckém kraji ovládlo hnutí ANO. Vyhrálo v Olomouci, Prostějově, Přerově a Šumperku, kde chce obsadit post primátora. Odolal pouze Jeseník, ve kterém vyhrála kandidátka Jeseník srdcem současné starostky Zdeňky Blišťanové.

V Olomouci komunální volby vyhrálo hnutí ANO se ziskem necelé třetiny hlasů. S odstupem je na druhém místě koalice SPOLU a třetí příčku drží ProOlomouc s Piráty. Miroslav Žbánek má šanci obhájit post primátora, v sobotu v podvečer již začalo...

V Olomouci hnutí ANO získalo téměř třetinu hlasů, velkou šanci na obhajobu postu primátora má Miroslav Žbánek. První povolební rozhovory začaly již v sobotu v podvečer.

V Prostějově získalo ANO 14 mandátů v zastupitelstvu, druhé skončilo opoziční hnutí Na rovinu! (STAN, TOP09, Zelení) se šesti mandáty, třetí SPD bude mít také šest zastupitelů. Čtvrtá ODS má pět mandátů, tři zastupitele bude mít na pátém místě Pévéčko. Piráti mají jednoho zastupitele.

Obyvatelé Nákla na Olomoucku odmítli v referendu, které probíhalo souběžně s komunálními volbami, rozšiřování těžby štěrkopísku za vesnicí. Proti bylo přes třiašedesát procent hlasujících. Výsledek referenda je pro nové obecní zastupitelstvo...

"Řekli jsme si, že pokud výsledky nějakým způsobem dopadnou, tak že budeme jednat se stranami, se kterými jsme byli v koalici. Je to slušnost, ale určitě nevylučujeme jednání s dalšími stranami, které se dostaly do zastupitelstva," uvedl stávající primátor za ANO František Jura. V Prostějově byly v koalici ANO, ODS, Pévéčko a ČSSD.

Úspěch slaví ANO také v Přerově, kde chce stejně jako v Prostějově post primátora. Do vyjednávání o koalici se lídr ANO Petr Vrána hodlá pustit hned, jednat bude se všemi, kdo o to budou mít zájem. "Budou nás zajímat jejich stěžejní programové priority a také to, abychom vytvořili silnou většinovou koalici. Komunální volby jsou specifické, je to hlavně o lidech. Dovedu si v klidu představit koaliční spolupráci i s vládní stranou," řekl.

V Přerově v komunálních volbách před čtyřmi lety vyhrálo hnutí ANO, které získalo 24,3 procenta a deset mandátů, nyní jich má za podporu 33,7 procenta hlasů 14. Druhá byla ODS s 15,2 procenta a šesti křesly, nyní je třetí a má pět křesel. Přeskočila ji SPD se ziskem šesti mandátů. Do zastupitelstva se dostalo také sdružení Společně pro Přerov a Piráti se třemi mandáty, sdružení Za prosperitu Přerova a jeho místních částí a lidovci se ziskem dvou křesel.

Hnutí ANO vyhrálo i v Šumperku. Získalo deset mandátů, o čtyři mandáty si tak polepšilo. Druhá skončila Nezávislá volba se čtyřmi mandáty. Třetí SPD bude mít také čtyři zastupitele. Na čtvrtém místě skončili ŠUMPERÁCI (STAN A TOP 09), kteří mají čtyři mandáty, tři zastupitele bude mít na pátém místě KDU-ČSL. Šestá je ODS s jedním mandátem a jednoho zastupitele budou mít také ROZUMNÍ.

První koaliční vyjednávání jsou naplánována na neděli. "Před volbami to bylo takové zdvořilostní, tam se vůči nám vymezilo jen jedno uskupení, Nezávislá volba, která napsala, že s námi by do toho nešla v žádném případě. To je možná jediný subjekt, který nebudeme oslovovat, ale jinak chceme oslovit všechny subjekty, které se dostaly do zastupitelstva," řekl lídr hnutí ANO Miroslav Adámek.

Pouze v Jeseníku ANO nevyhrálo, společná kandidátka hnutí ANO a ČSSD má pět mandátů a skončila na druhém místě. Volby vyhrálo uskupení Jeseník srdcem, které získalo sedm mandátů, oproti minulým volbám si však pohoršilo, tehdy mělo 13 mandátů. 

Třetí PRO JESENÍK bude mít čtyři zastupitele. Do zastupitelstva se dostali na čtvrtém místě také Jeseničtí 2022 se třemi mandáty, jednoho zastupitele budou mít na pátém místě Nezávislí - Jeseník. Šestí jsou Společně (ODS+ KDU-ČSL) s jedním mandátem.

"Moc děkuji občanům, že nám hlasy dali, že ví, co jsme pro město ty čtyři roky dělali. Vzhledem k celorepublikové situaci a vzhledem k tomu, jak se tady vedla kampaň, tak si výsledku velmi cením," řekla jednička kandidátky Jeseník srdcem a dosavadní starostka Zdeňka Blišťanová.

Se svými dosavadními koaličními partnery z PRO Jeseník se chce sejít v neděli. V zastupitelstvu by však měli pouze těsnou většinu 11 hlasů. "Sejdeme se a řekneme si, jak nastavit další spolupráci. Sejdeme se ale se všemi, se kterými bychom mohli potenciálně spolupracovat. Máme ještě tedy další partnery," dodala Blišťanová.

V komunálních volbách zcela pohořeli komunisté, v Olomouci, Prostějově, Přerově a Šumperku se vůbec nedostali do zastupitelstva. V Prostějově neuspěli ani Spojenci pro Prostějov (KDU-ČSL), ČSSD a také uskupení Zvířata potřebují pomoc.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, komunální, města, výsledky, politika, zastupitelstvo, Olomoucký kraj, ANO 2011, Jeseník, Prostějov, Přerov, Zdeňka Blišťanová, primátor, ODS, Olomouc, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Olomouckým krajem se přehnala vítězná vlna ANO. Odolal jen Jeseník  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.