Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Zdenka Procházková v Olomouci převzala rozhlasovou Thálii

Herečka Zdenka Procházková převzala dnes večer v Olomouci na závěr čtyřdenního mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio cenu Thálie za herecký výkon v rozhlasové hře. Ocenění si vysloužila za hlavní roli Rozálie Lautmanové ve hře Obchod na korze. Loni rozhlasovou Thálii dostala Helena Dvořáková za roli paní Lemarchandové v dramatu Hilda.

Na závěrečném večeru Prix Bohemia Radio dnes převzali ocenění také výherci ve čtyřech soutěžních kategoriích, o kterých rozhodla odborná porota. V kategorii zaměřené na dokumentární tvorbu zvítězil dokument Matematika zločinu. Pod tímto rozhlasovým pořadem jsou jako autoři podepsáni Brit Jensen a Magdalena Sodomková.

Festival Prix Bohemia Radio se v roce 2016 po mnohaletém působení v Poděbradech a dvou letech v Praze přesunul do Olomouce. Čestnou prezidentkou festivalu je herečka Hana Maciuchová.

V mezinárodní kategorii zaměřené na reportážní tvorbu porotu nejvíce zaujal příspěvek nazvaný Ostrov Tangier, jehož autorem je Jan Kaliba z Českého rozhlasu. V kategorii dramatických pořadů patří první místo Hře na uši od autora a režiséra Jiřího Adámka. V nové kategorii zaměřené na multimedia zvítězil projekt The Industry. Jeho autorem je Mirka Duijnová ze Submarine Channel.

Na závěr každého poslechového dne byly v jednotlivých kategoriích nezávisle na odborné porotě uděleny také Ceny studentské poroty. V dokumentární sekci získal ocenění Vladimír Mareček za dílo Budoucnost nejistá. V mezinárodní reportážní kategorii putovala Cena studentské poroty do rukou Christiana Schwalba z německého Radio Bremen za dílo Northern Sea Route through the Arctic. V sekci dramatických pořadů ocenili studenti Krásný mladý obludy autora Florenta Barata a v multimediální kategorii byl nejlepším projektem zvolen The Industry od Mirky Duijnové.

Letošní festival byl rozšířen o soutěžní kategorii zaměřenou právě na multimédia. Organizátoři to zdůvodnili tím, že v době rozmachu internetu si už ani rozhlas nevystačí pouze se zvukem. Často je třeba doplnit jej například o videozáznamy, fotografie či různé vizualizace.

„Jsem rád, že jubilejní 35. ročník Prix Bohemia Radio v letošním roce propojil jak tradiční českou a zahraniční rozhlasovou tvorbu, tak i nová média. Multimediální kategorie byla rovněž jednou z příležitostí, jak porovnat naše úspěchy s konkurenty na mediálním trhu doma i v zahraničí, ale i jak prodiskutovat nové formy a příležitosti, které oblast nových médií nabízí," uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Součástí festivalu je každoročně i bohatý doprovodný program. Například v úterý byla v Uměleckém centru UP veřejná debata Kam s nimi, jejímž hlavním tématem byly vulgarismy ve vysílání. Večer pak v Moravském divadle Olomouc vystoupilo Dejvické divadlo s představením Dabing street.

Autoři | Foto Pixabay.com, Bwag [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Štítky ČR, kultura, média, rozhlas, festival, Olomouc, Zdenka Procházková, Cena Thálie, Helena Dvořáková, Prix Bohemia Radio, Obchod na korze, Český rozhlas, Hana Maciuchová, Jan Kaliba, Jiří Adámek, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdenka Procházková v Olomouci převzala rozhlasovou Thálii  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.