Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Do tříkrálové sbírky mohou lidé přispět ještě o víkendu

Tříkrálová sbírka se blíží ke konci. Před skupinkami králů je poslední víkend plný koledování. Jednotlivé Charity v Arcidiecézi olomoucké (Olomoucký, Zlínský a část Pardubického a Jihomoravského kraje) mají aktuálně (k pátečnímu ránu) rozpečetěnou polovinu pokladniček, přičemž příspěvky od lidí dobré vůle už teď přesáhly 16 milionů korun.

Ještě u vás nezvonili Tři králové s koledou a požehnáním? Zřejmě přijdou až tento víkend. Dvě skupinky koledníků vyrazí do terénu ve jménu potřebných třeba v Hlinsku pod Hostýnem. „Ponesou dvě poslední pokladničky, které nám zbývá z naší oblasti rozpečetit a spočítat. Výtěžek sbírky u nás zatím přesáhl 380 000 korun. Tyto peníze pomohou rozběhnout domácí hospicovou péči v Bystřici pod Hostýnem a okolních obcích, zakoupíme za ně například lineární dávkovač léků a dál podpoříme technické zázemí této služby,“ uvedla Vladimíra Procházková z bystřické Charity. Podle ní letos sbírka probíhala podle plánu. Překvapilo ji ale kolik sladkostí a cukrovinek lidé dávali koledníkům pro potěšení. „Bonbony dětem udělaly radost, zřejmě nám tak přibude příště koledníků,“ pousměje se koordinátorka sbírky.

Koledníci v korunkách a pláštích vyrazí s pokladničkami do terénu ještě v Olomouci (např. v Holici či Hodolanech), nebo i na Novohrozenkovsku (v neděli 12. ledna například v Hovězí) a na dalších místech. 

Koledníci z Bludova - 80x zazpívaná koleda, v nohách 8 km

Zato Bludov na Šumpersku už má odkoledováno. Spousta Tří králů křižovala tamní ulice už minulý víkend. „Bylo nás snad nejvíc, co nás v Bludově kdy koledovalo - skoro čtyřicet, ve dvanácti skupinách. Procházeli jsme mou nejmilejší část - křivolaké uličky nedávající smysl, staré statky, chaloupky, lidé, které rád vídám a snad i oni mě... Téměř 8 km, 4 hodiny, skoro osmdesátkrát zazpíváno My tři králové a slovem a křídou požehnáno domácnostem - Christus Mansionem Benedicat 2019. Spousta srdečných přání a úsměvů. Byl to krásný den,“ líčí své dojmy skaut Stanislav, který s králi koledoval.

Příspěvek pro rodinu na opravu vyhořelého domu

 „Vše rozpečetěno a sečteno,“ už hlásí Charity v Holešově, Luhačovicích, Otrokovicích, Slavičíně či Konici. Například lidé z Konice a okolí přispěli do sbírky více jak 575 000 korunami. Podpořili tak sociální služby a domácí hospicovou péči, kterou Charita v této oblasti poskytuje. „Část výtěžku poputuje ještě na přímou pomoc, to znamená, že pomůže lidem, kteří se ocitli v akutní nouzi. Už teď víme, že podpoříme rodinu ze Šubířova, jejíž dům na Silvestra zachvátil požár. Oheň zničil střechu rodinného domu a hospodářská stavení. Peníze částečně uhradí rekonstrukci,“ přibližuje ředitel Charity Konice Marek Navrátil s tím, že rodina nyní přebývá v náhradním bydlení, které zajistila obec. 

I v Luhačovicích poputují tříkrálové peníze na přímou pomoc. Podpoří zejména rodiny s malými dětmi, osamělé matky, rodiny s nízkými příjmy, vícečetné rodiny a rodiny s hendikepovanými dětmi. Sbírka pomůže i lidem, u kterých sociální šetření prokáže, že jsou v nouzi.

V Holešově vykoledované příspěvky kromě přímé pomoci zaplatí i spolehlivý automobil pro pečovatelky a sociální pracovnice Charity. Tím zajistí jejich přesun ke klientům. Některá charitní auta totiž nyní dosluhují a jejich opravy jsou čím dál tím víc náročnější. 

Více informací o průběžném koledování a také plánech využití Tříkrálové sbírky se dozvíte na www.trikralovasbirka.cz.

Děkujeme lidem za jejich dobrotu, za to, že myslí na druhé…

Prostřednictvím DMS mohou vyjádřit i každoměsíční trvalou podporu, když pošlou trvalou dárcovskou SMS na na číslo 87 777 ve tvaru: 
DMS  KOLEDA  30
DMS  KOLEDA  60
DMS  KOLEDA  90

Tisková zpráva | Foto Marek Slavík

Štítky tříkrálová sbírka, sbírka, peníze, dar, rodina, charita, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Pardubický kraj, Bludov, Tři králové, Hlinsko pod Hostýnem

Do tříkrálové sbírky mohou lidé přispět ještě o víkendu  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.