Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Chystá se obnova parku v Jeseníku. Město žádá obyvatele o nápady

Jesenické zastupitelstvo vypsalo soutěž, v níž má být vybrán architekt, který bude mít za úkol navrhnout novou podobu Smetanových sadů. Město taktéž žádá obyvatele o návrhy a podněty ke zmiňované obnově.

Letos na jaře rozhodlo Zastupitelstvo města Jeseník o vypsání architektonicko-zahradní soutěže. Vítěz soutěže navrhne novou podobu Smetanových sadů. „Cílem je povýšit sady na park srovnatelný s nejlepšími parky v ČR,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí města Lucie Musialová. Dodala, že vedení města by chtělo propojit park s centrem města novou lávkou. „Pro soutěžící architekty se připravuje zadání soutěže,“ navázala mluvčí.

Vedení města také vyzývá obyvatele města, aby své podněty, názory a postřehy sdíleli skrze online dotazník. Ten se dá vyplnit i v tištěné podobě, kterou místní dostanou v zářijovém čísle měsíčníku Naše město. Tištěný dotazník bude možné vhodit do boxů v Informačním centru v budově radnice.

Jeseník hledá nového praktického lékaře pro dva tisíc pacientů. Nabízí 150 tisíc, byt, auto a další bonusy

Jesenická poliklinika se pustila do hledání nového praktického lékaře poté, co náhle skončila jedna ze zdejších lékařek a dva tisíce pacientů zůstaly bez lékařské péče. Nabízí zařízenou ordinaci, jednorázový příspěvek 150 tisíc korun, služební...

Dnešní Smetanovy sady tvoří dva původně samostatné celky. „Na Raymannův park z počátku 19. století navázal o desítky let později městský park v anglickém stylu,“ vysvětlila Musialová. Dominantou zmíněného Raymannova parku se stal pomník Vincenze Priessnitze.

Park s mnoha prameny leží v pozoruhodném krajinném rámci mezi řekou Bělou a vrchy Zlatý chlum a Křížový vrch. „Smetanovy sady jsou, i přes svou horší dostupnost, oblíbeným místem k trávení volného času obyvatelů města,“ popsala mluvčí. Urychlenou rekonstrukci dnes vyžadují například alej Nářků nebo části nábřeží, vlivem nedostatečné péče o park.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv města Jeseník

Štítky Jeseník, park, rekonstrukce, anketa, obnova, Smetanovy sady, soutěž, radnice, Česko, Vincenz Priessnitz, architekt, sad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chystá se obnova parku v Jeseníku. Město žádá obyvatele o nápady  |  Jeseníky  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.