Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

VIDEO: Přál bych každému, aby jejich práci viděl i z druhé strany, říká o natáčení se záchranáři olomoucký kameraman Ondřej Červený

Ve středu zveřejnila Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje videoklip přibližující jejich práci. Ten natočil olomoucký kameraman Ondřej Červený, veškeré záběry jsou z ostré akce ze zásahů a ze cvičení.

Jak dlouho jste klip tvořil?
Celkově to trvalo asi jeden a půl roku s přestávkami. Tím myslím od podpisu smlouvy až po předání toho klipu a jeho publikování na Facebook.

Velkou část videa tvoří autentické záběry z ostrých výjezdů. Jak se v takových situacích se záchranáři spolupracovalo?
Všechno to byly ostré výjezdy, kromě nějakých dvou cvičení, jinak to všechno byla ostrá akce. Takže jsem měl tu možnost a čest být u toho.

Ze začátku spolupráce samozřejmě nikdo nevěděl, do čeho jdeme. Pro ně to bylo poprvé a pro mě taky. Já jsem dříve natáčel svatby, případně nějaká produktová nebo firemní videa a na natáčení takových zásahů se člověk nemůže připravit. Takže jsme se museli trochu otrkat, co jak bude, a pak už to šlo samo.

Ani záchranáři nevěděli, co od toho očekávat. Že tam teď budu a jestli se jim budu plést nebo jak se budu chovat, což jsem se samozřejmě choval, jak nejlépe jsem uměl. Hlavně, abych nějak nenarušoval komfortní zónu jak záchranářů, tak pacientů.

Jak probíhalo to samotné natáčení? Jezdil jste se záchranáři pravidelně?
Fakticky jsem měl smlouvu na rok, takže během roku jsem se s vedoucími domluvili, v jaký termín můžu přijet a potom jsem prostě ráno přišel normálně na směnu. Dostal jsem záchranářské oblečení a byl jsem prakticky součást týmu.

Rychlý vůz, ale s krátkým dojezdem. Olomoucká záchranka vyhodnotila test elektromobilu

Čtvrt roku testovali záchranáři v Olomouci elektromobil Volkswagen ID.4 GTX a ověřovali možnost využití vozu s elektrickým pohonem pro ostrý provoz akutní zdravotnické pomoci. Zatímco jízdní vlastnosti potřebné pro rychlý transport na místo...

Při zásazích jste se setkával s velmi vypjatými situacemi. Jak jste je vnímal?
Na jednu stranu jsem se snažil to brát jako práci, ale jsem přece jenom lidská bytost a když jsem viděl, co se člověku může stát, tak to ve vás vyvolá emoce. Snažil jsem se to brát co nejvíc profesionálně a zaměřovat se hlavně na mojí práci, což bylo zachytit tu situaci na kameru.

Pracoval jste nějak s těmi pocity?
Snažil jsem se je co nejvíce vytěsnit, zůstat v klidu. Vždycky jsem za sebou zabouchl dveře a snažil jsem se to nechat všechno tam a dělat to tak, aby mě to zbytečně nepoznamenalo nebo nerozhodilo. 

Vybíral jste si zásahy, které natočíte?
To se nedá vybírat dopředu, protože ani ti záchranáři pořádně nevědí, k čemu jedou. Samozřejmě nějaká prvotní informace, o jaký případ se jedná vždy přijde z dispečinku, Vědí, že je někde nahlášená například nehoda, ale nikdo dopředu přesně do detailu neví, jak to tam vypadá, to zjistíte až po příjezdu na místo.  Takže jsem jezdil na všechny zásahy s posádkou, která měla zrovna službu.

Olomoucký vrtulník Kryštof zvládl loni rekordní počet zásahů. Rozvíjí se i spolupráce s horskou službou

Za loňský rok vzlétli olomoučtí letečtí záchranáři k bez mála sedmi stům zásahů, což je podle statistiky Letecké záchranné služby Olomouckého kraje historicky nejvyšší počet. Nejčastěji zasahovali u dopravních nehod.

Jaký zásah ve Vás zanechal největší stopy?
Za velký zážitek považuju, když jsme jeli na dušnost a potom z toho byla resuscitace a záchrana života. Na to se asi nikdo nemůže připravit dopředu, když vidíte záchranu života v přímém přenosu. Jak často člověk někomu zachraňuje život nebo to alespoň vidí na živo? Já nikdy a když vidíte záchranu života v přímém přenosu, je to šrumec, každá vteřina se počítá. To byl určitě jeden z těch intenzivnějších výjezdů. 

Pak ale byly i další obrovské zážitky. Třeba pro mě, jako pro běžného řidiče, to určitě byla jízda s majáky nebo let vrtulníkem. Během jednoho cvičení mě potom pověšeného na laně za vrtulník přesouvali z jednoho místa na druhé. To bylo letecké cvičení v těžce přístupném terénu.

Chystáte nějaké další podobné video například pro policii nebo hasiče?
Kdybych dostal nabídku, tak bych určitě neváhal. Je to opravdu velký zážitek a normální člověk se tam asi nedostane. Přál bych každému, aby jejich práci viděl i z druhé strany. Já si po tomto natáčení mnohem více uvědomuji, že to není jen houkající sanitka, ale že tam někdo je, nebo na ní někdo čeká.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archív Ondřeje Červeného

Štítky ZZS Olomouckého kraje, Zdravotnická záchranná služba, ZZS, Olomoucký kraj, klip, video, kameraman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přál bych každému, aby jejich práci viděl i z druhé strany, říká o natáčení se záchranáři olomoucký kameraman Ondřej Červený  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.