Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

VIDEO: Demonstrace na Letné se zúčastnily desítky lidí z Olomouce. K další akci dojde 16. listopadu

Několik desítek demonstrantů vybavených státním vlajkami a vlastnoručně vyrobenými transparenty včera krátce po poledni nastoupilo na hlavním nádraží v Olomouci do vlaku mířícího do Prahy. Další demonstranti z Olomouce odjeli už předchozími spoji. Na pražské Letné se včera odpoledne konala největší demonstrace od revolučního roku 1989. Vyvrcholila tak série protestů za nezávislost justice a lepší vládu, kterou pořádá spolek Milion chvilek. Organizátoři uvedli, že se demonstrace účastnilo 250 tisíc lidí.

Na druhém nástupišti hlavního nádraží v Olomouci se včera krátce po poledni vytvořily nepřehlédnutelné hloučky lidí s transparenty. Mnozí účastníci se navzájem zdravili, protože se znají z osobního života nebo z předchozích protestů za nezávislost justice v Olomouci a Praze. „Vadí mi obrovský střet zájmů premiéra, jeho podvody a neschopnost postavit se k vlastním problémům čelem a vyvodit z nich politickou odpovědnost," řekla Dominika Kovaříková, která do Prahy vyrazila s manželem.

Demonstrace jsou podle Kovaříkové důležitou formou veřejné kontroly politiků. „Dáváme jim na vědomí, že jejich počínání sledujeme, a já jsem přesvědčená, že v současné atmosféře si Andrej Babiš a jeho souputníci dovolí podstatně méně, než by si dovolili, pokud by se nikdo neozýval," podotkla. Díky demonstracím v Praze i ostatních městech lze podle Kovaříkové dát zahraničním partnerům najevo, že v ČR nejsou jen podporovatelé premiéra Babiše, ale také jeho početní kritici. „Jsem proto ráda, že demonstrace přitáhly pozornost i zahraničního tisku," dodala.

Do vlaku směřujícího na hlavní nádraží v Praze v Olomouci usedl i Milan Hrabal, který je pravidelným účastníkem demonstrací za nezávislost justice. Několikahodinová nedělní cesta do posledního místa zaplněným vlakem podle Hrabala není ztrátou času. „Shromáždění na Letné i ta předešlá v Praze a stovkách dalších měst a obcí rozhodně smysl mají, i když se nás snaží přesvědčit o opaku. Je to zřetelně vidět," řekl Hrabal.

Podle něho je nejvyšší čas dát najevo občanskou nespokojenost a soudržnost demokraticky smýšlející části národa. „V naší zemi začínají uzurpovat moc současní i bývalí komunisté, a to v prapodivném, i když logickém spojení s agentem StB, oligarchou, mediálním magnátem a současně trestně stíhaným premiérem v jedné osobě. Premiér se snaží z titulu své funkce zamést pod koberec své špinavé praktiky, a to vše za hlasité podpory prezidenta republiky," uvedl Hrabal.

Do Prahy z Olomouce odcestoval i Ondřej Holpuch. „Netroufám si odhadnout, zda Andrej Babiš odstoupí, spíše ne. Ale je třeba přinejmenším dát hlasitě najevo, že demokratická politika nesmí být technologií zneužívání moci a že skandály Andreje Babiše nesmí vyšumět," řekl Holpuch.

Zakladatel spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář na závěr včerejší demonstrace oznámil další velkou demonstraci, kterou chce uspořádat 16. listopadu. Pokud dojde k mimořádným událostem, může k protestům dojít i dříve.

Autoři | Foto Michal Orsava

Štítky ČR, demonstrace, vláda, právo, Babiš, justice, Benešová, Olomouc, Praha, Letná, nezávislost, protest, Milion Chvilek, Andrej Babiš, Milan Hrabal, Mikuláš Minář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Demonstrace na Letné se zúčastnily desítky lidí z Olomouce. K další akci dojde 16. listopadu  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.