Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Připravovanou knihu o Jeseníkách si předobjednalo patnáct set lidí. Třetina výtěžku půjde na zvelebení krajiny

Připravovaná kniha Čti Jeseníky je velkoformátová publikace o Jeseníkách. Měla by čtenářům ukázat, jak nám dobře známé hory vypadaly v minulosti. Autoři si dávají za cíl představit i méně známé lokality, které mají co nabídnout. Pokud vše půjde podle plánu, autoři dlouho očekávanou knihu představí na přelomu listopadu a prosince.

Shánění materiálů? Běh na dlouhou trať

„Společně se specializovaným týmem autorů a grafiků připravujeme velkoformátovou publikaci o Jeseníkách, která však čtenáře nezavalí množstvím dat a informací, ale pomůže mu si lépe představit, jak tyto hory v minulosti vypadaly. Ne však v úplně vážném duchu, protože koláže sice dokážou vystihnout více souvislostí najednou, ale zároveň jsou přirozeně bizarní. A co se kdysi nestihlo vyfotit, to dokreslíme,“ říká autor projektu Lukáš Abt.

Projekt vznikl hlavně díky tomu, že autor je sběratel originálních pohlednic a fotografií. „Mnohé z nich dosud nebyly publikovány a nechtěl jsem si je nechat jen pro sebe. Díky této zálibě znám také řadu sběratelů, kteří byli ochotni rozšířit svými sbírkami materiál pro projekt. Tím jsem měl zaručenou originalitu a autentičnost,“ vysvětluje.

Tyto materiály také autorovi pomohly natrefit na zajímavá místa. „Mám kolem sebe také několik přátel, kteří se dlouhodobě výzkumem Jeseníků z pohledu kulturního nebo historického řadu let zabývají. Tak začínalo být jasno! Konečně také jsem chtěl pracovat na projektu, jenž mi ze mého pohledu bude dávat smysl a může mít i přesah pro ostatní,“ dodává autor.

Samotné shánění materiálů trvalo asi pět let a všichni majitelé souhlasili s následným užitím. „Autorský tým se podařilo vyladit během asi měsíce a největší kus práce odvádí grafici. Z původně jednoho jsme rozšířili tým na čtyři a chvílemi mi přijde, že i pět by občas bylo málo.“ sděluje.

Patnáct set předobjednávek

Cílem projektu je snaha o interakci mezi turisty i místními patrioty. „Všichni jesenické hory využíváme, místní mají na turismu postavené různé druhy podnikaní. Co však horám vracíme? To, že upozorníme v rámci knihy na různorodost a pestrost naších hor by snad mohlo vzbudit nejen zájem o tyto místa, ale také snahu o jejich citlivou údržbu,“ říká Abt. Tým chce třetinu výtěžku z knihy vrátit zpět do krajiny prostřednictvím drobných úprav.

Lidé si mohou knihu předobjednat na stránkách cti-jeseniky.cz. To už udělalo okolo patnácti set lidí. „No a konečně, pokud by se lidé chtěli zapojit do onoho procesu dlouhodobé udržitelnosti krajiny v naších horách, nechť nás také kontaktují, určitě najdeme společný projekt, který by bylo možné realizovat,“ uzavírá Lukáš Abt.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hithit.cz

Štítky Jeseníky, kniha, čti, hory, historie, projekt, materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Připravovanou knihu o Jeseníkách si předobjednalo patnáct set lidí. Třetina výtěžku půjde na zvelebení krajiny  |  Jeseníky  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.