Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

ANKETA: Co říkáte na elektronickou občanku v mobilu? V Olomouckém kraji ji některé radnice už přijímají

Na některé radnice v Olomouckém kraji již lze vyrazit bez klasického občanského průkazu. Úřady v Zábřehu, Přerově nebo Šumperku přijímají elektronický občanský průkaz, který si lidé mohou vytvořit v aplikace eDoklady ve svém mobilním telefonu. Povinně musí radnice přijímat eDoklady od letošního července.

Přerov v hledáčku investorů. Město se chystá na příchod nových obyvatel a tisícovek zaměstnanců

S dostavbou posledního chybějícího úseku dálnice D1 se naplno projevuje výhodná strategická poloha Přerova uprostřed Moravy. Zájem investorů rapidně roste. V Přerově vznikají nové průmyslové zóny, tisíce pracovních míst a stovky bytů. Město se už...

Naposledy oznámila možnost využívat elektronický občanský průkaz radnice v Zábřehu na Šumpersku. "Ačkoliv nám nový zákon poskytuje čas do července, rozhodli jsme se připojit k projektu eDoklady v předstihu. Chceme nabízet občanům moderní a efektivní služby již nyní a zároveň jim umožnit se připravit na přechod k elektronickým občanským průkazům," sdělila tajemnice městského úřadu Jana Krasulová

Elektronická verze občanského průkazu v mobilu je novým způsobem prokazování totožnosti. Od 1. července letošního roku bude podle nové legislativy elektronický občanský průkaz povinným standardem pro všechny obce s rozšířenou působností. Lidé, kteří přijdou na úřady, budou ovšem moci stále používat i tradiční plastovou občanku.

V předstihu zavedla eDoklady také radnice v Přerově. "I když pro nás zákon zatím účinný není, je už možné se na přerovském magistrátě e-dokladem prokazovat," potvrdila mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Zkušební provoz je také v Šumperku. "Ze zákona nastane možnost prokazovat se elektronickým občanským průkazem 1. července 2024, ale ve zkušebním provozu na vybraných přepážkách Městského úřadu Šumperk a také u Městské policie Šumperk je možné prokazovat se elektronickým občanským průkazem již nyní," sdělil mluvčí šumperské radnice Bohuslav Vondruška.

Elektronické doklady zatím nefungují v Olomouci, která počítá s termínem v červenci, a v Prostějově. "V současné době tato možnost není. Občané se prokazují klasickým OP. Ohledně přesného termínu spuštění možnosti prokazování se elektronickým OP budeme v nejbližších dnech informovat," uvedla mediální referentka na magistrátu v Prostějově Alena Vrtalová.

ANKETA: Co říkáte na elektronickou občanku v mobilním telefonu?

Celkem hlasovalo518 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Zábřeh

Štítky eDoklad, elektronický občanský průkaz, radnice, úřad, agenda, Olomoucký kraj, občanský průkaz, Zábřeh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Hora porodila myš !

Čtvrtek, 16. května 2024, 06:37Odpovědět

ANKETA: Co říkáte na elektronickou občanku v mobilu? V Olomouckém kraji ji některé radnice už přijímají  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.