Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by město Olomouc zadávat veřejné zakázky firmám napojeným na Rusko?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Mělo by město Olomouc zadávat veřejné zakázky, zejména stavební zakázky, firmám napojeným na Rusko nebo na ruské oligarchy, například Strabagu?

Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce.

Otakar Š. Bačák (spOLečně)

Slýchám kolem sebe, že jednotlivec nemá moc možností, jak pomoci Ukrajině v jejich boji proti okupaci, a slýchám to i od známých z Petrohradu a Moskvy. Každý i sebemenší počin k tomu ovšem může pomoci. I nezadání zakázky firmám, jejichž koncoví vlastníci jsou spojeni s nedemokratickým režimem, bez ohledu na možnosti zákona. I každý zaměstnanec takové firmy má možnost se rozhodnout, zda pro takovou firmu bude pracovat. Hluboce zakořeněná frustrace ruského národa, že nic nemá cenu, je tou hlavní příčinou stupňující se agrese. Má to cenu, byť je to jen pověstný záchvěv motýlích křídel.

Jiří Zima (KSČM)

Válka je hrozná věc, utrpení lidí, bombardování měst, to je současný obraz Ukrajiny, která byla vojensky napadena Ruskem. Zvedla se obrovská vlna solidarity s Ukrajinou a zejména s lidmi, kteří byli nuceni opustit své domovy. Proto si myslím, že v současné době by nemělo město Olomouc zadávat veřejné zakázky firmám napojeným na Rusko a potažmo na ruské oligarchy.

Jan Holpuch (ODS)

Mezinárodní sankce, včetně omezení přístupu konkrétních firem k veřejným zakázkám, je záležitost, která má být řešena na úrovni státu. Předhánění samospráv, kdo zaujme tvrdší postoj, by mi přišlo jako nedospělé. Preferuji jednotný postoj České republiky navenek, než (třeba i dobře míněné) individuální ambice lokálních politiků. Principiální postoj současné vlády pokládám za správný, zcela adekvátní a její kroky mají moji plnou podporu.

Yvona Kubjátová (ČSSD)

Otázka je sice jednoduchá, ale jsem ráda, že v reále ji nebudu muset řešit. Nevím, jak legálně vyřadit z účasti ve výběrových řízeních zmiňované firmy a zda se dá vždy zjistit napojení na ruské oligarchy. Můžu se tedy vyjádřit jen sama za sebe. Nespolupracovat s ničím a s nikým, co je spojeno s Ruskem, a to platí i pro ty, co nesouhlasí s napadení Ukrajiny. Tady jde o princip.

Dálnici D1 u Přerova bude stavět firma Strabag napojená na ruského oligarchu

Poslední veledůležitou část chybějící dálnice D1 u Přerova bude stavět firma Strabag spojená s ruským oligarchou Olegem Děripaskou, na kterého USA a Velká Británie kvůli napojení na Putina a válce na Ukrajině uvalily sankce. Ředitelství silnic a...

Martin Jirotka (SPD a SPOZ)

Jsme toho názoru, že město Olomouc při zadávání veřejných zakázek musí dodržovat veškeré zákonné povinnosti, které jsou k těmto úkonům předepsané. Není asi v reálných možnostech úředníků, aby zjišťovali všechny možné ekonomické a vlastnické vazby a struktury společností ucházejících se o tyto zakázky a aby o své vůli tyto společnosti vyřazovali. Je na zákonodárcích, aby případně tyto zákony k tomuto upravili. Pokud k těmto úpravám zákonů dojde, tak samozřejmě vítáme, aby firmy či společnosti, které se podílí na jakékoli agresi, byly ze zadávání veřejných zakázek vyloučeny.

