Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Termín trvání karantény Uničova a Litovle zatím není jasný

Doba trvání karantény Litovelska a Uničovska zatím není jasná. Mimořádné opatření kvůli šíření koronaviru má trvat minimálně do pondělí, zda se prodlouží, hygienici neuvedli. Nařízení vydali v pondělí 16. března, kdy uvedli, že bude trvat minimálně 14 dní. Zda se po uplynutí dvou týdnů opatření zmírní, hygienici rozhodnou na základě vyhodnocených dat. Lidé už 12 dní nesmějí opustit hranice katastrálního území, které zahrnuje 21 měst a obcí se zhruba 24.000 obyvateli. Zároveň mají i striktně omezen pohyb.

„Lhůta minimálních 14 dní, tedy minimálně do pondělka, stále platí. Každý den se vyhodnocují data. Až bude jasně vyhodnoceno, že prokázaná opatření regulace pohybu splnila svůj účel, poté se s předstihem rozhodne, zda se to ukončí, nebo ne. Dopředu to nedokážu říci, stále chodí data, odběry a výsledky," řekla dnes ředitelka protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Růžena Haliřová.

Mimořádné opatření s okamžitou platností zakázalo od 16. března lidem opustit vytčená katastrální území a rovněž pohyb tamních obyvatel mimo místo jejich trvalého pobytu kromě nezbytně nutných věcí, jako je nákup potravin, cesta do zaměstnání či k lékaři. Lidé v uzavřené zóně tak nemohou ani na procházku. Do měst a obcí není také nikomu umožněn přístup s výjimkou řidičů zásobovacích vozidel, zdravotníků, policistů nebo hasičů. Otázka konce karantény je tak jedním z hlavních témat mezi zdejšími obyvateli.

V oblasti Litovle je podle dnešních údajů olomouckého hejtmanství 52 potvrzených případů nákazy a Uničova 30. Pozitivní je to, že čísla se již od úterý nezvýšila. Podle hygieniků se však údaje mohou ještě změnit, data z výsledků a odběrů chodí až s dvoudenním zpožděním. Informace se podle hygieničky Haliřové shromažďují komplikovaněji i s ohledem na to, že posílat k odběrům mohou od tohoto týdne pacienty s klinickými příznaky respiračních onemocnění také praktičtí lékaři.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, Litovel, Uničov, karanténa, uzavření, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Termín trvání karantény Uničova a Litovle zatím není jasný  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.