Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V Jeseníkách panuje zima jak má být, na horách je 65 čísel sněhu

V Jeseníkách panují na konci prosince ideální sněhové podmínky. V nejvyšších partiích hor leží až 65 centimetrů přírodního sněhu, v týdnu ještě několik centimetrů nasněžilo. Dostatek sněhu v kombinaci s technickým sněhem je i na svazích lyžařských středisek. Provozovatelé podmínky ještě vylepšují, chystají se na hlavní sezonu, která začíná po Vánocích. Otevřeny budou v tuto dobu již všechny areály. V Jeseníkách i nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

„Na Ovčárně jsou nyní dva stupně pod nulou, začíná drobně sněžit. Máme 65 centimetrů sněhu. Sněhové podmínky jsou výborné, běžecké trasy jsou směrem na Švýcárnu a Červenohorské sedlo ve výborném stavu a průběžně se rolbují. Na hřebenu leží asi 30 centimetrů sněhu a také tam je to v pohodě," řekl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Lyžařská střediska v Jeseníkách se připravují na nápor lyžařů. „Otevíráme 25. prosince. Podmínky jsou ideální. Zasněženou máme modrou, dětský areál a v průběhu svátků dosněžíme také červenou. Na sjezdovkách je 80 centimetrů až metr sněhu, bude to pěkné lyžování," řekl provozovatel areálu v Přemyslově Jaroslav Podzimek.

Středisko Ski Aréna Karlov bude mít otevřeno nejen o vánočních svátcích, ale i na Štědrý den, a to do 14:00, areál je již denně v provozu. Na hlavní část sezony se chystá i Petříkov na Šumpersku. „Rozjíždíme to v pátek v poledne. Sněhové podmínky jsou dobré. S výjimkou Štědrého dne pojedeme již pořád," uvedl provozovatel střediska František Kaštyl.

Sněhové podmínky stále vylepšuje středisko v Koutech. Areál byl ve středu a také dnes uzavřen kvůli zasněžování. Od pátku do soboty si budou moci návštěvníci zalyžovat na sjezdovkách Hřebenovka, Ke Snowparku a U vrtulí. V neděli na Štědrý den bude areál znovu uzavřen a poté bude od pondělka již v provozu denně, stojí na stránkách střediska. Na Červenohorském sedle leží až půl metru sněhu. Modrá a žlutá sjezdovka je podle zástupců areálu vysněžená technickým sněhem v kombinaci s přírodním, červená se zasněžuje. Areál bude uzavřen pouze na Štědrý den.

V Jeseníkách platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. „V lavinových katastrech je to poměrně dost namrzlé. Je tam tuhá podložka, na které leží zhruba deset centimetrů prachového sněhu a místy i více. Uvidíme, co to udělá po dnešním sněžení," doplnil dispečer Hejtmánek. Do terénu pojedou horští záchranáři měřit podmínky znovu v pátek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jeseníky, Vánoce, Štědrý den, sjezdovka, Červenohorské sedlo, Švýcárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jeseníkách panuje zima jak má být, na horách je 65 čísel sněhu  |  Jeseníky  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.