Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Během vichřice Herwart bylo v kraji poškozeno několik tisíc stromů. Škody se budou likvidovat do jara

Především v lesích napáchala v Olomouckém kraji škody vichřice Herwart, která Česko zasáhla na konci října. V regionu pod náporem větru padlo k zemi či bylo vážně poškozeno několik tisíc stromů. Polomy budou lesníci odstraňovat až do jarních měsíců. Silný vítr poničil také majetek lidí, měst a obcí, avšak v tomto případě škody nebyly značné.

Vichřice poškodila například lesy v kopcích nad Olomoucí, jejichž odolnost v předchozích letech snížil kůrovec i předchozí větrné kalamity. V lesích, které spravuje společnost Lesy města Olomouce, bylo podle jejího ředitele Davida Janáska vichřicí poškozeno zhruba 8000 metrů krychlových dřeva. „Škody by měly být odstraněny do jara," řekl Janásek.

V rozlehlých lesích ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá bylo poškozeno asi 45.000 metrů krychlových dřeva. Většinou jde o jehličnaté stromy, řekl mluvčí Vojenských lesů a statků (VLS) Jan Sotona. Škody po říjnové vichřici podle něj svým rozsahem výrazně nepřesahují ztráty ze srpnových poryvů větru ani po větrné smršti či ledovce z předešlých let.

„VLS disponují pro zpracování kalamity dostatečnými výrobními kapacitami. Protože se však jedná o značně roztroušené škody, počítáme se zpracováním do konce března," uvedl Sotona.

Vichřice v Olomouckém kraji na konci října poničila také řadu střech a na několika místech poškodila elektrické vedení. Závady na rozvodné síti byly odstraněna během několika dní. Škody za několik stovek tisíc korun napáchal silný vítr v Prostějově. Poškodil hlavně zastřešení Městských lázní, jehož oprava bude stát téměř 260.000 korun. „Škodu na majetku města po vichřici budeme následně řešit s pojišťovnou v rámci pojištění majetku," řekl primátorčin náměstek Jiří Pospíšil.

Vichřice v Prostějově poškodila také reklamní plochy v několika ulicích či oplocení areálu bývalých jezdeckých kasáren. „Zničený kontejner na tříděný odpad má zase na svědomí pád stromu," uvedl Pospíšil, který celkovou výši škod odhadl na necelých 300.000 korun. Vítr na území Prostějova poškodil také veřejnou zeleň. Vyvráceno nebo z bezpečnostních důvodů následně pokáceno bylo ve městě 37 stromů, převážně smrků.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky vichřice, strom, les, Olomoucký kraj, Česko, Jiří Pospíšil, Prostějov, Lesy města Olomouce, a.s., Olomouc, Libavá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během vichřice Herwart bylo v kraji poškozeno několik tisíc stromů. Škody se budou likvidovat do jara  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.