Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pokračuje rozsáhlá obnova cyklostezky mezi Olomoucí a Šternberkem. Práce poběží do léta

Se začátkem února se znovu rozbíhá rozsáhlá investiční akce v podobě rekonstrukce cyklostezky Hvězdná mezi Olomoucí a Šternberkem. V první fázi se uzavře oblíbená stezka v úsecích mezi Hlušovicemi a Bohuňovicemi a také ve Štarnově. Celá trasa projde vylepšením za pětatřicet milionů korun, hotovo by mělo být letos v červnu.

Od pondělí 6. února začíná uzavírka cyklostezky Hvězdná mezi Hlušovicemi a Bohuňovicemi a ve stejný termín také na území Štarnova. První úsek by se měl znovu zprůjezdnit posledního března, ve Štarnově potrvají práce za uzavírky o měsíc déle. Celá rekonstrukce cyklostezky je rozdělena podle harmonogramu do desítek stavebních objektů a může přinášet určitá omezení pro kolaře napříč trasou z Olomouce do Šternberka a také na odbočce z Bělkovic-Lašťan. Podrobnosti o uzavřených úsecích mohou lidé sledovat také na serveru mapy.cz.

„Oprava zajistí zlepšení technického stavu cyklostezky a zvýšení bezpečnosti dopravy na cyklostezce. Budou opraveny poškozené úseky po celé trase cyklostezky a dojde k jejímu rozšíření, snížena bude niveleta u napojení podjezdu pod železničním koridorem v Černovíře,“ uvedl Jiří Petřek z organizace Mikroregion Šternbersko, která je investorem stavby. Dalším kroky budou také úpravy lávky mezi Hlušovicemi a Bohuňovicemi, oprav se dočkají i další dřevěné lávky a některé poškozené prvky, na problémových místech firma nainstaluje solární veřejné osvětlení.

V poklidu udržovat Tatru v přibližném kurzu. Šternberský kamioňák Valtr zazářil na Dakaru

Už po sedmé vyrazil závodní pilot kamionu Jaroslav Valtr ze Šternberka na slavnou dakarskou rallye. 45. ročník celosvětově sledované akce tentokrát zavedl účastníky do Saúdské Arábie, kde se museli popasovat s 4700 kilometry náročné trati a...

„V některých úsecích je stezka už silně poškozená, povrch je nevyhovující. Mezi Bohuňovicemi a Hlušovicemi bude například rozšířená lávka na dva pruhy. Teď je tam jenom jeden a cyklisté si musí dávat přednost, protože frekvence je na cyklostezce opravdu veliká. U Štarnova je zase silně narušený povrch od kořenů sousedních porostů, bruslaři už tam mají velké problémy,“ popsal již dříve tajemník Mikroregionu Šternbersko David Berka.

Dobrovolný svazek obcí Mikroregion Šternbersko v partnerství s městy Olomouc a Šternberk a obcemi Hlušovice, Bohuňovice, Bělkovice-Lašťany a Štarnov se po náročné fázi příprav a vyjednávání letos pustil do investice, kterou umožnila také výrazná dotační podpora. Zakázka má hodnotu 35,6 milionou, Státní fond dopravní infrastruktury přispěje 27 miliony a Olomoucký kraj pak částkou 4,5 milionu korun.

Technologické a další požadavky a pravidla si vyžádaly přesunutí části rekonstrukce na letošní rok, od letních měsíců by pak trasa měla nabídnout vyšší komfort a bezpečnost pro cyklisty i další uživatele oblíbené stezky. „Původně uvažované zahájení obnovy nejhoršími úseky stezky podél rybníků ve Štarnově bylo nutné přesunout na rok 2023 zejména z důvodů nutného kácení stromů v období vegetačního klidu. K objížďce uzavřených úseků mohou cyklisté využít ostatní veřejně komunikace,“ uvedli zástupci Mikroregionu Šternbersko.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Mikroregion Šternbersko

Štítky Doprava, stavba, investice, cyklostezka, cyklostezka Hvězdná, Šternberk, Olomouc, Bohuňovice, Hlušovice, Štarnov, Šternbersko, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokračuje rozsáhlá obnova cyklostezky mezi Olomoucí a Šternberkem. Práce poběží do léta  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.