Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Do Jeseníků přijelo o víkendu tisíce lyžařů

Tisíce lidí o víkendu lyžovaly na sjezdovkách v Jeseníkách. Na horách jim přálo slunečné počasí, do vyšších poloh vyrazili také běžkaři. I když se stále jezdí především na technickém sněhu, víkendová návštěvnost byla nadprůměrná, řekli dnes zástupci oslovených středisek. V Jeseníkách platí třetí lavinový stupeň z pětibodové škály.

Více něž 50 centimetrů sněhu leží na sjezdovkách ve středisku na Červenohorském sedle. V sobotu i v neděli zaznamenalo nadprůměrnou návštěvnost. „Do hor vyrazili o víkendu nejenom sjezdaři, ale i skialpinisté, běžkaři, bobisté. Každý den jsme měli plno, v sobotu i v neděli do areálu přijely asi 2000 lidí. Podmínky pro sjezdové lyžování i běžkaře jsou teď ideální, nejlepší co letos byly. V provozu máme celé středisko, v noci jsme ještě zasněžovali," uvedl vedoucí areálu Martin Dubský.

Stovky lidí dorazily v sobotu i v neděli do lyžařského střediska v Branné na Šumpersku. „Víkendová návštěvnost byla nadstandardní. Počasí vyšlo bezvadně, v sobotu bylo minus sedm stupňů, dneska minus čtyři, přes den svítilo sluníčko. Sněhu máme kolem půl metru, je převážně technický, přírodního je asi pět centimetrů. V provozu je celé středisko," řekl zástupce areálu Rostislav Procházka.

Několik tisíc lidí se o víkendu vystřídalo na sjezdovkách ve Ski aréně Karlov na Bruntálsku. „Víkend byl exkluzivní. Denní teploty jsou nad bodem mrazu, ale v noci přituhlo, takže lyžování bylo pro návštěvníky velmi příjemné. Do toho navíc svítilo sluníčko. V provozu jsou všechny sjezdovky, lanovky, vleky a atrakce. Lyžování je na technickém sněhu, máme ho kolem půl metru, přírodní sníh jen dotváří atmosféru," uvedl za středisko Jaroslav Lukeš.

O víkendu se lyžovalo také ve skiareálu Figura na Ovčárně, kde však v sobotu odpoledne nezvládl jízdu na snowboardu třináctiletý chlapec. Přivolaný vrtulník letecké záchranné služby ho transportoval do Fakultní nemocnice v Ostravě. „Chlapec měl přilbu i jiné bezpečnostní prvky. Přesto po pádu utrpěl vážná poranění hlavy, zad a lékař měl podezření i na poranění pánve," uvedl Jiří Hejtmánek, dispečer Horské služby Jeseníky.

Podle informací horské služby napadlo v Jeseníkách za poslední dva dny přes 30 centimetrů sněhu. Kvůli silnému větru je tedy na závětrných svazích uloženo velké množství nového sněhu. Vytvořily se desky, které se mohou uvolnit po dodatečném zatížení lyžařem. Od 6. února platí v Jeseníkách třetí lavinový stupeň. Znamená značné nebezpečí pádu lavin.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Olomoucký, Jeseníky, sjezdovka, běh na lyžích, lyžař, Fakultní nemocnice Ostrava, Červenohorské sedlo, Jaroslav Lukeš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Jeseníků přijelo o víkendu tisíce lyžařů  |  Jeseníky  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.