Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V prostějovské nemocnici loni úspěšně porodily i dvě maminky s covidem

V prostějovské nemocnici v loňském roce ve dvou případech úspěšně přivedly na svět své děti i dvě maminky s onemocněním covid-19. Hned pětkrát zdravotníci pomáhali u porodu dvojčat, celkem se zde loni narodilo 740 dětí. V celém Olomouckém kraji v roce 2021 přišlo na svět 6290 novorozenců.

V roce 2021 se v Prostějově narodily například i děti se jmény Emmet, Mirai, Nino, Zackary, Madlen, Tara, Timea či Shanaya.

"Nejmenší miminko narozené v roce 2021 v prostějovské porodnici vážilo pouhých 1440 gramů, největší pak mělo rovných 5 kilogramů. V roce 2021 v Prostějov hned dvakrát rodily také covid-pozitivní rodičky," potvrdil mluvčí nemocnice Adam Knesl. Žádné komplikace zdravotníci nehlásili.

Častěji přicházely na svět holčičky, kterých se narodilo 387. Oproti tomu chlapců bylo 353. Celkem zdravotníci přivedli na svět 740 dětí. Nejplodnějším měsícem byl únor. 

Nejoblíbenější byla tradiční, česká jména. „Mezi holčičími jmény vítězila Eliška, Julie, Viktorie, Natálie nebo Sofie, mezi jmény chlapců zase Jakub, Dominik, Štěpán, Filip nebo Matyáš,“ prozradila Věra Tisoňová, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Nemocnice má nové stránky na sociálních sítích

V průběhu uplynulého roku nemocnice zavedla nové facebookové stránky oddělení. "Je to moderní interaktivní prostor, kde se nás mohou maminky na cokoliv zeptat, dozví se vše potřebné, ale i zajímavé, co se u nás na oddělení děje," přiblížila vrchní sestra.

Prostějovští zdravotníci také začali využívat nahřívací polštářky k úlevě od bolesti v první porodní době. "Je to relaxační metoda ke zklidnění bolesti v začátcích porodu, a využíváme ji i po porodu při bolestivém zavinování dělohy. Naše zkušenost je dobrá a ohlasy pozitivní," sdělila Tisoňová.

První Olomoučánek letošního roku se narodil doma. Matteo měl 3370 gramů

Až druhý den v roce se narodil první Olomoučánek letošního roku. Malý Matteo na svět tak spěchal, že maminka do porodnice ani nestihla přijet. Oba jsou zdraví a v pořádku. Chlapeček se narodil s mírami 3370 gramů a 50 centimetrů.

V celém Olomouckém kraji se narodilo 6290 dětí

V šesti porodnicích Olomouckého kraje se v roce 2021 narodilo celkem 6290 dětí, v meziročním srovnání je to o 130 dětí méně. Největší pokles, téměř o 100 novorozenců, mají nemocnice v Šumperku a Prostějově. Naopak v olomoucké fakultní nemocnici a ve Šternberku měli zdravotníci práce více. Ve Šternberku se narodilo o 102 dětí víc než předloni, v Olomouci jich bylo o 63 víc.

Tradičně nejvíc porodů zaznamenali ve Fakultní nemocnici v Olomouci, kde se loni narodilo 2491 dětí, o rok dříve jich bylo 2428. Převažovali chlapečci. "Nejsilnějším měsícem byl červenec, nejslabším prosinec. Nejčastějším jménem byl Jakub, mezi dívčími jmény pak Natálie," řekl mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Nejmenší narozené dítě mělo 25 centimetrů a vážilo 450 gramů, oproti tomu je loňským rekordmanem v mírách cvalík o váze 5,3 kilogramu a délce 57 centimetrů. "Nejmladší rodička měla 16 let, nejstarší rodička měla 49 let," doplnil mluvčí nemocnice.

Prvním dítětem letošního roku se v Olomouckém kraji stala Eliška z Radslavic

Prvním letošním dítětem v Olomouckém kraji je Eliška z Radslavic na Přerovsku, narodila se o půl páté ráno a o minutu předběhla Vincence z Náměště na Hané na Olomoucku. Eliška se narodila v olomoucké fakultní nemocnici. Svá první letošní miminka...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky porod, covid, počet dětí, 2021, statistika, Olomoucký kraj, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., zdravotnický pracovník, nemocnice, Prostějov, Fakultní nemocnice Olomouc, Šternberk, Nemocnice Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V prostějovské nemocnici loni úspěšně porodily i dvě maminky s covidem  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.