Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Cyklistický Závod míru se znovu stane součástí elitního poháru národů

Závod míru se na Jesenicku pojede na začátku června. Bude tvořit součást Poháru národů, nejvýznamnější mezinárodní etapové akce ve věkové kategorii do 23 let. Organizátoři očekávají účast nejlepších reprezentačních týmů z Evropy i zámoří. Na začátku srpna na něj naváže SAZKA Tour.

„Jsme přesvědčení, že i letos se objeví ve startovní listině někdo z budoucích hvězd,“ věří Leopold König, ředitel závodu. Do historie Závodu míru se ve věkové kategorii do 23 let zapsal například vítěz Tour de France Tadej Pogačar, Giro d’Italia Tao Geoghegan Hart, nebo dvojnásobný mistr světa Julian Alaphilippe.

 Letos by podle organizátorů neměli chybět ani aktuálně nejlepší mladí Češi Pavel Bittner, který posledně vyhrál první etapu, Mathias Vacek, nebo Jakub Ťoupalík.

Česká reprezentace by podle aktuálních zpráv měla být nejsilnější za poslední roky. Organizátoři věří, že některý z tuzemských cyklistů na domácí půdě uspěje. „Je jasné, že když se závod koná na českém území, důvěřujeme domácím jezdcům. Rozhodně by to přitáhlo pozornost a všem udělalo radost,“ sdělil König.

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by město Olomouc zadávat veřejné zakázky firmám napojeným na Rusko?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Mělo by město Olomouc zadávat veřejné zakázky, zejména stavební zakázky, firmám napojeným na Rusko nebo na ruské...

V celkovém pořadí se z českých jezdců na pódium dostal naposled Michal Schlegel v roce 2017. Finální seznam nominovaných jezdců slibují organizátoři týden před závodem.

Program letošního Závodu míru odstartuje tradičním časovkářským prologem v ulicích Jeseníku 2. června. První etapa povede z Jeseníku do Rýmařova, přičemž se na etapa dočkala řady změn.

Cyklisty po sedmi letech čeká přejezd Červenohorského sedla a první horská prémie bude hned na 24. kilometru. Na vrchařskou prémii narazí závodníci v Horním Václavově, kde se bude stoupat cestou podél sjezdovky.

Letité buky v jesenickém parku čeká kácení. Město plánuje celkovou obnovu lokality

Podle znaleckého posudku jsou některé letité buky v aleji nářků ve Smetanových sadech v Jeseníku již ve špatném zdravotním stavu a z bezpečnostních důvodů tak došlo na kácení. Dokument zároveň doporučil zvážit celkovou rekonstrukci parku, město...

Další etapa se bude odehrávat na trase Bruntál – Dlouhé stráně. Půjde o těžké stoupání, které se pojede hned dvakrát. Poslední etapa bude začínat i končit opět v Jeseníku, rozhodovat se ale bude na jesenických kopcích. V poslední etapě bude možné utržit body za sedm horských prémií. Celková trasa závodu čítá 436 kilometrů a necelých sedmi tisíc výškových metrů.

Zatím se do Závodu míru nominovalo 23 šestičlenných družstev, včetně závodníků z Kanady, Španělska, Itálie či Belgie. Dohromady tak trasu pojede takřka 140 závodníků. Jména českých nominovaných jezdců se zveřejní až těsně před závodem.

Na Závod míru naváže v srpnu SAZKA Tour. Prestižní cyklistický podnik nabídne čtyři etapy v Moravskoslezském, Pardubickém, Jihomoravském, Zlínském a Olomouckém kraji. Kromě klání elitiních týmů bude letos novinkou i varianta závodu určená pro hobby sportovce.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Jan Brychta

Štítky Závod míru, Jesenicko, Olomoucký kraj, cyklistický závod, závod, cyklistika, Czech Cycling Tour, Evropa, okres Jeseník, Leopold König, Jeseník, Tour de France, Giro d'Italia, Tadej Pogačar, Julian Alaphilippe, Pavel Bittner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklistický Závod míru se znovu stane součástí elitního poháru národů  |  Jeseníky  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.