Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Bytová výstavba v kraji dál klesá. Rok 2017 byl rekordní

Bytová výstavba v Olomouckém kraji klesá i letos. Za první tři měsíce byla v kraji zahájena stavba 615 bytů, kterých bylo v meziročním srovnání o 16 procent méně. Informaci jsme získali z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Loni bytová výstavba v Olomouckém kraji po rekordním růstu v roce 2017 vykázala patnáctiprocentní pokles.

Nejvíce se staví bytů, následují rodinné domy

Hlavní část bytů dělníci letos od ledna do března začali v Olomouckém kraji stavět v bytových domech (283), za kterými následují rodinné domy (172), nástavby, přístavby a vestavby k domům (97), stavebně upravené nebytové prostory (28), nebytové budovy (25) a domovy či penziony pro seniory (10).

V prvním letošním čtvrtletí byla v Olomouckém kraji dokončena stavba 527 bytů, kterých bylo ve srovnání s rokem 2017 bezmála o 40 procent více. Hlavní část postavených bytů připadla na rodinné a bytové domy.

Bytová výstavba v Olomouckém kraji loni po rekordním růstu v roce 2017 vykázala patnáctiprocentní pokles. V kraji byla v roce 2018 zahájena stavba 2043 bytů, více než polovina z nich připadla na Olomoucko.

V celé České republice se předloni začalo stavět 31 tisíc bytů

Předloni v Olomouckém kraji začala výstavba 2413 bytů, jejichž počet byl ve srovnání s rokem 2016 o 74 procent vyšší. V celém Česku byla v roce 2017 podle statistiků zahájena stavba 31.521 bytů, meziročně jich bylo o 15,8 procenta více.

Naopak v roce 2016 bytová výstavba v Olomouckém kraji zaostávala za rokem 2015. V regionu byla tehdy zahájena stavba 1386 bytů, což bylo meziročně o 5,6 procenta méně. Ve srovnání s ostatními kraji to byl druhý nejvýraznější pokles.

Bytová výstavba ožila v Olomouci

Bytová výstavba v posledních letech ožila hlavně v Olomouci, kde se nyní staví či připravuje několik velkých bytových projektů. Developerské společnosti staví byty v městské části Slavonín a další vznikly v areálu bývalého telekomunikačního podniku SPT Telecom na Tabulovém vrchu v Olomouci.

Nový impulz dal bytové výstavbě v kraji projekt společnosti Sochorova stavební, která na místě bývalých kasáren v centru Olomouce staví více než 300 bytů. Přes 200 bytů bude v domech, které nedaleko historického centra Olomouce postupně postaví developerská skupina SMC Development. Bytové domy budou součástí nové městské čtvrti Šantovka, v níž už bylo vybudováno stejnojmenné nákupní centrum. V Olomouci-Neředíně je připravována stavba 40 domů s 336 byty.

Více než 200 bytů plánuje do konce roku ve dvou etapách postavit v areálu bývalých sladoven a mrazíren poblíž centra Olomouce developerská společnost Link City Centrum NS.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky ČR, byty, stavby, Olomoucký, 1. čtvrtletí, stavba, Olomoucký kraj, Český statistický úřad, Olomouc, dům, bytový dům, Česko, O2 Czech Republic, Šantovka, SMC Development a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bytová výstavba v kraji dál klesá. Rok 2017 byl rekordní  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.