Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do Jeseníků dorazilo ochlazení a napadlo pár centimetrů sněhu. Lyžuje se na Ovčárně a v Kopřivné

V Jeseníkách se ochladilo, mrzne a napadl poprašek sněhu. Lidé si mohou zalyžovat v nejvýše položeném středisku na Ovčárně a v Kopřivné. Na Červenohorském sedle zastavili lanovky v pondělí, o dalším provozu se rozhodne podle vývoje počasí.

"Do hor přišlo ochlazení i s minusovými teplotami, v nejvyšších partiích hor začalo sněžit. Na Ramzové je například poprašek sněhu, na hřebenu kolem Pradědu připadly jeden až tři centimetry sněhu, ale nic zásadního. Jezdí už pouze Ovčárna, všichni ostatní to již vzdali. Na běžkách se dá ještě kolem Pradědu, ale už to není k doporučení. Na hřebenu je kombinace ledu, přemrzlého sněhu a holých míst," řekl dispečer jesenické horské služby Jan Macek.

Na Ovčárně by se podle provozovatelů mělo lyžovat ještě v dalších týdnech bez omezení. "Sněhu je dost, jedou všechny sjezdovky," řekla zástupkyně areálu. Středisko leží v nadmořské výšce 1440 metrů a je v národní přírodní rezervaci, proto zde platí řada omezení. Středisko musí spoléhat pouze na přírodní sníh, od ochranářů má kvůli své poloze povolený provoz bez ohledu na množství sněhu jen do konce dubna.

Sezonu ještě zcela nevzdalo středisko Kopřivná v Malé Morávce, v provozu je tam zatím ještě kotva a zástupci areálu očekávají další vývoj počasí. Podle dnešních záběrů webových kamer byla kotva lyžaři plně vytížena, využívají ji hlavně lyžařské školy.

VIDEO: Přes silnici u Starého Města v Jeseníkách se valilo obrovské stádo jelenů. Klip pobláznil internet

Video, na kterém u Starého Města na Šumpersku přeskakuje svodidla a valí se přes silnici obrovské stádo jelenů, pobláznilo internet. Záběry mají statisíce zhlédnutí, zvířata přes cestu skáčou téměř půl minuty a poté mohutné stádo opět mizí v lese.

V řadě dalších lyžařských areálů zůstaly lanovky také v provozu, přepravují však již jen turisty. K zimní procházce k přečerpávací nádrži Dlouhé stráně láká návštěvníky například areál Kouty, kde je lanovka v provozu denně, v půlhodinových intervalech je puštěna denně lanovka pro pěší také na Ramzové. Podle dispečera jesenické horské služby jsou na horách turisté především při pěkném počasí, do terénu vyrážejí také lyžařské kurzy, které si musely najít náhradní program.

V Jeseníkách v nadmořské výšce 1300 metrů nad mořem momentálně leží podle Jiřího Hejtmánka z horské služby do 80 centimetrů sněhu, připadly dva centimetry. Díky ochlazení a poklesu teplot pod bod mrazu se sněhová vrstva stabilizovala, na povrchu se vytvořila ledová krusta. V Jeseníkách platí první lavinový stupeň.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Praděd - Figura

Štítky sníh, podmínky, lyže, Jeseníky, Kopřivná, lanovka, horská služba, Národní přírodní rezervace Praděd, Ovčárna, Malá Morávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Jeseníků dorazilo ochlazení a napadlo pár centimetrů sněhu. Lyžuje se na Ovčárně a v Kopřivné  |  Jeseníky  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.