Matouš Pelikán (KDU-ČSL)

V etické rovině je odpověď velmi jednoduchá – nemělo. Nechceme přece našimi penězi podporovat režim, který vraždí děti, ženy a seniory a popírá základní principy mezinárodních vztahů. Nacházíme se v obdobné situaci jako při vyloučení některých čínských firem podezřelých ze špionáže z plnění veřejných zakázek v oblasti telekomunikací nebo vyloučení ruského uchazeče ze soutěže na dostavbu atomové elektrárny po teroristickém útoku na muniční sklad ve Vrběticích. Rozumný člověk ví, že nechce být v jaderné energetice nebo telekomunikacích závislý na státu, který je vůči nám skrytě či přímo otevřeně nepřátelský. Jinou rovinou je právní stránka. Pokud firma oficiálně podniká na našem území a splňuje zákonná kritéria, nelze ji jen tak jednoduše vyloučit z výběrového řízení. V EU platí zásada rovného zacházení a zákaz diskriminace na základě státní příslušnosti dodavatelů. Přesto lze za určitých podmínek v případě účastníků z jiných zemí než zemí EU nebo zemí se smluvně zajištěným právem na účast v zakázkách toto právo omezit. Je to otázka na právníky, kteří musí městu k této problematice připravit dobré podklady. I příslušná ministerstva by k tomu měla pro obce připravit obecně platnou metodiku.

Marek Zelenka (STAN)

Strabagu ano, protože rakouská matka Strabagu zajišťuje, že Oleg Děripaska neobdrží dividendu, dokud bude na sankčním seznamu. Ve středu 27. dubna jsem k tomuto tématu jednal v rámci Expertní skupiny k veřejným zakázkám na Ministerstvu pro místní rozvoj, jíž jsem členem, a kde byli i představitelé ÚOHS nebo FAÚ. Ten samý princip lze shrnout i pro ostatní společnosti, kde figurují jako skuteční majitelé osoby na sankčním seznamu. Musíme mít jistotu, že daná společnost nevyplatí ruským oligarchům ani halíř. Takové opatření má jasnou logiku - motivovat ruské oligarchy, aby pomohli ukončit válku, jinak se ke svým penězům nedostanou. Naopak není účelem trestat například zaměstnance českého Strabagu, kteří nemohou za to, že v řetězci majetkových vztahů figuruje skrze kyperskou společnost nějaký ruský zbohatlík. Jsem rád, že i olomoučtí zaměstnanci Strabagu si snad mohou oddychnout. Složitější situace je u tzv. ekonomických sankcí, které byly přijaty v rámci pátého sankčního balíčku. Rusům nebo firmám vlastněným více jak z poloviny Rusy se zakazuje zadat nadlimitní veřejnou zakázku (to jsou velké mnohamilionové zakázky). Ba dokonce s takovou společností bude muset být rozvázána i smlouva uzavřená před válkou, a to nejpozději do října. Sankce v takovém rozsahu nikdy uplatněny nebyly a jsou rozhodně výzvou pro všechny, kteří je musí uplatňovat. Věřím ale, že toto úsilí se vyplatí a nakonec přispějí k tomu, že agresorovi dojdou děngy.

Pavel Grasse (ProOlomouc)

Domnívám se, že by město nemělo zadávat za současné situace ruské válečné agrese veřejné zakázky firmám napojeným na Rusko a ruské oligarchy. Domnívám se také, že by město nemělo zadávat veřejné zakázky ani firmám sídlícím v daňových rájích. Líbilo by se mi, kdyby městské zakázky prováděly firmy odvádějící daně v České republice. Jistě by se našly i takové zakázky, které by bylo možné zadat olomouckým OSVČ, což by se pozitivně mohlo projevit jak v posílení hospodářského rozvoje města, tak i v maximalizaci daňového výnosu pro město.

Neodpověděl Miloslav Tichý (ANO).

POLITICKÁ KORIDA: Závidět něco lidem prchajícím před válkou je hloupé a nevkusné

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Okolo pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny, například MHD zdarma, se občas vedou až závistivé diskuse. Jak vnímáte...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky politická korida, Ukrajina, Rusko, veřejné zakázky, radnice, Olomouc, veřejná zakázka, Strabag, Evropská unie, Moskva, Česko, Petrohrad, Oleg Děripaska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by město Olomouc zadávat veřejné zakázky firmám napojeným na Rusko?  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.