Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Galerie XY získala na provoz z aukcí sto tisíc korun, svá díla stále nabízí

Aukce současného výtvarného umění přinesla olomoucké Galerii XY, která se dostala do finančních potíží, sto tisíc korun. Galerie benefiční aukci pořádala především kvůli pokrytí rozpočtového schodku v letošním roce. Celkem z devadesáti dražených děl se o víkendu prodala více než polovina téměř za sto třicet tisíc korun. Na výzvu neziskové galerie darovali svá díla do aukce přední autoři všech generací.

„Po odečtení nákladů na realizaci akce se pořadatelům podařilo získat zhruba sto tisíc korun potřebných pro zajištění provozu, aby v Olomouci nadále mohla prezentovat současné umění. Galerie se soustředí na produkčně náročné a v lokálním kontextu často upozaďované formy, jako je digitální umění či nová média, zvukové a site-specific instalace, videoart nebo architektura,“ uvedla za galerii Marie Meixnerová.

Jan Žůrek, ředitel společnosti DW7, která chod galerie provozně zaštiťuje, nedávno řekl, že galerii chybí na provoz právě oněch sto tisíc korun. Peníze z aukce současného výtvarného umění pomohou pokrýt některé provozní náklady galerie, která sídlí na ploše 101 metrů čtverečních v centru města. Provoz je ekonomicky náročný a Galerie XY letos nezískala prostředky v dostatečné míře.

Několik desítek děl, která se na aukci neprodala, si mohou zájemci koupit v poaukčním prodeji za vyvolávací cenu až do pátku. Rozhodla o tom galerie po dohodě s umělci. „Do té doby jsou také vystavena v prostorách Café na cucky na Dolním náměstí 23/42 v Olomouci. Jde o budovu, v níž sídlí také galerie,“ doplnili její zástupci. 

Přehled neprodaných děl postupujících do aukčního prodeje jsou k dispozici zde.

Galerie XY vznikla v roce 2017 z iniciativy olomouckých nezávislých kurátorů a provozovatelů výstavních prostor či alternativních galerií. Chtěli tím poskytnout službu veřejnosti v krajském městě a vytvořit stálý výstavní prostor pro prezentaci současného umění. Galerie dosud uspořádala 31 samostatných výstav.

Autoři | Foto Facebook Galerie XY

Štítky umění, výstava, aukce, galerie, galerie xy, dražba, Olomouc, Jan Žůrek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie XY získala na provoz z aukcí sto tisíc korun, svá díla stále nabízí  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.