Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

V minulém roce mírně klesla návštěvnost olomoucké zoo, může za to březnová vichřice

Návštěvnost zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce loni klesla o 2,5 procenta na 348.209 lidí, zatímco v roce 2018 jejími branami prošlo 357.221 návštěvníků. Svatokopeckou zoologickou zahradu loni na jaře zasáhla vichřice, která napáchala značné škody v zalesněných částech i v některých ubikacích a výbězích pro zvířata. Následky řádění přírodního živlu pracovníci zoo s pomocí dobrovolníků likvidovali několik měsíců.

"Celkový počet padlých stromů dosáhl čísla 1840 stromů, škody se pak vyšplhaly k desetimilionové hranici. Pěvně věřím, že letošní rok s námi už tolik nezamává a čekají nás vněm dobré zprávy," komentoval loňské statistiky ředitel svatokopecké zoo Radomír Habáň.

Vichřice zoo na Svatém Kopečku zasáhla loni v noci z 10. na 11. března. Zoo pak byla dva dny zavřená, aby pracovníci mohli odstranit největší škody. V následujících týdnech byly nejvíce poničené části zoo pro návštěvníky uzavřeny. Dobrovolníci poté pomohli v zoo zasadit několik tisíc malých sazenic stromů a desítky vzrostlejších listnáčů. Obnova lesního porostu bude po zimní přestávce pokračovat letos na jaře.

Svatokopecká zoo chová na ploše 42 hektarů celkem 408 druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1739 jedinců. Zoologická zahrada loni odchovala 172 mláďat. "Mezi nejvzácnější odchovaná mláďata dle jejich ohrožení ve volné přírodě za rok 2019 nepochybně patří kaloň rodriguezský, vari černobílý, sika vietnamský, kozorožec kavkazský, lemur běločelý, lvíček zlatý, daněk mezopotámský, koza šrouborohá, sýček obecný a klokánek králíkovitý," uvedla mluvčí zoologické zahrady Iveta Gronská.

Zoo na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje provoz zoo. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky na provoz. Letos zahrada plánuje rozšířit oblíbené safari o výběh s bílými vlky. Zařadí se mezi několik málo zoo na světě, které zážitek pohybu mezi vlky svým návštěvníkům nabízí.

Autoři | Foto FB ZOO Olomouc

Štítky ČR, příroda, zoo, Olomouc, 2019, zoologická zahrada, strom, Svatý Kopeček, vichřice, jaro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V minulém roce mírně klesla návštěvnost olomoucké zoo, může za to březnová vichřice  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.